Πολιτική

Εκλογές 2023 – Ο Guardian για την ψήφο των νέων: Ο 19χρονος που ψηφίζει ΠΑΣΟΚ, η 17χρονη αναποφάσιστη και η 22χρονη της «χαμένης γενιάς»

Τα ξένα μέσα ενημέρωσης έχουν στραμμένα το βλέμμα του στις εκλογές της 21ης Μαΐου και συγκεκριμένα στους νέους που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά. Έτσι λοιπόν μετά τα εκτενή ρεπορτάζ του Politico και του Reuters ήρθε η σειρά του Guardian να συνομιλήσει με νέους ανθρώπους που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά την Κυριακή.

Ο 19χρονος Στέφανος Τσιάντης, φοιτητής Οικονομικών που μίλησε με την ανταποκρίτρια του Guardian στην Αθήνα, την Helen Smith ανέφερε ότι όχι μόνο θα πάει να ψηφίσει, αλλά εξέφρασε την προτίμησή του στο ΠΑΣΟΚ και ανέφερε πως για τη γενιά του η ψήφος στο κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη θεωρείται σπάνια επιλογή. «Η ψήφος μας μετράει και η δική μου θα πάει στο ΠΑΣΟΚ», ανέφερε χαρακτηριστικά. Μάλιστα όπως γράφει ο Guardian ο 19χρονος κρατώντας μία πράσινη σημαία ήταν από τους λίγους της ίδιας ηλικία που παρακολούθησε την κεντρική προεκλογική ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη στο Θησείο.

«Είναι αηδιαστικό τι είδους υποσχέσεις δίνουν προκειμένου να έχουν τη στήριξή μας. Αυτό λέει πολλά για το πολιτικό μας σύστημα. Οι εκλογές είναι συναρπαστική διαδικασία. Ίσως πολλοί είναι ακόμα αναποφάσιστοι, αλλά να είστε σίγουροι ότι δεν θα στηρίξουν την κυβέρνηση», συμπλήρωσε με νόημα ο 19χρονος. Την ίδια ώρα υπάρχουν και οι αναποφάσιστοι νέοι όπως για παράδειγμα η Στέλλα Παπακωνσταντίνου που γεννήθηκε το 2006 και από τη στιγμή που μόλις έγινε 17 έχει δικαίωμα ψήφου. Μέσω του Guardian εκφράζει την ελπίδα να « κρατήσουν τις υποσχέσεις τους”. Η ίδια ωστόσο δηλώνει αναποφάσιστη. “Δεν έχω αποφασίσει τι θα ψηφίσω. Προσπαθώ να βλέπω ειδήσεις για να αποφασίσω αλλά, ειλικρινά, δεν ξέρω αν θα έπρεπε να έχω δικαίωμα ψήφου σε αυτή την ηλικία. Θα ήθελα να ήμουν πιο ώριμη».

Ακολούθως το βρετανικό μέσο στέκεται και στις προεκλογικές υποσχέσεις των κομμάτων που αφορούν τα νέα παιδιά. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά οι δεσμεύσεις όχι μόνο δεν τους αγγίζουν αλλά «με την ανεργία των νέων να αγγίζει το 25%, πολλοί λένε ότι αν μπορούν, θα ενταχθούν στους 500.000 που έφυγαν στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους».

Η 22χρονη Μαρία Τσιάντη σε συνομιλία της με την εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «είμαστε η χαμένη γενιά». Πρόκειται για την αδερφή του 19χρονου Στέφανου που θα ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ. Πρώτα υπήρξε η κρίση, μετά η πανδημία. Τόσος χαμένος χρόνος και όνειρα που καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αναπληρώσει», λέει η 22χρονη κοπέλα. Φυσικά ο Guardian στέκεται και στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη εκτιμώντας ότι το θλιβερό συμβάν πρόκειται να επηρεάσει την ψήφο των νέων.

Μάλιστα επικαλείται την άποψη του δημοσιογράφου Παύλου Τσίμα ο οποίος είπε ότι «επειδή το τρένο ήταν γεμάτο φοιτητές που επέστρεφαν από διακοπές, το δυστύχημα προκάλεσε τεράστιες συναισθηματικές αντιδράσεις σε αυτή τη μερίδα της κοινωνίας». Ο δημοσιογράφος μιλώντας στον Guardian ότι «οι γυναίκες και οι νέοι αποτελούν σημαντική μερίδα των αναποφάσιστων». Τέλος το δημοσίευμα σχολιάζει ότι με το ισχύον εκλογικό σύστημα, δηλαδή αυτό της απλής αναλογικής, είναι αδύνατον το βράδυ της Κυριακής να κερδίσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία. Έτσι το πιθανότερο σενάριο είναι να υπάρξει νέα προσφυγή στις κάλπες στις αρχές Ιουλίου με άλλο σύστημα το οποίο θα δίνει μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική