Πολιτική

Εκλογές 2023: Ο πήχης Μητσοτάκη για την κάλπη της 21ης Μαΐου και οι περιοδείες στις «δύσκολες» περιφέρειες

Με τα δεδομένα ενόψει της κάλπης της 21ης Μαΐου να έχουν πλέον πλήρως σχηματοποιηθεί μετά και τη χθεσινή απόφαση του Αρείου Πάγου για την ανακήρυξη των κομμάτων που θα συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει τη στρατηγική του για τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση δυνάμεων γύρω από τη ΝΔ, σε μια προσπάθεια να πετύχει το μέγιστο δυνατό ποσοστό για το κυβερνών κόμμα.

Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, χθες προσδιόρισε, χωρίς να πει το ευκταίο γι’ αυτόν νούμερο, ποιος είναι ποιος είναι ο ποσοτικός στόχος της ΝΔ για τις επικείμενες εκλογές. «Θέλω να νικήσουμε και η νίκη, θα σας το πω περιγραφικά, να είναι τόσο καθαρή που να μην αμφισβητείται την επόμενη μέρα ποιος πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση και ποιος, προφανώς, πρέπει να είναι και ο Πρωθυπουργός», είπε χθες ο κ. Μητσοτάκης στο Open.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Ποιο θα είναι το νέο υπουργείο που θα ιδρύσει

Και μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να μην θέτει έναν ποσοτικό στόχο, πλην όμως όλα τα κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για ένα ποσοστό στην περιοχή του 33-34%, με ορισμένους να έχουν και πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές επικαλούνται και μετρήσεις εταιριών που δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως «φιλικές» για τη ΝΔ, όπως για παράδειγμα η ProRata, η οποία στο χθεσινό κεντρικό δελτίο του Attica έδειξε τη ΝΔ ανεβασμένη κατά 3 μονάδες σε σχέση με την έρευνα του Μαρτίου στο 31,5%, έχουσα προβάδισμα κατά 4 μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ που αποτυπώνεται στο 27,5%, όντας επίσης ανεβασμένος κατά 1,5 μονάδα.


ATTICA-TV_UNDER-EMBARGO-02_05_2023-_21_00_-ΑTTICA-TV_Δημοσκοπηση-PRORATA_Στις-4-μοναδες-η-_ψαλιδα_-ΝΔ-_-ΣΥΡΙΖΑ-10ATTICA-TV_UNDER-EMBARGO-02_05_2023-_21_00_-ΑTTICA-TV_Δημοσκοπηση-PRORATA_Στις-4-μοναδες-η-_ψαλιδα_-ΝΔ-_-ΣΥΡΙΖΑ-12

Η όλο και βελτιούμενη δημοσκοπική εικόνα της ΝΔ, πάντως, εγκυμονεί τον κίνδυνο «χαλάρωσης» μερίδας των ψηφοφόρων, οι οποίοι μπορεί είτε να μην εμφανιστούν στην κάλπη της 21ης Μαΐου, προσβλέποντας σε δεύτερες εκλογές, είτε να ψηφίσουν διαφορετικά, προεξοφλώντας την πρωτιά της ΝΔ. Όπως λέει αρμόδιο στέλεχος της ΝΔ, κάτι τέτοιο έγινε και το 2019, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ανεβάζει το ποσοστό του τις τελευταίες μέρες, λόγω του γεγονός ότι πολλοί ψηφοφόροι δεν ήθελαν μια χαώδη διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Μητσοτάκης δεν «μαρκάρει» μόνο την κάλπη της 21ης Μαΐου, εξηγώντας πόσο σημαντικό είναι η ΝΔ να έχει μια καλή επίδοση σε αυτή που θα αποτελέσει «βατήρα» για δεύτερες εκλογές και για την επίτευξη του στόχου της αυτοδυναμίας. Ο πρωθυπουργός επικεντρώνει την προσοχή του αυτές τις μέρες σε εκλογικές περιφέρειες, όπου η ΝΔ είτε έχασε το 2019 είτε είχε οριακές διαφορές από τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Η αρχή γίνεται σήμερα με τη Β’ Πειραιώς, όπου η ΝΔ ηττήθηκε το 2019, με τον πρωθυπουργό να επισκέπτεται τα ναυπηγεία Περάματος και εν συνεχεία να μεταβαίνει στο Κερατσίνι, ενώ θα ακολουθήσουν την Πέμπτη επίσκεψη στη μονοεδρική περιφέρεια της Κεφαλονιάς, την Παρασκευή περιοδεία στην Ηλεία, όπου η ΝΔ κέρδισε βραχεία κεφαλή, και στην Πάτρα που ηττήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο κύκλος περιοδειών της εβδομάδας κλείνει με την ιδιάζουσα Εύβοια, της οποίας το βόρειο τμήμα έγινε «στάχτη» το καλοκαίρι του 2021. Ο στόχος του κ. Μητσοτάκης είναι να συσπειρώσει τις δυνάμεις του κόμματος, ενώ αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος με πλήρη επιστασία των τοπικών ισορροπιών, εκτιμά ότι η ΝΔ θα καταφέρει να διατηρήσει τα κεκτημένα της, ακόμα και σε «οριακές» περιοχές, ενώ θα «γυρίσει» και νομούς που έχασε το 2019. Στο γαλάζιο επιτελείο «σημαδεύουν» ιδιαίτερα δύο νομούς της Κρήτης, το Ρέθυμνο και το Λασίθι, αλλά και την Άρτα και τη Δυτική Αττική, όπου το 2019 είχε επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική