Πολιτική

Εκλογές 2023: Οι… περίεργοι συνδυασμοί και οι ανατροπές και οι καραμπόλες στις λίστες των κομμάτων

Συνολικά 32 κόμματα, τέσσερα λιγότερα σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου, προκρίθηκαν για την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου από τον Άρειο Πάγο ενώ 12 κομματίδια και σχηματισμοί έμειναν εκτός τελικού γύρου.  Μεταξύ των αποκλεισμένων βρίσκεται – με ομόφωνη απόφαση του αρμοδίου τμήματος του ανώτατου δικαστηρίου – και ο συνδυασμός των ανεξάρτητων συνεργαζόμενων υποψηφίων «Έλληνες για την Πατρίδα και την Ελευθερία» του Ηλία Κασιδιάρη.

Υπενθυμίζεται πως το κόμμα Κασιδιάρη είχε αποκλειστεί και από την αναμέτρηση του Μαΐου λόγω της κυβερνητικής τροπολογίας που ψηφίστηκε τον περασμένο Απρίλιο από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με την οποία μορφώματα – εγκληματικές οργανώσεις δεν μπορούν να μεταμφιέζονται σε πολιτικά κόμματα και να διεκδικούν την είσοδό τους στο κοινοβούλιο.
Αμέσως μετά την ετυμηγορία του Αρείου Πάγου ο πρωτόδικα καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ηλίας Κασιδιάρης έσπευσε να δώσει «γραμμή» υποστήριξης στο ακροδεξιό μόρφωμα «Σπαρτιάτες» του κ. Βασίλη Στίγκα.

Ο επικεφαλής των «Σπαρτιατών»  υπήρξε υποψήφιος ευρωβουλευτής το 2019 με την Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη το 2019 λαμβάνοντας πανελλαδικά 752 «σταυρούς» και στην συνέχεια υποψήφιος βουλευτής με το ίδιο κόμμα στην Βοιωτία τερματίζοντας στην τελευταία θέση με 35 «σταυρούς».

Τράμπ, Σπαρτιάτες και UFO

Πάντως, η μακρά λίστα με τα κόμματα  που θα μετέχουν στις προσεχείς εκλογές περιλαμβάνει όλα τα είδη του πολιτικού βασιλείου. Εκτός από τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, τα κόμματα που διεκδικούν με αξιώσεις την είσοδό τους στη Βουλή Πλεύση Ελευθερίας και ΝΙΚΗ αλλά και τις λοιπές εξωκοινοβουλευτικές δυνάμεις όπως ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΚΕ Μ-Λ, Μ-Λ ΚΚΕ κ.α. ο κατάλογος περιλαμβάνει ρεπουμπλικάνους Τραμπιστές, Σπαρτιάτες, Πατριώτες, Φιλελεύθερους οικολόγους και υποψηφίους που υποστηρίζουν ότι είχαν στενές επαφές τρίτου τύπου.

Σημειώνεται δε, πως αυτή τη φορά έλαβαν το για την τελική εκλογική αναμέτρηση η Αφροδίτη Λατινοπούλου υπο νέα κομματική ονομασία «Φωνή Λογικής» και οι Εμφιετζόγλου – Μπογδάνος με τον «Πατριωτικό Συνασπισμό».

Πιο αναλυτικά μεταξύ των υποψήφιων κομμάτων εντοπίζονται και τα:

Ρεπουμπλικανικό Κόμμα Ελλάδας – Τ.Ρ.Α.Μ.Π.:

Πρόκειται για ακόμα ένα κομματίδιο που τοποθετείται δεξιότερα της ΝΔ οι ιδρυτές του οποίου ενστερνίζονται τις ρεπουμπλικανικές ιδέες και ιδίως τις απόψεις του Ντοναλτ Τράμπ. Πάντως, το επίσημο παράρτημα του ρεπουμπλικανικού κόμματος στην Ελλάδα έσπευσε να πάρει αποστάσεις από τους μιμητές του μιλώντας για σφετερισμό.

Πατριωτικός Συνασπισμός:

Οι Εμφιετζόγλου – Μπογδάνος έφαγαν «πόρτα» από τον Αρειο Πάγο για τις εκλογές του Μαΐου καθώς το κόμμα τους «Πατριωτική Ενωση» καταγγέλθηκε για ονοματοκλοπή αλλά και για οικειοποίηση του «Ηλιου της Βεργίνας». Πήραν όμως την έγκριση για την συμμετοχή τους στις εκλογές του Ιουνίου υπο νέο τίτλο: «Πατριωτικός Συνασπισμός» που συμβολίζει την σύμπραξη διαφόρων δεξιών σχηματισμών. Ανάμεσά τους και τρία κόμματα που μετείχαν στις εκλογές του Μαϊου, το Κίνημα 21 του Ζώη Μπέχλη (34.920 ψήφοι), οι Ελεύθεροι Ξανά του Φαίδωνα Βόβολη (20.429 ψήφοι) και το Τώρα Όλοι Μαζί (ΤΟΛΜΑ) του Αθανάσιου Κολυβά (14.059 ψήφοι).


patriotikossynaspismos00
Φωνή Λογικής:

Αποτελεί την νέα μαρκίζα του κόμματος της Αφροδίτης Λατινοπούλου. Υπενθυμίζεται πως η Θεσσαλονικιά πολιτικός είχε επιχειρήσει να κατέβει και στις εκλογές του Μαϊου αλλά η αίτησή της απορρίφθηκε από τον Αρειο Πάγο μετά από καταγγελία που κατέθεσε εις βάρος της ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος για ονοματοκλοπή.


foni-logikis-logo2-768x282

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική