SelectedΠολιτική

Εθνικές Εκλογές: Πότε θα πατήσει ο Μητσοτάκης το κουμπί; Ποια η πιθανότερη ημερομηνία

Με το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας παρά την εκστρατεία λάσπης της αντιπολίτευσης να βρίσκεται να κοντά σε εκείνη του 2019 ή και πάνω από αυτό, η πολιτική ζωή της χώρας εισέρχεται στην τελική ευθεία προς τις κάλπες με τα σενάρια για την ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής να παραμένουν ανοικτά.

Οι έντονα προεκλογικοί ρυθμοί που επικράτησαν την τελευταία εβδομάδα, με την πολυπρόσωπη διήμερη κυβερνητική εξόρμηση στην Πάτρα, μαρτυρούν ότι για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη παραμένει ισχυρός ο «πειρασμός» να ζητήσει συντομότερα ανανέωση της θητείας του, αξιοποιώντας το γεγονός ότι «απεδείχθη ατελέσφορη και η νέα προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αλλάξει τους συσχετισμούς με επίμονη επένδυση στη σκανδαλοθηρία».

Δεν είναι λίγοι εκείνοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο που με το επιχείρημα «το γοργόν και χάριν έχει», εισηγούνται στον πρωθυπουργό να εξετάσει το ενδεχόμενο της προκήρυξης εκλογών στο τέλος Ιανουαρίου, υπολογίζοντας ότι η 9η Απριλίου, που είναι Κυριακή των Βαΐων, θα είναι η πιθανότερη ημερομηνία για τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Αν ισχύει ένα τέτοιο χρονοδιάγραμμα, τότε οι πρώτες κάλπες πρέπει να προγραμματιστούν για τις 5 Μαρτίου και οι διαδικασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα γίνουν μετά το Πάσχα και προς τα τέλη Απριλίου.

Σε αντίθεση περίπτωση, κατά την οποία ο πρωθυπουργός απορρίψει και πάλι τις εισηγήσεις που δέχεται για επιτάχυνση του ορισμού των εκλογών, τότε η 21η Μαΐου παραμένει η επικρατέστερη ημερομηνία διεξαγωγής της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης και περί τον ένα μήνα αργότερα, πιθανότατα στις 25 Ιουνίου θα στηθεί η «επαναληπτική» κάλπη.

«Μυρίζει ήδη εκλογές…»

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία προς τις εκλογές. Ειδικότερα, το Σάββατο περιοδεύοντας στην Καλλιθέα Αττικής δήλωσε: «Το κλίμα ήδη μυρίζει εκλογές. Και δικαιολογημένα, θα έλεγα, καθώς μπαίνουμε πια στην τελική ευθεία για τις εκλογές του 2023, που θα φέρουν και πάλι τη Νέα Δημοκρατία πρώτη και αυτοδύναμη».

Από το Λονδίνο, εξάλλου, στο οποίο ταξίδεψε την Κυριακή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στα στελέχη και στους φίλους της ΝΔ στη βρετανική πρωτεύουσα, ανέλυσε τον ιδιαίτερο χαρακτήρα αυτών των εκλογών και έθεσε ξανά τα εκλογικά διλήμματα.

«Όταν έρθει η ώρα των εκλογών θα μπορούμε εύκολα να συγκριθούμε με την αντιπολίτευση και να προτάξουμε τι πετύχαμε εμείς αυτά τα τέσσερα χρόνια και τι πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ, ή τι δεν πέτυχε μάλλον τα τέσσερα χρόνια της δικής του διακυβέρνησης. Και τα διλήμματα πιστεύω ότι θα είναι πολύ απλά: θέλουμε να συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία, ή να γυρίσουμε πίσω», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους Έλληνες που κατοικούν στη Βρετανία να είναι παρόντες στην εκλογική μάχη, είτε εγγραφόμενοι στους ειδικούς εκλογικούς για να ψηφίσουν από εκεί που κατοικούν, είτε ταξιδεύοντας στη χώρα μας την ημέρα των εκλογών. «Έχει πολύ μεγάλη σημασία, κάθε ψήφος μετράει. Ξέρετε ότι θα έχουμε μπροστά μας, μάλλον, μία διπλή κάλπη. Και η πρώτη κάλπη –εγώ δεν θέλω να μιλώ για δύο κάλπες, θέλω να μιλάω για μία εθνική εκλογή- θα μας δώσει τη δυνατότητα να χτίσουμε εκείνο το επίπεδο στήριξης για να πάμε στη δεύτερη κάλπη να πετύχουμε την αυτοδυναμία».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected