Πολιτική

Εκλογές 2023: Πάνω από 23.000 απόδημοι Έλληνες από 69 χώρες έχουν κάνει αίτηση για να ψηφίσουν

Πάνω από 23.000 απόδημοι Έλληνες από 69 χώρες σε πέντε ηπείρους έχουν υποβάλλει αίτηση για να ψηφίσουν στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στη διαδικασία επιθυμούν να συμμετάσχουν απόδημοι από Βιετνάμ, Χιλή, Ινδία ακόμη και από χώρες της νότιας Αφρικής. Οι περισσότερες, όμως, αιτήσεις έχουν υποβληθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο, συγκεκριμένα από το Λονδίνο, όπου διαμένει κι εργάζεται μεγάλος αριθμός Ελλήνων. 

Ο συνολικός αριθμός των μέχρι στιγμής αιτήσεων ανέρχεται στις 23.034 εκ των οποίων οι 17.370 έχουν γίνει δεκτές, οι 4.086 βρίσκονται υπό επεξεργασία και οι 1.578 έχουν απορριφθεί.

Η διαδικασία θα παραμείνει ενεργή μέχρι τις 12 Απριλίου, διότι σύμφωνα με το νόμο όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις για τη διαδικασία μπορούν να το πράξουν μέχρι 12 ημέρες πριν από την επίσημη προκήρυξη των εκλογών που προσδιορίζεται για τις 24 Απριλίου. Όσοι, δε, το πράξουν θα θεμελιώσουν δικαίωμα ψήφου από τον τόπο κατοικίας τους και στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Όσον αφορά στις χώρες από τις οποίες έχουν υποβληθεί οι αιτήσεις, μία έχει γίνει από Έλληνα που ζει στη Λίμα του Περού, μία στο Κονγκό και συγκεκριμένα την πρωτεύουσα Κινσάσα, μία στο Καράκας της Βενεζουέλας και επίσης από μία στο Βιετνάμ, την Κένυα και τον Λίβανο.

Παρόντες στην εκλογική αναμέτρηση δηλώνουν επτά Έλληνες που κατοικούν στο Σαντιάγκο της Χιλής, πέντε στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, έξι στη Βραζιλία και οκτώ στην Αργεντινή που ολοκληρώνει το παζλ των χωρών της Νότιας Αμερικής, ενώ 13 θα ψηφίσουν στην ελληνική πρεσβεία στο Μεξικό.

Εννέα αιτήσεις προέρχονται από την Ταϊλάνδη, 19 το Κουβέιτ, 83 στη Νότια Αφρική και 65 από την Σιγκαπούρη. Στη Σεούλ της Νότιας Κορέας θα ψηφίσουν 41 πολίτες και 17 στην Ιαπωνία, χώρες που το ταξίδι για την Ελλάδα πέρα από το κόστος που έχει ξεπερνά τις 18 ώρες.

Την ευκαιρία να ψηφίσουν στις 21 Μαΐου θέλουν να εκμεταλλευτούν και πέντε Έλληνες που ζουν στην Ινδία, τρεις στο Καζακστάν και επίσης τρεις στην Αιθιοπία. Ενδιαφέρον είναι ότι 27 αιτήσεις προέρχονται από τη Ρωσία.

Η πλειοψηφία των αιτήσεων είναι από χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, όπου έχουν μετακομίσει για εργασία χιλιάδες νέοι. Οι περισσότερες εξ αυτών, 4.735, έχουν γίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία, Σκωτία, Β. Ιρλανδία) με την μερίδα του λέοντος να είναι στο Λονδίνο (3.837). Ακολουθεί η Γερμανία με 3.360 σε 28 διαφορετικές πόλεις και το Βέλγιο με 1.559.

Από τις Ηνωμένες Πολιτείες προέρχονται 1.723 αιτήσεις από εννέα διαφορετικές πόλεις, από τον Καναδά 224 και από την Αυστραλία 177.

Οι προϋποθέσεις

Σημειωτέον ότι χρήση της δυνατότητας άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος στον τόπο κατοικίας τους (μόνιμο ή προσωρινό) στο εξωτερικό έχουν οι Έλληνες πολίτες που:

· Έχουν ενεργό το δικαίωμα του εκλέγειν

· Είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους

· Εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού

Εγγραφή στην πλατφόρμα

Ειδικότερα, για την εγγραφή των ενδιαφερόμενων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων εξωτερικού, αυτοί θα πρέπει:

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική