Πολιτική

Εκλογές 2023 – ΠΑΣΟΚ: Έμπλεξαν… τις γραμμές τους με τους φόρους – Οι δηλώσεις και οι ανασκευές

Συνεχίστηκαν και σήμερα οι τοποθετήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη φορολογική πολιτική του κόμματος, η οποία έχει «σηκώσει» αρκετή σκόνη τα τελευταία 24ωρα και όσο βαδίζουμε προς τις κάλπες της 25ης Ιουνίου. 

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Στέφανος Παραστατίδης ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης, προαναγγέλοντας την μονιμοποίηση του ΕΝΦΙΑ, κατά την παρουσία του σε εκπομπή του OPEN, σε μια δήλωση που απαντήθηκε τόσο επίσημα, από το ίδιο το κόμμα, όσο και από τον Παύλο Χρηστίδη.

Συγκεκριμένα, ο Στέφανος Παραστατίδης είπε: «Εμείς πρέπει να αλλάξουμε τον λόγο, άμεσων και έμμεσων φόρων, γιατί αυτοί πλήττουν, τη μεσαία τάξη και τα χαμηλά εισοδήματα».


Παραστατίδης: «Θα ενισχύσουμε τους άμεσους φόρους, όπως ο ΕΝΦΙΑ»

Όταν ρωτήθηκε, αν το ΠΑΣΟΚ θα διατηρήσει τον ΕΝΦΙΑ, απάντησε: «Βεβαίως, αυτοί πρέπει να ενισχυθούν, για να γίνει η αναδιανομή και αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να μειωθούν οι έμμεσοι φόροι».

«Οι άμεσοι φόροι, οι οποίοι αφορούν στο φόρο γονικής κληρονομιάς, στο φόρο ακίνητης περιουσίας, αυτός είναι ο ΈΝΦΙΑ, είναι φόροι που ουσιαστικά αφορούν τους έχοντες, αυτοί είναι φόροι, οι οποίοι θα πρέπει να κρατηθούν, και οι φόροι οι οποίοι θα πρέπει να μειωθούν είναι οι έμμεσοι φόροι», κατέληξε.

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ αφορά στα πολύ πλούσια στρώματα, είπε ο Χριστουδουλάκης

«Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την φορολόγηση αφορά τα πολύ πλούσια στρώματα, για να έχουμε ήπια φορολογική μεταβολή και να χρηματοδοτήσουμε κοινωνικές πολιτικές» τόνισε από την πλευρά του ο Νίκος Χριστοδουλάκης, υπεύθυνος σύνταξης του προγράμματος του κόμματος, στον ΣΚΑΪ 100,3.

«Η πολιτική της ΝΔ είναι κενή περιεχομένου, εστιάζει στην υπερφορολόγηση φτωχών νοικοκυριών» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδουλάκης. Δήλωσε μάλιστα ότι η ΝΔ πιάστηκε από ένα σαρδάμ για να χτίσει μια μυθολογία. Επεσήμανε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εστιάσει στην υπερφορολόγηση μεσαίων στρωμάτων.

Χρηστίδης: Εμείς θέλουμε προοδευτική μείωση του ΕΝΦΙΑ προς όφελος των μη προνομιούχων

Για το θέμα του ΕΝΦΙΑ και τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών, μιλησε και ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά».

«Πουθενά στο πρόγραμμά μας δεν περιλαμβάνεται ζήτημα αύξησης του ΕΝΦΙΑ. Εμείς θέλουμε προοδευτικά να μειώνεται ο φόρος αυτός κυρίως προς όφελος των μη προνομιούχων, των ανθρώπων που έχουν μικρότερες περιουσίες» είπε αρχικά ο κ. Χρηστίδης, ενώ για τις γονικές παροχές σημείωσε πως «εμείς αυτό το οποίο στηλιτεύουμε είναι το γεγονός ότι η ΝΔ το Φθινόπωρο του ’21 πήρε το αφορολόγητο από τις 150 χιλιάδες € και το πήγε στις 800 χιλιάδες € και λέμε ότι η μέση ελληνική οικογένεια δεν είναι μια οικογένεια που έχει αντικειμενική ακίνητη περιουσία 1 εκατομμυρίου 600 χιλιάδων ή λαμβάνοντας υπόψη και τους παππούδες να φτάνει στο διπλάσιο ή στο τριπλάσιο ποσό. Εμείς δεν λέμε ότι πρέπει να εξαφανιστεί, λέμε ότι το 800 χιλιάδες ευνοεί πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων οι οποίοι είναι προνομιούχοι και πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι στις 400 χιλιάδες».

Αναφερόμενος στο θέμα της φορολόγησης των υπερκερδών των εταιρειών, ο κ. Χρηστίδης είπε: «Αυτό το οποίο συζητάμε σήμερα ως υπερκέρδος είναι το ποσό το οποίο υπερβαίνει τα λογικά κέρδη τα οποία είχαν οι επιχειρήσεις τα προηγούμενα χρόνια εξαιτίας των ειδικών συνθηκών. Όταν μιλάμε για το κομμάτι της ενέργειας αυτό είναι προσδιορισμένο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και δεν αποτελεί μια ανακάλυψη ή μια ιδέα του ΠΑΣΟΚ ειναι κάτι το οποίο μπαίνει στη συζήτηση ακόμα και από την κυβέρνηση της ΝΔ. Το ερώτημα το οποίο πρέπει να βάλουμε ειναι το κατά πόσο αυτό έγινε πράξη και αν βρέθηκαν χρήματα για να δοθούν».

Οι εξηγήσεις της Μπατζελή για την αύξηση στη φορολογία των μερισμάτων

Στο μεταξύ, να δικαιολογήσει την αύξηση στο 15% της φορολογίας των μερισμάτων των επιχειρήσεων από 100.000 ευρώ και πάνω επιχείρησε η υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, Κατερίνα Μπατζελή, παρά τις αναλύσεις που δείχνουν ότι μια τέτοια κίνηση θα έχει τα ακριβώς αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Η κυρία Μπατζελή έκανε και ένα thread στο twitter επιχειρώντας να εξηγήσει γιατί η αύξηση της φορολογίας στα μερίσματα που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και έφερε στην επικαιρότητα η δήλωση του Παναγιώτη Δουδωνή το πρωί της Τρίτης.

Στις αναρτήσεις της η Κατερίνα Μπατζελή ξεκινά, μάλιστα, με το συμπέρασμα ότι με τις δηλώσεις Δουδωνή και Μάντζου «τους ξεσκεπάσαμε με τη φορολόγηση μερισμάτων διότι η ΝΔ προστατεύει τους “έχοντες”, επιβαρύνει μιθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες κ εντείνει τις ανισότητες» πριν να προχωρήσει σε παράθεση παραδειγμάτων.


mpatzeli

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική