Πολιτική

Εκλογές 2023: Πώς ψήφισαν οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης

H γεωγραφική εγγύτητα φαίνεται να βοήθησε τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης οι οποίοι προτίμησαν να επισκεφτούν την Ελλάδα για να ψηφίσουν στις φετινές εκλογές.

Ήταν μία ιστορική στιγμή γιατί για πρώτη φορά, στήθηκαν κάλπες ελληνικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη. Από τους 85 εγγεγραμμένους ψήφισαν οι 57, ποσοστό συμμετοχής 67%, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ. Και παρά τον «πυρετό» των εκλογών στην Τουρκία, ο Τύπος στη γειτονική χώρα ασχολήθηκε με τις εκλογές στην Ελλάδα.

Υπάρχουν αναφορές στον τουρκικό Τύπο για το ποιο είναι το εκλογικό σύστημα στην Ελλάδα, τι έλεγαν τις προηγούμενες μέρες οι δημοσκοπήσεις, αν από την πρώτη Κυριακή θα προκύψει κυβέρνηση και αν θα χρειαστεί σε μερικές εβδομάδες νέα εκλογική αναμέτρηση. Όλα αυτά περιγράφονται στα τουρκικά μέσα αλλά όχι στα πρωτοσέλιδα, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Υπενθυμίζεται πως σε μία εβδομάδα, την Κυριακή 28/5, είναι ο β’ γύρος για τις τουρκικές εκλογές. Το κόμμα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογολου επικέντρωσε την προσοχή του στους πρόσφυγες από τη Συρία, λέγοντας ότι θα τους διώξει από την Τουρκία. Σαφώς υπάρχει μία αύξηση στην εθνικιστική ρητορική της αντιπολίτευσης, γιατί τα εθνικιστικά κόμματα ήταν ρυθμιστικός παράγοντας στις εκλογές, αφού πήραν το 25% των ψήφων, προσπαθώντας να αλιεύσει ψήφους από αυτό τον χώρο.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική