Πολιτική

Εκλογές 2023 – Σκέρτσος: Η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση και όχι θνησιγενή σχήματα

Η χώρα χρειάζεται μια «σταθερή, αυτοδύναμη κυβέρνηση, συνεκτική» και όχι σχήματα συνεργασίας «θνησιγενή», με στελέχη «που δεν θα ενδιαφέρονται για το κοινό καλό, αλλά θα έχουν προσωπική ατζέντα» τόνισε, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών στη Θεσσαλονίκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ‘Ακης Σκέρτσος.

«Τις γέφυρες με τη ΝΔ και προσωπικά με τον πρωθυπουργό τις έχει κόψει ο κ. Ανδρουλάκης. Αν ο κ. Ανδρουλάκης, μετά από δύο, τρεις μήνες που μας λέει ότι η χώρα έχει καταστραφεί, ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας επικίνδυνος πρωθυπουργός, αλλάξει θέση μέσα σε είκοσι τέσσερεις ώρες και έρθει τελικά και ζητήσει μια συνεργασία θα είναι αναξιόπιστος. Και δε νομίζω ότι θα είναι κι ένας αξιόπιστος κυβερνητικός εταίρος για μια κυβέρνηση, που πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι σταθερή και να κρατήσει άλλα τέσσερα χρόνια για να μπορέσει να ολοκληρώσει το έργο της».

Σε ερώτηση για το εάν ο κ. Μητσοτάκης θα κρατήσει την έδρα στην Α’ Θεσσαλονίκης, όπου κατεβαίνει ως επικεφαλής υποψήφιος βουλευτής του ψηφοδελτίου της ΝΔ και εάν θα προχωρήσει σε κάποια ιδιαίτερη εξαγγελία για τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Σκέρτσος απάντησε:

«Ο κ. Μητσοτάκης, αν μη τι άλλο, έχει αποδείξει ότι είναι ένας ειλικρινής και συνεπής πολιτικός που κρατάει πάντα το λόγο του. Αυτό είναι στον πυρήνα, νομίζω, των χαρακτηριστικών, που κάνουν διαφορετική τη ΝΔ από τον πολιτικό ανταγωνισμό, από την αντιπολίτευση. Φυσικά θα κρατήσει την έδρα, εξυπακούεται αυτό και δουλεύει προσωπικά ο ίδιος, ασχολείται προσωπικά ο ίδιος, με τα ζητήματα της πόλης. Για αυτό και βλέπετε η Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά έχει το δικό της αναπτυξιακό σχέδιο. Αυτό οφείλεται στη βούληση του πρωθυπουργού, ο οποίος γνωρίζει ότι είναι μια παραμελημένη πόλη, παρότι η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ελλάδα, για πολλά χρόνια έχασε πολλές αναπτυξιακές ευκαιρίες και πρέπει να τρέξει ακόμη πιο γρήγορα. Αυτό συμβολίζει η επιλογή του να κατέβει στην Α’ Θεσσαλονίκης και να εκπροσωπεί αυτή την πόλη στο κοινοβούλιο».

Σε ερώτηση για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και για δηλώσεις του κ. Κατρούγκαλου σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές, ο κ. Σκέρτσος τόνισε:

«Έχουμε ζητήσει την κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ από ανεξάρτητο οικονομικό φορέα, είτε είναι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, είτε είναι το ελληνικό δημοσιονομικό συμβούλιο, είτε είναι το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής, είτε η Τράπεζα της Ελλάδος, είτε κάποιος ξένος οίκος αξιολόγησης, γιατί πολύ απλά τα νούμερα δε βγαίνουν. Μας υπόσχεται δαπάνες, οι οποίες αγγίζουν τα 83 δις ευρώ, χωρίς να λέει από πού θα έρθουν τα έσοδα για καλύψει αυτές τις δαπάνες. Ακριβώς επειδή πρόκειται για ένα πρόγραμμα ακοστολόγητο και άκρως επικίνδυνο προκύπτουν μέσα στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, οι αλήθειες. Ο κ. Κατρούγκαλος, χθες, μας αποκάλυψε -δεν είναι ένα τυχαίο στέλεχος, είναι ένα κορυφαίο στέλεχος που έχει ασχοληθεί με το ζήτημα του ασφαλιστικού – ότι η βούληση του και η θέση του είναι πως πρέπει να επανέλθουμε στο παλαιό καθεστώς φορολογίας των ασφαλιστικών κρατήσεων και αύξηση των συντελεστών για τις κρατήσεις των ελεύθερων επαγγελματιών».

Ο κ. Σκέρτσος σημείωσε ότι στόχος της ΝΔ είναι η πρώτη κάλπη, δεν αναφέρεται σε δεύτερη κάλπη και αφού πρόσθεσε ότι «ο λαός θα επιλέξει και οι πολίτες θα κρίνουν ποιο είναι το σχήμα που επιθυμούν να κυβερνήσει», τόνισε:

«Ως προς τις δηλώσεις της κυρίας Τσαπανίδου και του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί ένα χάος μια Βαβέλ, αυτό λέμε, τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δε συμφωνούν μεταξύ τους ως προς το πρόγραμμα που θέλουν να εφαρμόσουν, ως προς το σχήμα διακυβέρνησης που θα κληθεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, σύμφωνα με την πρόταση διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, άρα αυτό ισοδυναμεί με χάος, με καθήλωση και με επιστροφή στο παρελθόν».

Σε ερώτηση, εάν την επομένη των εκλογών ο κ. Μητσοτάκης θα αξιοποιήσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε:

«Έχουμε πει ότι ο κ. Μητσοτάκης λειτουργεί θεσμικά και με βάση τις επιταγές του Συντάγματος. Θα κάνει ότι του πουν οι πολίτες». Ο κ. Σκέρτσος επανέλαβε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «δε βγαίνει και είναι επικίνδυνο» και αφού τόνισε ότι όλα τα σχήματα που έχουν ακουστεί για κυβέρνηση ανοχής, ηττημένων, ή ειδικού σκοπού «είναι σχήματα επιστροφής δυσοίωνο 2015», πρόσθεσε: «Έχουμε χάσει πολύ χρόνο, ως χώρα, ως κοινωνία, σε τέτοιους αδιέξοδους πειραματισμούς και νομίζω ότι κανείς πολίτης δε θέλει να τους ξαναδοκιμάσει».

Για τη σύλληψη, στο Παρίσι, του ελληνικής καταγωγής φερόμενου κατασκόπου για λογαριασμό ρωσικών συμφερόντων ο κ. Σκέρτσος απάντησε : «Από τον τύπο πληροφορηθήκαμε τη σύλληψη του, είναι ένας Έλληνας ιδιώτης, πολίτης, δε γνωρίζω να έχει κάποια σχέση συμβατική με το ελληνικό κράτος».

Σε ερώτηση, για δηλώσεις του κ. Τσίπρα και της κ. Γεροβασίλη σχετικά με πολίτες πρώην ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής που έχουν αποφασίσει να επιστρέψουν με την ψήφο τους στο δημοκρατικό τόξο και εάν η ΝΔ είναι απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο, ο κ. Σκέρτσος, απάντησε:

«Δε βάζουμε κανένα πολίτη απέναντι, ωστόσο, εγώ αυτό που βλέπω είναι μια απελπισμένη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ, εκεί όπου απέτυχε η συνεργασία με τα κόμματα της Αριστεράς, να αλιεύσει ψήφους στα θολά νερά της αντισυστημικής ψήφου».

Για την αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, ο κ. Σκέρτσος υπογράμμισε ότι αυτή η αύξηση προήλθε από την ανάπτυξη της οικονομίας, παρά τη μείωση πενήντα φόρων και εισφορών. «Μείον επτά δισεκατομμύρια ευρώ (φόρων), που μας είχαν μπει στο σβέρκο την περίοδο 2015-2019 και αφαιρέθηκαν την περίοδο 2019-2023» είπε ο κ. Σκέρτσος και πρόσθεσε: «Τα πρόσθετα έσοδα έρχονται από την ανάπτυξη της οικονομίας».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική