Πολιτική

Εκλογές στην Κύπρο: Νίκος Χριστοδουλίδης και Ανδρέας Μαυρογιάννης δίνουν αύριο τη μάχη του Β΄γύρου

Όποιος εκ των δύο εξασφαλίσει το 50% +1 των ψηφοφόρων, δεν θα χρειαστεί πολύ χρόνο να μάθει τα κατατόπια του Προεδρικού Μεγάρου, καθώς και οι δύο εργάστηκαν χρόνια σε αυτό και το ξέρουν σαν τη τσέπη τους.

Η ανακήρυξη του νέου Προέδρου θα γίνει απόψε το βράδυ στο στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος – Ελευθερία», και η τελετή παράδοσης παραλαβής θα γίνει τη 1η Μαρτίου. Ο νέος Πρόεδρος θα έχει μπροστά του δύο εβδομάδες και κάτι για να σχηματίσει κυβέρνηση, αφού θα διαβουλευτεί με τα κόμματα που τον έχουν στηρίξει. Όσο και αν φαίνεται μια απλή διαδικασία, δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα. Πρέπει να τηρηθούν ισορροπίες ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλότερη λειτουργία του κυβερνητικού σχήματος, με επικεφαλής έναν Πρόεδρο ο οποίος δεν έχει δικό του κόμμα και δεν ανήκει στα κόμματα που τον υποστηρίζουν.

Τόσο ο Νίκος Χριστοδουλίδης όσο και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης διεκδίκησαν την εκλογή στη Προεδρία της Κύπρου, ως ανεξάρτητοι, υποστηριζόμενοι από τα κόμματα της αντιπολίτευσης με βασικό στόχο την αλλαγή της πολιτικής της κυβέρνησης Αναστασιάδη… αν και οι δύο ήταν εξ απορρήτων συνεργάτες του Νίκου Αναστασιάδη.

Οι δύο μονομάχοι

Η αναμέτρηση μεταξύ του πρώην υπουργού εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη και του πρώην Διαπραγματευτή στο Κυπριακό Ανδρέα Μαυρογιάννη, θα αναδείξει τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Νίκο Αναστασιάδη.

Και οι δύο υπήρξαν στενοί συνεργάτες του απερχόμενου Προέδρου, αλλά στηρίζονται από τα κόμματα που αντιπολιτεύθηκαν σκληρά τα τελευταία δέκα χρόνια τη κυβέρνηση.

Τον Νίκο Χριστοδουλίδη στηρίζουν τα κεντρώα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ κ.α και τον Ανδρέα Μαυρογιάννη το αριστερό ΑΚΕΛ.
Τόσο τα κόμματα που στηρίζουν τον Ν. Χριστοδουλίδη, όσο και το ΑΚΕΛ που στηρίζει τον Α. Μαυρογιάννη, έχουν χαρακτηρίσει τη κυβέρνηση Αναστασιάδη ως τη πλέον διεφθαρμένη από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ από διαφορετική οπτική γωνία έχουν επικρίνει τους χειρισμούς της στο Κυπριακό.

Εκ των πραγμάτων, αποτελεί παραδοξότητα ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης, στηρίζουν δύο προσωπικότητες που συνεργάστηκαν στενά με τον Κύπριο Πρόεδρο.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική