Πολιτική

Εκλογές 2023: Συνεδριάζει η διακομματική για το ντιμπέιτ – Οι συμβουλές Χατζηνικολάου στον Παπαδάκη

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή για το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών την Τετάρτη 10 Μαΐου ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου. Οι έξι δημοσιογράφοι επισκέφθηκαν την Πέμπτη το πρωί την ΕΡΤ, συνάντησαν τα στελέχη της δημόσιας τηλεόρασης και ξεναγήθηκαν στους χώρους του ραδιομεγάρου. Είδαν από κοντά το στούντιο που βρίσκεται στον -1, το κοντρόλ αλλά και το newsroom της ertnews. Ο Γιώργος Παπαδάκης, μοιράστηκε και ιστορίες του παρελθόντος από την εκπομπή «3 στον αέρα» της ΕΡΤ που μεταδίδοταν στα τέλη της δεκαετίας του ‘80. Αποκάλυψε μάλιστα, ότι εκείνη την περίοδο συνεργαζόταν και με την εκπρόσωπο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, τότε ρεπόρτερ, Πόπη Τσαπανίδου.

Από τις αρχές του ‘90 έως και σήμερα, ο Γιώργος Παπαδάκης βρίσκεται στον ΑΝΤ1. Παραδοσιακά, στις τηλεμαχίες συμμετέχουν οι παρουσιαστές του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του κάθε καναλιού. Ωστόσο, στην θέση του Νίκου Χατζηνικολάου θα βρεθεί ο λεγόμενος «πατριάρχης» της πρωινής ζώνης. Ο κ. Χατζηνικολάου αρνήθηκε να συμμετάσχει στη τηλεμαχία λέγοντας ότι εδώ και δέκα χρόνια δεν μετέχει σε αυτή την διαδικασία αφού, όπως είπε, δεν πιστεύει σε αυτή την διαδικασία και εκτιμάει ότι είναι παράλληλοι μονόλογοι. Επιπλέον, δήλωσε, ότι μέχρι έναν βαθμό «η παρουσία των δημοσιογράφων εκεί έχει καταστεί διακοσμητική».

Το βράδυ της Πέμπτης, ο Νίκος Χατζηνικολάου επανήλθε στο θέμα φιλοξενώντας τον Γιώργο Παπαδάκη στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. «Να ευχηθώ καλό βόλι στο ντιμπέιτ αλλά πρέπει να σου πω ένα, δύο πράγματα ως παλαιός του θεσμού. Εγώ έχω, όπως ξέρεις, μακρά εμπειρία η οποία δεν ήταν θετική και για αυτό εδώ και δέκα χρόνια πήρα την απόφαση να μη μετάσχω ξανά σε κανένα ντιμπέιτ με αυτούς τους κανόνες. Λοιπόν, Γιώργο μου, κάνε καλή προπόνηση πως θα χωρέσει το εκρηκτικό δημοσιογραφικό σου ταμπεραμέντο στα 30 και στα 15 δευτερόλεπτα πρώτον. Δεύτερον, κάνε καλή προπόνηση πως θα συγκρατήσεις την παρόρμηση κάθε δημοσιογράφου με τη δική σου εμπειρία και διαδρομή, να διακόψει και να θέσει ένα ερώτημα όταν ακούει μια ανακρίβεια ή όταν ακούει κάτι που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Επίσης, πως θα συγκρατήσεις την παρόρμηση σου όταν θα ακούσεις έναν άλλον αρχηγό να φέρνει ένα στοιχείο στη συζήτηση που επιβεβαιώνει ένα προηγούμενο ερώτημα σου και εσύ δεν θα μπορείς να το αξιοποιήσεις».


Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-csdmx0yina8p)

Από την πλευρά του ο Γιώργος Παπαδάκης, εκτίμησε ότι η διαδικασία που ακολουθείται στις τηλεμαχίες είναι λάθος. Την ίδια άποψη, εξέφρασαν το μεσημέρι και οι τρεις δημοσιογράφοι Σία Κοσιώνη, Αντώνης Σρόιτερ αλλά και η Μάρα Ζαχαρέα. Μιλώντας μπροστά στις κάμερες, αναφέρθηκαν στις διαφωνίες τους για το «στήσιμο» της τηλεμαχίας, λέγοντας ότι την «σκαλέτα» δεν την φτιάχνουν οι δημοσιογράφοι, αλλά τα κόμματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα – όπως λένε- να μην είναι «τηλεοπτικό» το προϊόν.

Μετά τη συνάντηση τους, οι δημοσιογράφοι συμφώνησαν και απέστειλαν επιστολή στην διακομματική επιτροπή ώστε να αντικατασταθεί η ελεύθερη τοποθέτηση των πολιτικών μετά τον κύκλο των πέντε ερωτήσεων που θα τους τεθούν, από μια έκτη ελεύθερη ερώτηση των δημοσιογράφων. Την ίδια ώρα, κατά πληροφορίες, μέχρι στιγμής μόνον η σειρά ερωτήσεων για την πρώτη θεματική συζήτηση έχει καθοριστεί.

Σήμερα στις 12:30 οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων θα συνεδριάσουν στο υπουργείο Εσωτερικών για να οριστικοποιήσουν τα ζητήματα που τέθηκαν στην συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι οι δημοσιογράφοι που θα συμμετάσχουν στη τηλεμαχία θα είναι: από τον Alpha ο Αντώνης Σρόιτερ, τον ΑΝΤ1 ο Γιώργος Παπαδάκης, το Mega η Ράνια Τζίμα, το Open ο Παναγιώτης Στάθης, τον ΣΚΑΪ η Σία Κοσιώνη και το Star η Μάρα Ζαχαρέα. Τη συζήτηση θα συντονίζει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Γιώργος Κουβαράς.

Η θεματολογία του ντιμπέιτ

Η θεματολογία της τρίωρης τηλεμαχίας θα χωρίζεται σε 5 ενότητες.

1η Θεματική Ενότητα: Οικονομία – Ανάπτυξη – Απασχόληση

2η Θεματική Ενότητα: Εξωτερική Πολιτική – Άμυνα

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική