Πολιτική

Εκλογές 2023 – Το «στοίχημα» του ΠΑΣΟΚ στο λεκανοπέδιο

Με το βλέμμα στραμμένο στην «μαύρη τρύπα» του λεκανοπεδίου είναι η Χαριλάου Τρικούπη, επιχειρώντας να «σπάσει» το «καθεστώς» των μονοψήφιων ποσοστών, που σημείωσε στην Αττική την περασμένη Κυριακή.

Παρότι το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κατάφερε να πετύχει ισχυρό διψήφιο ποσοστό σε αρκετές περιοχές και να έρθει δεύτερο κόμμα σε έξι περιφέρειες εκτός Αττικής, όταν «επιστρέφει» στην ανάλυση της «εικόνας» στο λεκανοπέδιο διαπιστώνει αδυναμίες, τις οποίες προσπαθεί τώρα να αντιμετωπίσει. Αν και ανανεώθηκαν για παράδειγμα σε σημαντικό βαθμό τα ψηφοδέλτια, τα νέα και τα νεαρά στελέχη που ανέλαβαν μαζί με τους εμπειρότερους να σηκώσουν ψηλά την πράσινη σημαία και στο λεκανοπέδιο Αττικής δεν κατάφεραν τα προσδοκώμενα της Χαριλάου Τρικούπη αποτελέσματα- οι καλύτερες επιδόσεις καταγράφηκαν στην περιφέρεια Ανατολικής Αττικής, όπου εκλέχτηκε ένας βέβαια βουλευτής, ο πρώην Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και στέλεχος της νεότερης γενιάς, Μανώλης Χριστοδουλάκης. Στις άλλες περιφέρειες της Αττικής αύξησαν τα ποσοστά τους, κατά δύο περίπου μονάδες.

Οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ έχει αρκετά περιθώρια να βελτιώσει τα ποσοστά του στην Αττική, προσεγγίζοντας τη δυναμική που δείχνει στην περιφέρεια. Το «πως», θα το αναζητήσουν σε σημερινή σύσκεψη υπό τον Γραμματέα του κόμματος, Ανδρέα Σπυρόπουλο, στην οποία θα πάρουν μέρος άλλα στελέχη του επιτελείου του Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς και του Πολιτικού Συμβουλίου.

Το σίγουρο είναι ότι στην προεκλογική εκστρατεία προς τις επαναληπτικές εκλογές θα είναι περισσότερες οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν στο πρώτο ημίχρονο της μάχης. Ο ίδιος ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα κάνει «διαρκείς» περιοδείες στις γειτονιές της Αττικής, ενώ η Χαριλάου Τρικούπη θα «τολμήσει» τη διοργάνωση ανοιχτών μαζικών κομματικών εκδηλώσεων σε αρκετά «κομβικά» σημεία του λεκανοπεδίου. Στόχος τους είναι η προσέγγιση πασοκογενών ψηφοφόρων κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από τη Νέα Δημοκρατία, με ρητορική «κεντρικού στελέχους» που ξέρει όμως καλά τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, επαγγελματικής απασχόλησης, συνδικαλιστικής δράσης κα.

Κατά τ’ άλλα η Χαριλάου Τρικούπη φροντίζει να κάνει ακόμη πιο καθαρό το μήνυμα, που όπως υποστηρίζουν τα στελέχη της, έστειλαν με τη ψήφο τους οι πολίτες την περασμένη Κυριακή: «Να αποκτήσει επιτέλους η χώρα μία ισχυρή, αξιόπιστη προοδευτική αντιπολίτευση. Χαρακτηριστικά που έλειψαν από το περιεχόμενο και το ύφος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα τελευταία χρόνια. Στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχουμε ρεαλισμό και ταπεινότητα, όχι αλαζονεία όπως μας αποδίδεται, κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, τις τελευταίες ημέρες. Είναι βεβαίως ξεκάθαρη -και απολύτως εξηγήσιμη- η μεγάλη αγωνία της Κουμουνδούρου σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα, δεν επιτρέπεται όμως ο ΣΥΡΙΖΑ να μας καταλογίζει έπαρση και αλαζονεία».

Συνεργάτης του κ. Ανδρουλάκη συμπληρώνει επίσης το αφήγημα ως εξής: «Το ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του δεν είχε στόχους με όρια και ταβάνια. Διαβάζοντας τους κοινωνικούς συσχετισμούς, οφείλουμε να δουλέψουμε ακόμη περισσότερο για να ενώσουμε τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Οι πολίτες ό,τι κι αν ψήφησαν το 2019 έχουν κοινές αγωνίες για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τις υψηλές τιμές στη στέγαση, τις αρρύθμιστες μορφές εργασίας, τον πληθωρισμό, την ακρίβεια, το κοινωνικό κράτος, το κράτος δικαίου, τα ζητήματα στη Δημοκρατία μας». «Όταν ένα κόμμα της ήσσονος αντιπολίτευσης έρχεται με ρεαλιστικές και αξιόπιστες προτάσεις για όλα αυτά, συνεπείς με το μεταρρυθμιστικό του παρελθόν, με ανανέωση και πρόσωπα που δεν έχουν συμμετάσχει στη διαχείριση των κοινών της χώρας, αυτό είναι ένα ισχυρό, αισιόδοξο μήνυμα. Οι ξεκάθαρες θέσεις μας πριν την 21η Μαΐου αξιολογήθηκαν θετικά στις κάλπες. Το μήνυμά μας για ένα πρόγραμμα πραγματικής αλλαγής απέναντι σε μοντέλα διακυβέρνησης που βλέπουν το κράτος ως ιδιοκτησία ή λάφυρο, είναι ένα θετικό μήνυμα. Η προγραμματική μας ατζέντα είναι στο τραπέζι», συμπληρώνει και απευθύνει εκ νέου προσκλητήριο «προς όλους τους προοδευτικούς και δημοκράτες πολίτες».

Το πλήρες πλάνο κάνοντας το «σήμα της επανεκκίνησης» θα περιγράψει ο Νίκος Ανδρουλάκης την Κυριακή, κατά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας σε ανοιχτή εκδήλωση στην Αθήνα. Εκεί ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ θα εστιάσει στις προτεραιότητες του προγράμματος και στο «διακύβευμα» των προσεχών εκλογών. Σήμερα ο κ. Ανδρουλάκης θα παραχωρήσει συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο του Ant1.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική