Πολιτική

Εκλογές 2023: Το τουρκικό προξενείο πάντα έκανε πολιτικές παρεμβάσεις, καταγγέλλει ο πρόεδρος των Πομάκων

Οι παρεμβάσεις από το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή σε πολιτικό επίπεδο «πάντοτε υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν», σχολίασε ο Αχμέτ Ιμάμ, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πομάκων, που κατήγγειλε και συγκεκριμένη δραστηριότητα πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, ο πρόεδρος ερωτήθηκε για το αν υπήρξαν παρεμβάσεις στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Όπως απάντησε, υπήρξαν επί «25 χιλιόμετρα, αυτοκίνητα από την Καστάνη μέχρι τα ελληνικά σύνορα για να μπουν, να έρθουν εδώ να ψηφίσουν και οι περισσότεροι ήταν στον νομό Ροδόπης».

Πρόσθεσε ότι έρχονται να ψηφίσουν στην Ελλάδα «κατευθυνόμενοι, αλλάζουν τη βούληση της τοπικής κοινωνίας εδώ και σηκώνονται την ίδια μέρα και φεύγουν. Αυτά που λένε, ότι ειδοποίησε η ΕΥΠ, δεν ειδοποιούν και δεν ενημερώνουν κάτω, την Αθήνα».

Σχετικά με τη δραστηριότητα του τουρκικού προξενείου, ο κ. Ιμάμ είπε ότι «δουλεύει εδώ και τέσσερις και πέντε μήνες».

Όπως υποστήριξε, «στο Ραμαζάνι, που είχε το βραδινό ιφτάρ, ο πρόξενος ήταν κάθε βράδυ και σε ένα χωριό μαζί με το σκυλολόι του και καλούσαν ανθρώπους που στήριζε το προξενείο. Σε περιστατικό που ήμουν παρών, σε ένα χωριό της Ροδόπης, δεν ήταν καλεσμένος ο Αχμέτ Ιλχάν και δημιουργήθηκε και πρόβλημα και τον απέβαλαν από τη συγκέντρωση που ήταν».

«Η άποψη του προξενείου είναι να ψηφιστούν φιλικά προσκείμενοι προς την Τουρκία και, ει δυνατόν, τέσσερις με πέντε βουλευτές. Φανταστείτε μια ελληνική Βουλή και μια κυβέρνηση ελληνική με 152, 153 βουλευτές πλειοψηφία και οι πέντε να είναι μουσουλμάνοι» συμπλήρωσε.

Ο Αχμέτ Ιμάμ είπε ακόμη ότι το τουρκικό προξενείο δεν έλεγε καθαρά ονόματα υποψήφιων βουλευτών, ωστόσο «η παρουσία στις εκδηλώσεις μαζί με τους υποψηφίους που στηρίζει και αποκλείοντας τους υπόλοιπους υποδηλώνει αυτό το πράγμα».

«Έτσι, με τρόπο, με πολιτική, τα καταφέρνει και κυριαρχεί στην πολιτική ζωή. Το λέω δημόσια και δυνατά για να ακούσει ο ελληνικός λαός, να γνωρίζει τι γίνεται εδώ», τόνισε ακόμη.

Αναφέρθηκε ακόμη και σε «ανταλλάγματα», λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν υπάρχει χωριό μουσουλμανικό που να μην έχει δασκάλους διορισμένους από την Τουρκία και ιερείς, δηλαδή ιμάμηδες, μουεζίνηδες, ιεροκήρυκες που να μην είναι διορισμένοι από το προξενείο Κομοτηνής. Υπάρχουν οι δάσκαλοι και οι ιερείς που είναι φερέφωνά τους και αυτοί πηγαίνουν και δίνουν γραμμή ποιος να ψηφιστεί».

Τέλος, είπε ότι «η διακομματική κάποτε που λειτουργούσε και έλεγε ότι οι μουσουλμάνοι, στο νομό Ξάνθης για παράδειγμα, δεν θα είναι τέσσερις προς έναν, αλλά τρεις με δύο για να μην μπορεί να εκλεγεί μουσουλμάνος βουλευτής. Δεν είχαν βέβαια καταλάβει ότι η ηγεσία του προξενείου ανακατεύεται και μπορεί να ανατρέψει πολλά αποτελέσματα. Καταρχήν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν το τήρησε αυτό, τα άλλα κόμματα το τήρησαν μέχρι ένα σημείο, την απόφαση της διακομματικής να είναι 3 προς 2. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το τήρησε αυτό και ψηφίζονται του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία δεν έχει υποψήφιο που ο κόσμος να πάει να τον ψηφίσει».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική