Πολιτική

Εκλογές 2023 – Βερβεσός για Κατρούγκαλο: Ο νόμος του κρίθηκε αντισυνταγματικός και καταργήθηκε από την επόμενη κυβέρνηση

Θέση για την προεκλογική δήλωση του Γιώργου Κατρούγκαλου πως ο ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει επιστροφή του μέτρου της επιβολής ασφαλιστικών κρατήσεων 20% στους ελεύθερους επαγγελματίες και της σύνδεσης με το εισόδημα, πήρε και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, μέσω του προέδρου Δημήτριου Βερβεσού.

Με ανακοίνωσή του, ο κ. Βερβεσός σημειώνει πως ο νόμος Κατρούγκαλου «ο οποίος βρήκε αντιμέτωπο σύσσωμο το δικηγορικό σώμα, κρίθηκε αντισυνταγματικός και γι’ αυτό καταργήθηκε από την επόμενη Κυβέρνηση». Παράλληλα, κάνει λόγο για «εμμονή του εμπνευστή του νόμου αυτού στην ορθότητα των ρυθμίσεών του» και χαρακτηρίζει «μείζον ζήτημα που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε» την πιθανή επαναφορά του.

«Ο «νόμος Κατρούγκαλου», που συνέδεσε τις ασφαλιστικές εισφορές με το εισόδημα είχε ως αποτέλεσμα την υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών – επιστημόνων, επιβάλλοντας σε αυτούς, επί της ουσίας, πρόσθετη φορολογική υποχρέωση. Ο νόμος αυτός, ο οποίος βρήκε αντιμέτωπο σύσσωμο το δικηγορικό σώμα, κρίθηκε αντισυνταγματικός και γι’ αυτό καταργήθηκε από την επόμενη Κυβέρνηση. Η εμμονή του εμπνευστή του νόμου αυτού στην ορθότητα των ρυθμίσεών του και η δήλωσή του περί επαναφοράς του νόμου, δημιουργεί μείζον ζήτημα, το οποίο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι σχετικές δηλώσεις του Γ. Κατρούγκαλου εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τις προσωπικές του απόψεις. Πισωγυρίσματα σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, τη μεσαία τάξη της χώρας, δεν χωρούν. Η δε Κυβέρνηση που σήμερα βάλει κατά των δηλώσεων Γ. Κατρούγκαλου, έχει και αυτή τις δικές της ευθύνες για την πρόσφατη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και τη σημαντική επιβάρυνσή τους» ανέφερε ο κ. Βερβεσός.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική