SelectedΠολιτική

Εξεταστική επιτροπή: Ζητούνται απαντήσεις μετά τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση Πιτσιόρλα επί ΣΥΡΙΖΑ

Νέες αποκαλύψεις και επιμέρους ευρήματα ανέκυψαν στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που ερευνά την υπόθεση των παρακολουθήσεων από την κατάθεση των τεσσάρων διοικητών της ΕΥΠ της τελευταίας δεκαετίας.

Αναφορικά με το ζήτημα της επισύνδεσης στο κινητό τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη το σύνολο των μαρτύρων συμφώνησε πως το αίτημα παρακολούθησης είναι νόμιμο, από την στιγμή που φέρει την υπογραφή της αρμόδιας εισαγγελέως. Παράλληλα, ο Παναγιώτης Κοντολέων, διοικητής της ΕΥΠ εκείνης της περιόδου, επιβεβαίωσε ότι η παρακολούθηση Ανδρουλάκη έγινε για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Την ίδια ώρα ωστόσο η κατάθεση του Ιωάννη Ρουμπάτη, διοικητή των μυστικών υπηρεσιών της χώρας την περίοδο 2015 – 2019 δημιουργεί αμείλικτα ερωτήματα για τον τρόπο που λειτουργούσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.

Ο κ. Ρουμπάτης παραδέχθηκε ότι το 2016 παρακολουθούσε άμεσα το κινητό τηλέφωνο του τότε προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιου Πιτσιόρλα καθώς υπήρχαν πληροφορίες για απόπειρα πώλησης εθνικού εδάφους σε αλλοδαπές εταιρείες που εμπλέκονται σε υποθέσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος ενώ οι διασυνδέσεις τους φθάνουν – σύμφωνα με τον μάρτυρα – εως τις μυστικές υπηρεσίες της Συρίας και την οικογένεια Άσαντ.

Προκειμένου, δε, να τεκμηριώσει τους λόγους που καθιστούσαν τότε αναγκαία την παρακολούθηση του κ. Πιτσιόρλα, παρουσίασε στα μέλη της εξεταστικής χάρτη της υπό εκποίησης έκτασης (το ⅕ ενός ελληνικού νησιού με 10 χλμ ακτογραμμή και άλλα δύο μικρά νησιά) ενώ αποκάλυψε και τα ονόματα των τότε υποψήφιων επενδυτών. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες ο κ. Ρουμπάτης φέρεται να είπε ότι ο τότε πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ «εμφανιζόταν σαν εκπρόσωπος των εταιρειών» ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε ότι είχε ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα για επισύνδεση στο τηλέφωνο «κάποιου τεχνοκράτη» και πως ο τότε πρωθυπουργός του ζήτησε να συνεχίζει την έρευνα και αν προκύψουν στοιχεία να τα στείλει στην δικαιοσύνη.

Ο κ. Ρουμπάτης φέρεται να είπε ότι έστειλε το φάκελο στην Δικαιοσύνη χωρίς να ολοκληρώσει την έρευνα καθώς ο κ. Πιτσιόρλας προήχθη από πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ σε Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης αρμόδιος για τις επενδύσεις με αποτέλεσμα η ΕΥΠ να σταματήσει την επισύνδεση 15 ημέρες μετά την ανάληψη των υπουργικών του καθηκόντων.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο κ. Ρουμπάτης λίγες ώρες μετά την κατάθεσή του στην εξεταστική προχώρησε σε δημόσια δήλωση επιβεβαιώνοντας όσα είχε πει νωρίτερα στη Βουλή. «Αυτό που είπα (σ.σ. στην εξεταστική) είναι ότι ενημέρωσα τον Αλέξη Τσίπρα στην αρχή του 2016, μου είπε να προχωρήσω κανονικά (σ.σ. την παρακολούθηση Πιτσιόρλα) και αν χρειαστεί, να στείλω τα στοιχεία που θα προκύψουν στη Δικαιοσύνη. Τόνισα επίσης ότι ποτέ δεν επανήλθα γιατί είχα ολες τις απαραίτητες οδηγίες για να πράξω τα νόμιμα» αναφέρει χαρακτηριστικά στο γραπτό του κείμενο διαψεύδοντας παράλληλα ότι εξέφρασε έκπληξη για το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας αντί να απομακρύνει τον κ. Πιτσιόρλα τον προήγαγε σε υφυπουργό της κυβέρνησής του.

Οι αποκαλύψεις Ρουμπάτη προκάλεσαν την σφοδρή αντίδραση του Στέργιου Πιτσιόρλα ο οποίος μίλησε για «ψεύδη προέβη σε μια άθλια επιχείρηση σπίλωσης και ηθικής μου εξόντωσης» και δήλωσε ότι θα προσφύγει στην δικαιοσύνη.

Ο ιδιος μιλώντας στον ΣΚΑΙ δήλωσε σοκαρισμένος και σε άλλο σημείο πρόσθεσε «Θέλω να πιστεύω ότι επειδή όλα τα στοιχεία δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, θέλω να πιστεύω ότι κι αυτό δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα, ότι δεν υπήρξε εντολή Τσίπρα για την παρακολούθησή μου. Δεν θέλω να το πιστέψω, και δεν το πιστεύω, ότι υπήρξε εντολή Τσίπρα για την παρακολούθησή μου. Θα περιμένω τις επίσημες τοποθετήσεις. Ίσως το βλέπω λίγο ρομαντικά».

Δεμιρης: H ΕΥΠ δεν εχει Predator

Πέραν αυτών, στην εξεταστική κατέθεσε και ο νυν διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμόρης ξεκαθαρίζοντας πως η υπηρεσία δεν έχει προμηθευτεί και δεν χρησιμοποιεί το λογισμικό Predator.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπογράμμισε πως ο εκάστοτε διοικητής δεσμεύεται απο από το απόρρητο ενω σε αλλο σημειο φέρεται να είπε πως οταν τα αιτήματα επισυνδεσης αφορούν πολιτικά πρόσωπα πρέπει να ασκείται διπλός και τριπλός έλεγχος.

Παράλληλα φέρεται να σημειωσε πως δεν έχει υπογράψει συμβάσεις με τις εταιρίες Krikel & Intellexa και πως η ΕΥΠ δεν χρησιμοποίησε παράνομα λογισμικά.

Ο κ. Δεμιρης ειπε πως καθε επισύνδεση που φερει υπογραφη εισαγγελέα ειναι νόμιμη σημειώνοντας πως η νόμιμη διαδικασια ακολουθήθηκε και στην υπόθεση Ανδρουλακη και στην υπόθεση Κουκάκη.