Πολιτική

Έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τα Τέμπη ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την διερεύνση των αιτιών που οδήγησαν στην τραγωδία των Τεμπών ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαινιάζοντας με τον τρόπο αυτό την επίθεση στην κυβέρνηση με πεδίο σύγκρουσης τη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας, σύσσωμη η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε και ερώτηση για την υπόθεση καλώντας τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη να απαντήσει για την εξέλιξη των συμβάσεων υποδομών και ασφάλειας των σιδηροδρόμων.

Κοινή συνισταμένη του αιτήματος για σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και της ερώτησης είναι η προσπάθεια περιορισμού του κάδρου των ευθυνών στην ΝΔ και η εξαίρεση κάθε εμπλοκής της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Είναι ενδεικτικό ότι με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών ζητά να κληθούν για ακρόαση ο τέως υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Αχ. Καραμανλής, οι υφυπουργοί Γιάννης Καραγιάννης και Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο γγ του Υπουργείου Γιάννης Ξιφάρα, η διοικήσεις του ΟΣΕ και συνδικαλιστές. Κάνοντας δε, «άλμα» προς το περελθόν ζητά και την κλήση του κ. Κωστή Χατζηδάκη καθώς το 2007 ως υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπέγραψε για λογαριασμό του δημοσίου τη σύμβαση 10005/2007 για το σύστημα ελέγχου ETCS ενώ δε ζητά την ακρόαση κανενός προσώπου της ενδιάμεσης περιόδου.

Το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ εχει ως εξής:

Προς τoν

Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών & Διαφάνειας

κ. Μπούρα Αθανάσιο

Όπως γνωρίζετε, στην προηγούμενη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, είχε ομόφωνα συμφωνηθεί επί της αρχής να συγκληθεί άμεσα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας των Τεμπών, στη βάση κοινής απόφασης όλων των πτερύγων της Βουλής και όχι απλώς κατόπιν αιτήματος της αντιπολίτευσης.

Επειδή όμως κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Διάσκεψης η κυβερνητική πλειοψηφία υπαναχώρησε από την ομόφωνη αυτή δέσμευση, είμαστε υποχρεωμένοι να καταθέσουμε αίτημα με την παρούσα επιστολή, βάσει του 43Α παρ. 2 εδ. α και 41Α παρ. 4 του Κανονισμού της Βουλής, για έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τη συζήτηση του θέματος αυτού με κλήση των εξής προσώπων:

1. Του πρώην υπουργού Μεταφορών κ. Κ. Καραμανλή, των υφυπουργών κ.κ. Μ. Παπαδόπουλου και Γ. Καραγιάννη και του ΓΓ κ. Ι. Ξιφαρά.
2. Του κ. Κ. Χατζηδάκη, ως του πρώτου υπουργού που είχε συνάψει για λογαριασμό του δημοσίου τη σύμβαση 10005/2007 για το σύστημα ελέγχου ETCS.
3. Της παρούσας και προηγούμενης διοίκησης (σε περίπτωση που έχει αντικατασταθεί μετά το ατύχημα) των εταιριών ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και Hellenic Train.
4. Των εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, της Πανελλήνιας Ένωσης Σταθμαρχών ΟΣΕ και των Μηχανοδηγών του ΟΣΕ.

Η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να ανεχθεί ούτε την συγκάλυψη των ευθυνών, ούτε την μετάθεση της διερεύνησης τους στο αόριστο μέλλον. Ενόψει της αδήριτης αυτής ανάγκης το αίτημα μας αυτό έχει απόλυτη προτεραιότητα σε σχέση με άλλα αιτήματα που είχαμε καταθέσει στο παρελθόν.

Για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Ο Α’ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής

Κατρούγκαλος Γιώργος

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική