7 Ιουλίου 2022

Εκτινάχθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και για πρώτη φορά ξεπερνούν το 50% όσοι απώλεσαν τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις

xwris-kourema-i-ruthmisi-gia-tis-100-doseis_3.w_hrΤα στοιχεία της τρίτης τριμηνιαίας έκθεσης προόδου εργασιών του Κέντρου Eίσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) έτους 2016, δυστυχώς αποτυπώνουν τις αρνητικές εξελίξεις και στο πεδίο της διευθέτησης των ληξιπροθέσμων στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και την αδυναμία της πολυδιαφημισμένης – από την Κυβέρνηση – ρύθμισης των 100 δόσεων να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις.

Ειδικότερα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, εδώ και 21 μήνες τώρα, «τραβούν» συνεχώς την ανηφόρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του (Κέντρο Eίσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ), οι οφειλές αυξήθηκαν από τα 10,9 δις ευρώ το Σεπτέμβριο του 2014 (πρώτη Έκθεση ΚΕΑΟ), στα 16,93 δις ευρώ σήμερα. Δηλαδή παρουσίασαν μια αύξηση της τάξεως του 55% ή 6,03 δις ευρώ επί ημερών Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί «ασφυξία» στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών αποδεικνύεται πως έχει εξαντληθεί.

Αποκαλυπτικά, επίσης, είναι και τα «ευρήματα» της έκθεσης, σχετικά με τα στοιχεία των ρυθμίσεων (ενεργές, ολοκληρωμένες, απωλεσθείσες) για τους οφειλέτες που έχουν ενταχθεί στο ΚΕΑΟ. Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι από τους συνολικά 75.551 οφειλέτες, που εντάχθηκαν στο Ν.4321/2015, με οφειλές ύψους 3,2 δις ευρώ, οι 37.851 με οφειλές ύψους 1,75 δις ευρώ απεντάχθηκαν! Δηλαδή, πάνω από το 50% των οφειλετών που συμμετείχαν, απώλεσαν τη ρύθμιση για τις «100 δόσεις»!

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο γεγονός, ότι άλλες ήταν αρχικά οι προϋποθέσεις ένταξης στη ρύθμιση. Στη συνέχεια, αυτές μεταβλήθηκαν επί το δυσμενέστερο από το ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν πλέον να ανταποκριθούν και να απωλέσουν τη ρύθμιση δεκάδες χιλιάδες.

Η συνεχής αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία, σε συνδυασμό με την απένταξη των οφειλετών από τη ρύθμιση, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα για την κοινωνία και την οικονομία. Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνεται ότι το ασφαλιστικό είναι «στον αέρα» και οι θυσίες συνταξιούχων και εργαζομένων πάνε χαμένες.Uncategorized Οικονομία