Ελλάδα

Εκτός παιδικών σταθμών 22.000 παιδιά

paidikoi-sta8moi-660_3.png

Περίπου 22.000 παιδιά οικογενειών που πληρούν τις προϋποθέσεις θα μείνουν εκτός παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών.

Συγκεκριμένα, όπως γράφει η εφημερίδα «Τα Νέα», από τις 112.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν για τη φιλοξενία παιδιών, οι 97.000 κρίθηκαν ότι πληρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα. Ωστόσο, παρά το παρά το γεγονός ότι οι προσφερόμενες θέσεις άγγιξαν τις 90.000, τελικά μόνο 75.500 παιδιά πήραν το εισιτήριο.

Οπως επισημαίνει στην εφημερίδα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, μετά τις πιέσεις των τελευταίων μηνών διασφαλίστηκαν πάνω από 200 εκατ. ευρώ για τη δωρεάν φιλοξενία. Ωστόσο, μετά την επιλογή των παιδιών από το πρόγραμμα μένουν αδιάθετα περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ. Για να λυθεί το πρόβλημα, ο κ. Δανιηλίδης κατέθεσε πρόταση, η οποία έγινε ομόφωνα δεκτή από το ΔΣ της ΚΕΔΕ και απομένει η έγκριση από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα.

Η πρόταση περιλαμβάνει δύο εναλλακτικές: η πρώτη είναι να καταργηθεί το πλαφόν που προβλέφθηκε για πρώτη φορά φέτος και ορίζει ότι οι δημοτικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί μπορούν να καλύπτουν μόνο το 70% της δυναμικότητάς τους μέσω των κοινοτικών πόρων. Κατά τον κ. Δανιηλίδη, με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαν να καλυφθούν άλλα 10.000 παιδιά.

Η δεύτερη εναλλακτική είναι το ποσό των 30 εκατ. ευρώ που έμεινε αδιάθετο να δοθεί ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση στις δημοτικές δομές, ώστε να «τραβήξουν» παιδιά από τον κατάλογο όσων υπέβαλαν αίτηση χωρίς να τους ζητήσουν τροφεία.

Οπως σημειώνει ο κ. Δανιηλίδης, τα προβλήματα ανακύπτουν συχνά και εξαιτίας της μη αναγραφής δεύτερης και τρίτης επιλογής σταθμού στις αιτήσεις των οικογενειών. «Αποτέλεσμα είναι κάποιοι σταθμοί να εμφανίζουν μεγάλη ζήτηση και να μην μπορούν να καλύψουν τα παιδιά, ενώ σε παρακείμενους σταθμούς να περισσεύουν θέσεις» τονίζει ο δήμαρχος, επισημαίνοντας ότι δεν προβλέπεται η μεταφορά των θέσεων.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Ελλάδα