Ελλάδα

Ελληνας ομογενής ταξίδευσε από το Μπάφαλο των ΗΠΑ για να δει από κοντά τον τύμβο της Αμφίπολης

pou660.jpg

Εννιά χρόνια είχε να έρθει στην πατρίδα. Το ταξίδι από το Μπάφαλο της πολιτείας της Νέας Υόρκης των ΗΠΑ, για την Ελλάδα δεν είναι απλή υπόθεση. Φέτος όμως κάτι άλλαξε καθώς τίποτα δε μπορούσε να κρατούσε τον ομογενή Νίκο Πούπαλο μακριά από τις ανασκαφές που γίνονται στην Αμφίπολη.

«Παρακολουθώ το θέμα εδώ και ενάμιση χρόνο. Διαβάζω όλα τα δημοσιεύματα που αφορούν τον τύμβο Καστά. Πίστευα ότι θα ανακοινωθεί κάτι στο διάστημα 27-30 Αυγούστου. Γι’ αυτό και προγραμματίσαμε το ταξίδι μας για Ελλάδα για αυτήν την περίοδο», δήλωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ.Πούπαλος είναι ένας από αυτούς που ανέβηκαν στο λόφο Καστά, μέχρι το σημείο που επιτρέπουν οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στο χώρο. Η καταγωγή του είναι από τη Χίο αλλά μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, απ’ όπου έφυγε σε ηλικία 18 ετών για την Αμερική. Τα τελευταία χρόνια οι σπουδές των παιδιών του (ο ένας είναι γιατρός και άλλος πολιτικός μηχανικός) επιβάρυναν τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό και έτσι, ένα ταξίδι στην Ελλάδα ήταν «απαγορευτικό».

Ως πολιτικός μηχανικός διαβάζει τις ανακοινώσεις και προσπαθεί να «αποκωδικοποιήσει» δημοσιεύματα προκειμένου να καταλάβει αν ο τάφος είναι ασύλητος ή όχι.
«Όπως οι περισσότεροι, ελπίζουμε ο τάφος να έχει σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο. Όπως και να έχει όμως, από μόνο του το μνημείο είναι ένα σπουδαίο εύρημα», λέει. «Αυτό που θέλω πολύ είναι να βρεθεί τουλάχιστον μια ελληνική επιγραφή…», συμπληρώνει.

«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και από τους φίλους μου, με τους οποίους το συζητάμε συχνά. Είναι σπουδαίο για την Ελλάδα», συνεχίζει.
Ο ερχομός του στην πατρίδα είναι μια ευκαιρία να δει και το μουσείο της Βεργίνας, κάτι που όπως λέει, το έχει προγραμματίσει για μετά την Αμφίπολη.

Ο 53χρονος ομογενής με την Αμερικανίδα σύζυγό του αναχωρεί για την Αμερική στις 15 Σεπτεμβρίου. Οι ώρες μετράνε αντίστροφα. Στο πίσω μέρος του μυαλού του, η σκέψη ότι μπορεί να «κουβαλήσει» στις αποσκευές του κάποια καινούργια πληροφορία για τον «μυστηριώδη ένοικο» του τάφου, αρνείται πεισματικά να τον εγκαταλείψει…

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Ελλάδα