Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Αρχίζουν συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Στο διάστημα από τις 17 έως τις 21 Φεβρουαρίου -Επιφυλακτικότητα για την επιστολή του τουρκικού υπουργείου Aμυνας σχετικά με τη συνέχιση του στρατιωτικού διαλόγου – Στην ατζέντα και μια σειρά από θέματα που σχετίζονται άμεσα με προκλητικές διεκδικήσεις

Από τις 17 μέχρι και τις 21 Φεβρουαρίου, πρόκειται να επισκεφθεί την Αθήνα πολυμελής αντιπροσωπία Τούρκων στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι, συνεπικουρούμενοι από διπλωμάτες αλλά και στελέχη της νομικής υπηρεσίας του τουρκικού ΥΠΑΜ, αναμένεται να θέσουν υπόψη της ελληνικής πλευράς τις αιτιάσεις της Αγκυρας για μια σειρά από θέματα, αρκετά από τα οποία αποτελούν πάγιες τουρκικές διεκδικήσεις. Εξάλλου, ήδη από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας έχει φτάσει στο Πεντάγωνο η σχετική επιστολή του τουρκικού υπουργείου Αμυνας, μέσω της οποίας η ελληνική πλευρά ενημερώνεται και επίσημα τόσο για την πρόθεση της τουρκικής κυβέρνησης να συνεχιστεί ο στρατιωτικός διάλογος όσο και για τα θέματα που επιθυμεί η Αγκυρα να τεθούν προς συζήτηση. Η συγκεκριμένη επιστολή έχει τεθεί στο μικροσκόπιο των Ελλήνων επιτελών, οι οποίοι εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και προβληματισμένοι ως προς ορισμένες από τις αναφορές της, δεδομένου ότι κατά τους δύο προηγούμενους κύκλους του ελληνοτουρκικού στρατιωτικού διαλόγου η τουρκική πλευρά άδραξε την ευκαιρία για να συμπεριλάβει στην ατζέντα των συζητήσεων και μια σειρά από επιπλέον θέματα που σχετίζονται άμεσα με τις προκλητικές διεκδικήσεις της στο Αιγαίο, όπως την αναγνώριση 6 μιλίων αντί για 10 του εθνικού μας εναέριου χώρου. Η Αγκυρα εξάλλου στη συζήτηση για τα ΜΟΕ επιχειρεί ούτως ή άλλως να εντάξει τις απαιτήσεις της στο ελληνικό αρχιπέλαγος, φροντίζοντας να τις συμπεριλάβει σε ένα ενιαίο πακέτο μέτρων θέτοντας κάθε φορά προς την ελληνική πλευρά το δίλημμα: «Ή θα τα συζητήσουμε όλα ή τίποτα».

Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, εν αντιθέσει με τους δύο προηγούμενους κύκλους διαλόγου που το θέμα χειριζόταν η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Αμυνας και Διεθνών Σχέσεων, αυτή τη φορά τον πρώτο λόγο θα τον έχει το ΓΕΕΘΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπίας θα είναι ο επιτελάρχης ΓΕΕΘΑ υποναύαρχος Δημήτρης Καβουλάκος, ο οποίος ήταν και αυτός που είχε ηγηθεί του ελληνικού κλιμακίου που τον περασμένο Ιούνιο είχε μεταβεί στην Αγκυρα για τον ίδιο σκοπό.

Και στελέχη του ΥΠΕΞ

Στις συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν αυτόν τον μήνα, η ανθρωπογεωγραφία της ελληνικής αντιπροσωπίας θα είναι πιο διευρυμένη σε σχέση με τις προηγούμενες δύο φορές και αυτό διότι στη σύνθεσή της, πέρα από στρατιωτικούς, αναμένεται να υπάρχουν και στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών. Τα εν λόγω στελέχη, σε σχέση με τους στρατιωτικούς, εκτιμάται πως έχουν πιο εξειδικευμένη γνώση τόσο για τις νομικές πτυχές των ζητημάτων που πρόκειται να συζητηθούν όσο και για τις σχετικές θέσεις που διατυπώνει η χώρα μας σε επίπεδο διεθνών οργανισμών, μια και αρκετά από τα θέματα που έχει τοποθετήσει στην ατζέντα της συζήτησης η Αγκυρα μπορούν να απαντηθούν μόνο με βάση τις προβλέψεις που υπάρχουν σε διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις.

Πάγια τακτική των Τούρκων στα σχετικά κείμενα που κατεβάζουν ως βάση συζήτησης με τους Ελληνες εμπειρογνώμονες για τα ΜΟΕ είναι να παίζουν με τις λέξεις και τις έννοιες, επιχειρώντας να εμπλέξουν την ελληνική πλευρά σε κάποιο είδος ανατολίτικου παζαριού προκειμένου να περάσουν με έμμεσο τρόπο τις πάγιες διεκδικήσεις τους σε βάρος της χώρας μας. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται ότι θα καταθέσουν εκ νέου το σχέδιό τους για την εφαρμογή ενός πακέτου εννέα τεχνικών μέτρων με στόχο τη «ναυτική ασφάλεια» στο Αιγαίο. Ενδεικτικά να σημειώσουμε ότι μεταξύ αυτών των μέτρων συμπεριλαμβάνονται οι απαιτήσεις να μη γίνονται υπερπτήσεις ελληνικών μαχητικών πάνω από τα πολεμικά τους πλοία, αλλά ούτε και αυτά να «κλειδώνονται» από τα ραντάρ των ελληνικών όπλων όταν διαπλέουν το Αιγαίο.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, όπως άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχουν αναφέρει σε δηλώσεις τους ότι θεωρούν πως οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Αγκυρα θα πρέπει με κάθε τρόπο να παραμείνουν ανοιχτοί. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επιστολή που απέστειλε το ΥΠΕΘΑ τον περασμένο Δεκέμβριο προς το τουρκικό ΥΠΑΜ, μέσω της οποίας γνωστοποιούνταν η πρόθεση της ελληνικής πλευράς να συνεχιστεί ο διάλογος για τα ΜΟΕ. Υπέρμαχος της συγκεκριμένης άποψης είναι όμως και το ΓΕΕΘΑ. Η στρατιωτική ηγεσία των Ε.Δ. εκτιμά πως μέσω του διαλόγου μπορείς αφενός να προλάβεις τυχόν κρίσεις που θα μπορούσαν να καταλήξουν ακόμη και σε θερμό επεισόδιο και αφετέρου μαθαίνεις καλύτερα τις πραγματικές επιδιώξεις του αντιπάλου σου και τη μεθοδολογία που ακολουθεί προκειμένου να τις φέρει σε πέρας.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική