Πολιτική

Ελληνοτουρκικά – «Επίθεση» φιλίας από τον Καλίν: Η Ελλάδα δεν είναι απειλή – Η ένταση είχε μειωθεί πριν τους σεισμούς

Μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας έχει στηθεί και λειτουργεί, πριν ακόμη από τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία, ένας μηχανισμός αποκλιμάκωσης και εξομάλυνσης, δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν.

Σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του την Τετάρτη στο Anadolu, ο Καλίν -ένας άνθρωπος που είναι «δεξί χέρι» του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν- αναφέρεται εκτενώς στα ελληνοτουρκικά.

Πέρα από όσα αναφέρει για το βελτιωμένο κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες, ο Καλίν φτάνει στο σημείο να πει ότι η Άγκυρα δεν βλέπει την Ελλάδα σαν απειλή. Είναι σημαντικό να κρατήσουμε αυτό το θετικό μομέντουμ, είπε ο Καλίν, ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει για τις εκλογές -προεδρικές στη χώρα του στις 14 Μαΐου και τις βουλευτικές στην Ελλάδα μία εβδομάδα αργότερα.

Τα σχετικά με την Ελλάδα αναφέρονται μετά το 41:30 της συνέντευξης


Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın Anadolu Ajansı'nın sorularını yanıtladı

«Ικανοποιητική δυναμική στις σχέσεις»

Ο Καλίν έκανε λόγο για μια «δυναμική που επιτύχαμε τους τελευταίους μήνες» στις σχέσεις των δύο χωρών την οποία χαρακτηρίζει «ικανοποιητική και ευεργετική».

«Υπήρξε μερική χαλάρωση και πριν από το σεισμό, ξέρετε. Είχαμε στήσει έναν μηχανισμό. Δηλαδή, υπάρχουν διαδικασίες με τις οποίες ασχολούνται και άμεσα εφαρμόζουν αρμόδιες αρχές και τα υπουργεία μας», είπε σχετικά.

Συνέχισε ακόμη λέγοντας ότι «υπάρχουν θέματα», μιλώντας στον πληθυντικό και αναφέροντας έναν κατάλογο: «Η ασφάλεια των συνόρων, ο εναέριος χώρος, θέματα θαλάσσιας υφαλοκρηπίδας, το Λιμενικό, οι διπλωματικές σχέσεις».

«Έχουμε πολλά θέματα φυσικά με την Ελλάδα. Και στο πλαίσιο της εντολής που λάβαμε από τον πρόεδρό μας, έχω συνομιλητή εκεί, αρμόδιους συναδέλφους μας, με τους οποίους υλοποιήσαμε και συνεχίζουμε αυτή τη διαδικασία. Η μείωση της έντασης και η ύπαρξη κλίματος ηρεμίας είχε ήδη ξεκινήσει πριν από τον σεισμό. Πέρασε σε νέα διάσταση με το σεισμό. Ήρθε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. Χθες ήρθε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας.

» Η ελληνική πλευρά εργάστηκε πολύ σκληρά σε αυτή τη διαδικασία. Έκανε μια ειλικρινή προσπάθεια. Έστειλε ομάδες έρευνας και διάσωσης. Έστειλε βοήθεια. Οι γιατροί έστειλαν ομάδες. Αυτό είναι εξαιρετικά ικανοποιητικό. Σε αυτό το σημείο, τους είμαστε και ευγνώμονες. Θα ήθελα να το επαναλάβω αυτό».

Η Άγκυρα, λέει ο Καλίν, θέλει να διατηρήσει «αυτόν τον άνεμο, το μομέντουμ. Τι μπορούμε να κάνουμε; Πώς μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας σε διμερές επίπεδο μιλώντας μεταξύ μας; Αυτό είναι το βασικό μας αίτημα. Η Τουρκία και η Ελλάδα να λύσουν τα προβλήματά τους μιλώντας απευθείας μεταξύ τους».

Οι δύο χώρες μπορούν να λύσουν τα προβλήματα με απευθείας διάλογο, χωρίς τρίτους μεσάζοντες.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική