SelectedΠολιτική

Ελληνοτουρκικά: Η αλήθεια για τον διάλογο με την Τουρκία, το ΝΑΤΟ και τη Ρωσία

Διάλογος αν δεν φύγουν τα τουρκικά πλοία δεν αρχίζει ξεκαθάρισε η Αθήνα μετά το tweet Στόλντεμπεργκ – Ο ρόλος της τηλεφωνικής επικοινωνίας Μέρκελ-Ερντογάν

Δεν άργησε να διαψευστεί η δήλωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, σχετικά με την έναρξη τεχνικών συνομιλιών Ελλάδας-Τουρκίας.

«Μετά τις συζητήσεις μου με τους ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας, οι δύο σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ για τη θέσπιση μηχανισμών προκειμένου να υπάρξει στρατιωτική αποκλιμάκωση και να μειωθεί ο κίνδυνος περιστατικών και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειo», ανακοίνωσε μέσω του Twitter ο επικεφαλής του Οργανισμού.

Διπλωματικές πηγές της Αθήνας υποστήριξαν ότι κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. «Η μονομερής εγχείρηση εγγράφου με την παράκληση για σχόλια εντός μιας εβδομάδας σε καμία περίπτωση δεν συνιστά έναρξη διαλόγου», αναφέραν. «Σε κάθε περίπτωση, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του κ. Στόλτενμπεργκ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ».

Είναι εντυπωσιακό ότι τη στιγμή που η Ανατολική Μεσόγειος φλέγεται, η σημαντικότερη συμμαχία του Δυτικού Κόσμου επιχειρεί να παρακάμψει την εκπλήρωση του ελληνικού όρου να αποσυρθεί το Oruc Reis και τα πολεμικά πλοία από την επίμαχη περιοχή, ώστε να ξεκινήσει ο διάλογος.

Ο κ. Στόλντεμπεργκ εμφάνισε ότι υπήρξε συμφωνία, επιχειρώντας έτσι να δημιουργήσει τετελεσμένα. Η βιασύνη του αυτή φαίνεται να σχετίζεται και με την τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Ερντογάν. Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, ο Τούρκος πρόεδρος είπε στη Γερμανίδα καγκελάριο ότι κακώς η Ευρώπη υποστηρίζει Ελλάδα και Κύπρο στην ανατολική Μεσόγειο. «Απαράδεκτο να υποστηρίζεται η εγωιστική συμπεριφορά τους», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Ερντογάν.

Στο παιχνίδι των προκλήσεων η Άγκυρα ενέπλεξε και τη Μόσχα, εκδίδοντας δύο νέες Νavtex στα δυτικά και στα ανατολικά της Κύπρου, λόγω των ρωσικών ασκήσεων στις δύο αυτές περιοχές. Το ρωσικό ναυτικό, όπως και κάθε άλλο, έχει το δικαίωμα να πραγματοποιεί ασκήσεις σε διεθνή ύδατα, όπως είναι οι συγκεκριμένες περιοχές. Το πρόβλημα είναι ότι ειδικά η τουρκική Navtex για τη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κύπρου είναι παράνομη, αφού η περιοχή είναι συριακής και κυπριακής δικαιοδοσίας.

H εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, χαρακτήρισε ως προκλητικούς τους ισχυρισμούς ότι οι «επιθετικές» ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο οφείλονται σε ρωσική στήριξη. Η Λευκωσία από την πλευρά της δήλωσε ενήμερη από την Μόσχα.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι αν και μέχρι σήμερα η Τουρκία λειτουργεί ως διαλυτική συνιστώσα με τις ευλογίες της Μόσχας, παρατηρείται μία ιδιαίτερα ασταθής ισορροπία Ρωσίας-Τουρκίας στη Συρία. Επιπλέον, η πρόσφατη επίσκεψη Κούρδων αξιωματούχων στο Κρεμλίνο προκάλεσε την οργή της Άγκυρας, γεγονός που ίσως προδικάζει εξελίξεις στην βόρειο Συρία.

Εν μέσω όλων των παραπάνω, ο Σεργκέι Λαβρόφ θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Λευκωσία την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου. Η επίσκεψη αυτή γίνεται σε μία περίοδο όπου οι σχέσεις Μόσχας-Βερολίνου βρίσκονται στο κόκκινο. Δεν είναι μόνο οι πιθανές κυρώσεις για τη δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι αν και η καγκελάριος Μέρκελ ζητά από τη Μόσχα πλήρη διαλεύκανση, με την υπόθεση αυτή να πρωταγωνιστεί στα γερμανικά μέσα και στην κοινή γνώμη

Η δηλητηρίαση του Ρώσου πολιτικού είναι από εχθές το μείζον θέμα στη γερμανική κοινή γνώμη και δεν είναι λίγοι εκείνοι που ζητούν να σταματήσουν οι εργασίες για τον αγωγό Nord Stream 2 που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected