Πολιτική

Ελληνοτουρκικά – Μήνυμα ΗΠΑ σε Αθήνα και Άγκυρα: «Αν έρθετε κοντά, οι ευκαιρίες θα είναι εκπληκτικές»

«Θέλουμε να δούμε Ελλάδα και Τουρκία να έρχονται κοντά. Αν το κάνουν, οι ευκαιρίες θα είναι εκπληκτικές»: Αυτό είναι το ξεκάθαρο μήνυμα που στέλνουν οι ΗΠΑ, δια στόματος Άντονι Μπλίνκεν, μετά την ολοκλήρωση των επαφών που είχε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σε Αθήνα και Άγκυρα.

Ο ίδιος, μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega, εμφανίζεται να λέει πως, η αίσθηση που αποκόμισε από την επίσκεψή του στη γείτονα -πριν έρθει στη χώρα μας- είναι ότι η τουρκική ηγεσία έχει διάθεση αποκλιμάκωσης της έντασης με την Ελλάδα. «Μπορώ να πω ότι η αίσθησή μου είναι ότι υπάρχει σίγουρα ενδιαφέρον και βούληση -κι αυτό ισχύει σίγουρα και για την Ελλάδα- να βρεθούν τρόποι πιο παραγωγικής πορείας προς τα μπρος» απαντάει χαρακτηριστικά σε σχετική ερώτηση της δημοσιογράφου Νίκης Λυμπεράκη.

Σε άλλο σημείο, ο κ. Μπλίνκεν εκτίμησε πως η άμεση και στοχευμένη βοήθεια της Ελλάδας «έχει παίξει έναν σημαντικό ρόλο στο να αγγίξει τις καρδιές των Τούρκων». Επισήμανε, δε, πως ελπίζει ότι οι δύο χώρες θα διατηρήσουν ένα ήρεμο κλίμα μεταξύ τους, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό και για τις ΗΠΑ, καθώς Ελλάδα και Τουρκία είναι στενοί σύμμαχοί τους.

Απέφυγε πάντως να σχολιάσει τα περί τακτικής ίσων αποστάσεων από την Ουάσινγκτον όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά.

Ερωτηθείς για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τόνισε τη σημασία του να συνεχίσουν σύμμαχοι όπως η Ελλάδα να στηρίζουν τον ουκρανικό λαό, ενώ, σε ό,τι αφορά στην Κίνα, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις κινήσεις της, καθώς «έχουμε τέτοια πληροφόρηση, ότι η Κίνα σκέφτεται να στείλει θανατηφόρα στρατιωτική βοήθεια».

Ολόκληρη η συνέντευξη:

– Υπουργέ κ. Μπλίνκεν, σας ευχαριστώ πολύ που είστε μαζί μας σήμερα

Χαρά μου!

– Θα ήθελα να αρχίσω ρωτώντας σας αν ήρθατε από την Τουρκία στην Ελλάδα με κάποια συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Σας είδαμε να λέτε σε συνέντευξή σας ότι η Τουρκία έχει κάνει κάποια βήματα για τη βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα. Ποια είναι αυτά τα βήματα; Κομίζετε κάποια συγκεκριμένη πρόταση; Κάποια νέα πρωτοβουλία ίσως;

Νομίζω πως κατ’ αρχάς το βάρος πέφτει στον σεισμό. Και το γεγονός ότι η Ελλάδα έσπευσε άμεσα να βοηθήσει αυτούς που βρέθηκαν σε ανάγκη στην Τουρκία, έχει παίξει έναν σημαντικό ρόλο στο να αγγίξει τις καρδιές των Τούρκων.

Όπως είπατε, ήμουν εκεί και, μιλώντας με πολλούς Τούρκους συναδέλφους μου, ένα από τα πρώτα πράγματα που μου είπαν είναι πόσο σημαντικό ήταν που έσπευσαν τόσοι Έλληνες πολίτες και τόση βοήθεια από την Ελλάδα στην ώρα της ανάγκης. Νομίζω ότι αυτό δημιουργεί μια καλύτερη ατμόσφαιρα, αλλά κοιτάξτε: Είναι περίοδος εκλογών στην Ελλάδα και την Τουρκία και αυτό πάντα περιπλέκει τα πράγματα.

Η ελπίδα μου, σε πρώτη φάση, είναι ότι Ελλάδα και Τουρκία θα διατηρήσουν τα νερά όσο ήρεμα γίνεται και ίσως τους επόμενους μήνες θα δοθεί η ευκαιρία για περαιτέρω ενδυνάμωση του διαλόγου, της διπλωματίας και της προσπάθειας να επιλυθούν θέματα που χρονίζουν μεταξύ τους.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική