26 Μαΐου 2022

Ελληνοτουρκικά: Νέες προκλήσεις και «σόου» από τα τουρκικά ΜΜΕ μετά το «μπρα-ντε-φερ» Δένδια Τσαβούσογλου

Το φυσάνε και δεν κρυώνει στην Άγκυρα, δυο 24ωρα μετά την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού – Η τουρκική αντι-Navtex και η επιστροφή στη γνωστή τακτική των παραβιάσεων

Το φυσάνε και δεν κρυώνει στην Άγκυρα. Τα εγχώρια MME έχουν εξαπολύσει επικοινωνιακή επίθεση με σκοπό να αναδείξουν τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου νικητή του διπλωματικού μπρα-ντε-φέρ με τον Έλληνα ομόλογό του. Με επεκτατικές ιαχές «καλωσόρισε» η Άγκυρα το Νίκο Δένδια. Με ιαχές πολέμου τον αποχαιρέτησε. Ούτε δύο 24ωρα μετά την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού, η Τουρκία αμφισβητεί εμπράκτως την μερική οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Η Ελλάδα εξέδωσε Navtex που καλύπτει μια μεγάλη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται από τα νότια της Κρήτης μέχρι και τα νότια της Ρόδου, στο πλαίσιο ελληνογαλλικής έρευνας στα νότια και νοτιοανατολικά της Κρήτης. Η Τουρκία έσπευσε να ανταπαντήσει με αντι-Navtex.

Συνεπής στη γνωστή της τακτική, μετά την επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου, η Άγκυρα ξανάρχισε τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Εξάλλου, είχε διακόψει μονάχα για δύο 24ωρα. Να θυμίσουμε ότι πραγματοποιήθηκαν υπερπτήσεις ακόμη και κατά τη διάρκεια της 25ης Μαρτίου κι αυτό παρά το μορατόριουμ για τις εθνικές εορτές των δύο χωρών.

Εντωμεταξύ, τα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν πολύ θόρυβο, αναφερόμενα στην «ελληνική αδιαλλαξία», αλλά και στο πώς ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου «έβαλε στη θέση του τον Έλληνα ομόλογό του». Στην πραγματικότητα, επαναλαμβάνουν ακριβώς αυτό που είπε και ο Ταγίπ Ερντογάν. «Δυστυχώς το θέμα στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Δένδια με τον υπουργό μας, ξέφυγε σε ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο. Απέναντι σε αυτή τη συμπεριφορά, ο υπουργός μας επί των Εξωτερικών τον έβαλε στη θέση του. Δεν θα μπορούσε να γίνει πιο ήπια. Άλλωστε δεν θα μας ταίριαζε ως έθνος και ως χώρα», είπε για το περιστατικό.
Τουρκικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, μάλιστα, έστησαν πάνελ, αλλά και βίντεο που κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι «η Ελλάδα δυστυχώς δεν αλλάζει». Να θυμίσουμε ότι ο Δένδιας συνομίλησε και με τον Τούρκο πρόεδρο σχεδόν για μία ώρα, μετά από πρόσκληση του ίδιου του Ερντογάν. Όπως ήταν αναμενόμενο μετά το πινγκ πονγκ μεταξύ των δύο υπουργών το δείπνο πραγματοποιήθηκε, αλλά το κλίμα ήταν ολίγον τί αμήχανο… Μετά από αρκετά λεπτά παγωμάρας, η κουβέντα περιεστράφη σε άσχετα θέματα και κάπως έτσι κύλησε η βραδιά.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, πάντως, εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με τα γεγονότα των τελευταίων 24ωρων. «Η Ελλάδα, προσηλωμένη πάντα στο Διεθνές Δίκαιο και στις ευρωπαϊκές αξίες έχει συγκεκριμένες θέσεις, οι οποίες είναι γνωστές. Αναφορικά με το σύνολο των σχέσεων με την Τουρκία, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο ΕΕ-Τουρκίας, διαφωνίες υπήρχαν και υπάρχουν» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με δηλώσεις, στο Μέγαρο Μαξίμου κυριαρχεί ικανοποίηση για τους χειρισμούς Δένδια, οι οποίοι είχαν προσυμφωνηθεί για την περίπτωση που κάτι τέτοιο κρινόταν απαραίτητο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε αναλυτικά τον πρωθυπουργό για το περιεχόμενο των συνομιλιών του.

Ο Τούρκος πρόεδρος πάντως δεν έχει να ανησυχεί μονάχα για τα ελληνοτουρκικά. Η λίρα συνεχίζει να κατρακυλά. Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, μάλιστα, αναγκάστηκε να προχωρήσει στην απαγόρευση της χρήσης κρυπτονομισμάτων για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών. Δήλωσε ότι το Bitcoin ενδέχεται να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στις συναλλαγές. Τέλος, η πανδημία συνεχίζει να ταλανίζει την χώρα, στην οποία καταγράφηκαν 63.082 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο, που συνιστά αρνητικό ρεκόρ. Ο αριθμός των θανάτων ημερησίως εξακολουθούν επίσης να είναι ιδιαίτερα υψηλός.Πολιτική