Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Πού το πάει ο Ερντογάν μετά την παρενόχληση του ελικοπτέρου με τον υπουργό Άμυνας

Η προσέγγιση δύο τουρκικών F-16 στο ελικόπτερο NH-90 που μετέφερε τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ σε Οινούσσες, Παναγιά, Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι – Η ελληνική αντίδραση από το ΥΠΕΞ και η αποστροφή του υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι Αθήνα και Άγκυρα θα έπρεπε να συζητούν την εκτόνωση της έντασης

Το ερώτημα ποιο θα είναι το επόμενο βήμα των Τούρκων στο Αιγαίο και μέχρι πού θα μπορούσε να φτάσει η Άγκυρα για να πάρει τη «ρεβάνς» από την Αθήνα μετά το φιάσκο της εισβολής λαθρομεταναστών στον Έβρο, είναι τα δύο ερωτήματα που απασχολούν σε υψηλό επίπεδο την κυβέρνηση και τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας.

Η κίνηση δύο οπλισμένων τουρκικών μαχητικών F-16 να προχωρήσουν στην παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στις Οινούσσες, την Παναγιά, το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι, αποτελεί ένα νέο ποιοτικό χαμηλό, ακόμη και για τα δεδομένα της Τουρκίας.

Η παρενόχληση του ελληνικού στρατιωτικού ελικοπτέρου NH-90 που μετέφερε τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον στρατηγό Φλώρο, αποτυπώθηκε καρέ-καρέ από τον φωτογραφικό φακό. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ευρισκόμενος στο εσωτερικό του ελικοπτέρου παρακολουθούσε με ψυχραιμία ένα τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος F-16 που βρισκόταν σε πολύ μικρή απόσταση από το ελληνικό NH-90. «Το ελικόπτερο που μας μετέφερε υπέστη παρενόχληση από τουρκικά μαχητικά. Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν νιώσαμε αυτή την παρενόχληση. Αντιθέτως, όταν σηκώσαμε τα μάτια ψηλά στον ουρανό είδαμε τα ελληνικά μαχητικά που ήδη είχαν διώξει από την περιοχή τα τουρκικά μαχητικά, εδώ στο Φαρμακονήσι» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.


Επίσκεψη ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου στα Φυλάκια Οινουσσών, Παναγιάς, Αγαθονησίου, Φαρμακονησίου

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε ότι «τέτοιου είδους συμπεριφορές από πλευράς Τουρκίας, δεν βοηθούν στην εκτόνωση της έντασης, που θα έπρεπε να επιζητούν και οι δύο πλευρές αυτήν την ώρα. Εμείς πάντως δεν πτοούμεθα καθόλου».


panagiwtopulos_episkepsh_farmakonisi__13


panagiwtopulos_episkepsh_farmakonisi__14

Με μια ανακοίνωση υψηλών τόνων, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την προκλητική παρενόχληση από τουρκικά αεροσκάφη του ελικοπτέρου που μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Αμύνης και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ. «Πρόκειται για ακόμη μια απαράδεκτη τουρκική ενέργεια. Μια ενέργεια που επιβεβαιώνει για μια εισέτι φορά τον αρνητικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στην περιοχή, επιμένοντας σε αναχρονιστικές αντιλήψεις των διεθνών σχέσεων καθώς και σε μια αδιέξοδη παραβατικότητα» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών και προστίθεται: «Την καλούμε να εισέλθει στον 21ο αιώνα. Nα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ελλάδας και των λοιπών χωρών της περιοχής και να εργαστεί εποικοδομητικά στο πλαίσιο των κανόνων καλής γειτονίας, σεβόμενη και όχι παραβιάζοντας συστηματικά το διεθνές δίκαιο».

Κύμα μαζικών υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά

Εκτός από τις δύο χαμηλές πτήσεις πάνω από Οινούσσες και Αγαθονήσι το πρωί της Κυριακής άλλα 8 οπλισμένα τουρκικά F-16 έκαναν ακόμα 11 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά από τις 16:00 μέχρι τις 16:53 το απόγευμα της Κυριακής.


panagiwtopulos_episkepsh_farmakonisi_1


panagiwtopulos_episkepsh_farmakonisi_2


panagiwtopulos_episkepsh_farmakonisi__8


panagiwtopulos_episkepsh_farmakonisi__9

Στις 16:00, ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήσεις πάνω από Φαρμακονήσι από τα 2.700 έως τα 8.000 πόδια και πάνω από το Αγαθονήσι στα 11.000 πόδια. Στη συνέχεια, δεύτερο ζεύγος τουρκικών F-16 στις 16:04, 16:05 και 16:07 πέταξε πάνω από Αρκιούς και δύο φορές πάνω από Λειψούς στα 23.000 πόδια. Έπειτα τρίτο ζεύγος πέταξε στις 16:14 ξανά πάνω από το Φαρμακονήσι στα 17.500 πόδια, στις 16:18 πάνω από Λειψούς στα 10.000 πόδια, στις 16:19 και στις 16:20 πάνω από Αρκιούς στα 11.000 και 14.000 πόδια αντίστοιχα και στις 16:23 πάνω από Αγαθονήσι στα 12.000 πόδια. Τέλος στις 16:53, τέταρτο ζευγάρι τουρκικών μαχητικών πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από την Παναγιά στα 32.000.

«Έχουν τρελαθεί στις υπερπτήσεις σήμερα οι Τούρκοι, ένα συνεχές βουητό ακούγεται από πάνω μας» είπε στο protothema.gr κάτοικος της Λέρου, ενός από τα μεγαλύτερα νησιά της Δωδεκανήσου που βρίσκεται κοντά στο Αγαθονήσι και στο Φαρμακονήσι.

Καρέ-καρέ η παρενόχληση στο ελικόπτερο Παναγιωτόπουλου

Τα φωτογραφικά στιγμιότυπα μέσα από το στρατιωτικό ελικόπτερο NH-90 στο οποίο επέβαιναν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας: Οι Τούρκοι επιδιώκουν να λειτουργούν στο Αιγαίο σαν… δερβέναγες και με τις καθημερινές προκλήσεις τους επιχειρούν να παγιώσουν διεθνώς την αντίληψη ότι νησιά όπως οι Οινούσσες, το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι είναι δήθεν αμφισβητούμενης κυριαρχίας.


panagiwtopulos_episkepsh_farmakonisi__10


panagiwtopulos_episkepsh_farmakonisi__11


panagiwtopulos_episkepsh_farmakonisi__12


panagiwtopulos_episkepsh_farmakonisi__3


panagiwtopulos_episkepsh_farmakonisi__4

Δεδομένου ότι ουδείς μπορεί να έχει πλέον αμφιβολίες σχετικά με την στρατηγική που η Άγκυρα πλέον ξεδιπλώνει στο «πεδίο», το ερώτημα είναι αν η τουρκική επιθετικότητα θα μπορούσε να ξεπεράσει το σημείο βρασμού και να φτάσει σε έκρηξη, σε μια εποχή που η διεθνής κοινότητα είναι απορροφημένη με την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού. Καθώς όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η τουρκική οικονομία θα χρειαστεί στήριξη με εξωτερικό δανεισμό κατά πάσα πιθανότητα από το ΔΝΤ, το ερώτημα είναι μήπως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι σύμβουλοί του αποφασίσουν να απελευθερώσουν την αμετροέπειά τους στο Αιγαίο ακόμη και μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο.


panagiwtopulos_episkepsh_farmakonisi__7


panagiwtopulos_episkepsh_farmakonisi__6


panagiwtopulos_episkepsh_farmakonisi__5

Το προηγούμενο διάστημα Τούρκοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται δημοσίως -και με συχνότητα που εγείρει πρόσθετους προβληματισμούς- ότι νησιά του Αιγαίου έχουν δήθεν «καταληφθεί» από την Ελλάδα. Χωρίς έλεγχο και φρένο από τις θεωρούμενες ισχυρές δυνάμεις του πλανήτη, δίχως κοινή λογική, κουρελιάζοντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, οι Τούρκοι προσπαθούν να παραχαράξουν τα προβλεπόμενα από τις διεθνείς συνθήκες βάσει των οποίων νησιά των Δωδεκανήσων όπως το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι εντάχθηκαν στην ελληνική επικράτεια.

Ειδήσεις σήμερα: 

Σε δομές της ενδοχώρας 249 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη

Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζεται από σήμερα η δίκη για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη

Βεντέτα στα Ανώγεια: «Δρακόντεια μέτρα» για τη μεταγωγή του Μανώλη Καλομοίρη στον εισαγγελέα

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική