Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Προετοιμασία στο Πεντάγωνο για τον νέο κύκλο συζήτησης γύρω από τα ΜΟΕ

Συνεννοήσεις μεταξύ Πενταγώνου και υπουργείου Εξωτερικών για τα πρόσωπα που θα μεταβούν στην Άγκυρα

Για την έναρξη ενός ακόμη κύκλου συζήτησης γύρω από την οικοδόμηση Μέτρων Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, προετοιμάζεται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με τις διεργασίες αναφορικά με τα πρόσωπα, αλλά και το θεσμό που θα εκπροσωπήσει την ελληνική πλευρά, να έχουν ήδη ξεκινήσει στο Πεντάγωνο.

Αν και ακόμη δεν έχει καθοριστεί επακριβώς η ημερομηνία που η ελληνική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στην Άγκυρα, εντούτοις οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η επαφή μεταξύ των δύο στρατιωτικών κλιμακίων θα πραγματοποιηθεί εντός του επόμενου διμήνου, καθώς επί του παρόντος το ΥΠΕΘΑ τηρεί στάση αναμονής εν’ όψη της συνάντησης που πρόκειται να έχει στις 14 Απριλίου στην Άγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η αιρεσιμότητα της ελληνικής πλευράς σχετίζεται με τη στάση της Τουρκίας το προσεχές χρονικό διάστημα, αλλά και από το κλίμα που θα υπάρξει κατά τη συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών και τις θέσεις που θα διατυπώσει η τουρκική πλευρά, κυρίως σε ότι αφορά το Αιγαίο.

Την ίδια στιγμή στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχουν ξεκινήσει ήδη οι σχετικές συνεννοήσεις τόσο μεταξύ των σχετικών διευθύνσεων, όσο και με αρμόδιους κύκλους του υπουργείου Εξωτερικών προκειμένου να αρχίσει να σχηματίζεται η λίστα των ανθρώπων που θα μεταβεί στην τουρκική πρωτεύουσα. Σε θεσμικό επίπεδο, στο Πεντάγωνο εξετάζεται, για πρώτη φορά, το σενάριο αντί του ΓΕΕΘΑ να τεθεί επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ο Γενικός Διευθυντής Πολιτικής Εθνικής Άμυνας & Διεθνών Σχέσεων Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος.

Το γεγονός ωστόσο ότι ο ίδιος εμφανίζεται ως υπέρμαχος της τήρησης μιας πιο σκληρής στάσης ως προς την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής στο Αιγαίο και στην Ν.Α Μεσόγειο, έχει οδηγήσει την πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου σε δεύτερες σκέψεις, με αποτέλεσμα το πιθανότερο η προετοιμασία και υλοποίηση της σχετικής διαδικασίας να τεθεί εκ νέου υπό το «καπέλο» του Α/ΓΕΕΘΑ κ. Κωνσταντίνου Φλώρου, έστω και εάν και ο ίδιος για δικούς του λόγους θα προτιμούσε να αποφύγει τη σχετική ευθύνη. Στο πλαίσιο αυτό, όπως εκτιμάται επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας αναμένεται να τεθεί ο Επιτελάρχης του ΓΕΕΘΑ Αντιπτέραρχος κ. Γεώργιος Φασούλας, ο οποίος θεωρείται άριστος γνώστης των συζητήσεων αναφορικά με τα ΜΟΕ, αφού παλαιότερα συμμετείχε σε αυτές και ο ίδιος.

Συμμετοχή ΥΠΕΞ

Μέχρι ώρας ερωτηματικό παραμένει εάν σε αυτόν τον νέο κύκλο συζητήσεων για τα ΜΟΕ θα συμμετάσχουν και διπλωμάτες, δεδομένης της διαδικασίας που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη αναφορικά με τις διερευνητικές επαφές που πραγματοποιούν μεταξύ τους τα υπουργεία Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, ο 62ος γύρος των οποίων ολοκληρώθηκε πριν από περίπου τρεις εβδομάδες.

Εάν τελικά αποφασιστεί η συμμετοχή και εκπροσώπων του υπουργείου Εξωτερικών στη συζήτηση ανάμεσα στα υπουργεία Άμυνας των δύο χωρών για τα ΜΟΕ, τότε στην αποστολή εκτιμάται ότι θα συμπεριληφθούν επίσης ένας εμπειρογνώμονας της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας του ΥΠΕΞ και ο επικεφαλής της Δ4 Διεύθυνσης πρέσβης κ. Νικόλαος Αργυρός. Πάντως η συμμετοχή στελεχών του ΥΠΕΞ στις συζητήσεις για τα ΜΟΕ, θεωρείται περίπου επιβεβλημένη μιας και τα ζητήματα που θίγονται αφενός έχουν και διπλωματική διάσταση αφετέρου αφορούν σε τεχνικά ζητήματα που καθορίζονται από διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες, ξεφεύγοντας έτσι από το γνωστικό αντικείμενο των στρατιωτικών.

Σε ότι αφορά την ουσία των σχετικών συζητήσεων, μιας και εν πολλοίς τα ΜΟΕ έχουν συμφωνηθεί, άσχετα από το γεγονός ότι στην πλειονότητά τους δεν τηρούνται από τουρκικής πλευράς, αυτές αναμένεται να περιστραφούν γύρω από τεχνικά ζητήματα και θέματα χαμηλής πολιτικής που αφορούν «ήπιες δράσεις» των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών. Σε κάθε περίπτωση πάντως θεωρείται βέβαιο ότι οι τούρκοι θα επιχειρήσουν να φέρουν για πολλοστή φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μια σειρά από θέματα που αφορούν πάγιες διεκδικήσεις τους και τις οποίες η ελληνική πλευρά αρνείται κάθε φορά να συζητήσει, όπως π.χ η αναγνώριση 6 μιλίων αντί για 10 του Εθνικού μας Εναέριου Χώρου, αποστρατιωτικοποίηση των νησιών κ.α.

Να σημειώσουμε πως στον προηγούμενο κύκλο επαφών μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσωπειών των δύο πλευρών, οι τούρκοι είχαν προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου με μία δέσμη 9 σημείων(technical measures) ναυτικής ασφάλειας αλλά και «αεροπορικής συμπεριφοράς» στο Αιγαίο, ζητώντας μεταξύ άλλων, να μην γίνονται υπερπτήσεις ελληνικών μαχητικών πάνω από τα πολεμικά τους πλοία αλλά ούτε και αυτά να «κλειδώνονται» από τα ραντάρ των ελληνικών όπλων όταν διαπλέουν το Αιγαίο. Σε κάθε περίπτωση πάντως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, επιθυμεί να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και σε στρατιωτικό επίπεδο, μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, ως μέσω αποφυγής ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίου.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική