Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Σε απομόνωση ο Ερντογάν μπροστά στις υπογραφές για τον EastMed

Η Τουρκία διαμηνύει ότι δεν θα παραιτηθεί από τις αξιώσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο – Τα ορόσημα της ελληνικής διπλωματίας

Ο νέος χρόνος-και η δεκαετία που μόλις έκανε την εμφάνισή της- φέρνει και «δώρα»« και προκλήσεις, όπως, άλλωστε, συνήθως συμβαίνει. Το βέβαιο είναι ότι τα εθνικά θέματα δεν θα πάψουν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Ο πρώτος μήνας του νέου χρόνου αναμένεται να είναι καθοριστικός και κρίσιμος για τις μετέπειτα εξελίξεις που θα μας απασχολήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Η επιθετική στρατηγική που αναπτύσσει η Άγκυρα τη φέρνει αντιμέτωπη όχι μόνο με την Ελλάδα αλλά και με σειρά χωρών μικρότερης ή μεγαλύτερης ισχύος. Ο Τούρκος πρόεδρος υπενθύμισε με το πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τις αξιώσεις του στην Ανατολική Μεσόγειο και άρα από την στρατηγική μετωπικής σύγκρουσης που ακολουθεί. Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως με τα βήματα που έκανε, εξουδετέρωσε τα σχέδια για τον πλήρη αποκλεισμό της Τουρκίας από τη Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του, αναφέρθηκε στην συμφωνία που υπογράφηκε τον Νοέμβριο και η οποία κατέστησε την Τουρκία «γείτονα με την Λιβύη από τη θάλασσα», ενώ είπε «πως με την στήριξη που θα παρέχουν στην νόμιμη κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη θα εξασφαλίσουν την εφαρμογή αυτών των συμφωνιών με όλα τα στοιχεία τους».

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χολούσι Ακάρ προετοιμάζει το έδαφος για τη στρατιωτική ενίσχυση της Λιβύης, μέσω μίας συνέντευξής του. «Η Τουρκία δεν τίθεται θέμα να μείνει αδιάφορη στην θυματοποίηση των Λίβυων αδελφών της», υποστήριξε. προσθέτοντας ότι «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να αναλάβουν οποιοδήποτε καθήκον τους ανατεθεί». Για την ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι θέλουν δίκαιο διαμοιρασμό του φυσικού πλούτου.

Να θυμίσουμε ότι πληθαίνουν οι πληροφορίες που θέλουν Σύρους μαχητές να υπογράφουν ατομικές συμβάσεις για να πολεμήσουν για την Τουρκία στη Λιβύη.

Το πρώτο ορόσημο της ελληνικής διπλωματίας

Η Αθήνα απέδειξε ότι παρά τις όποιες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, δεν πρόκειται να εγκλωβιστεί με την πλάτη στον τοίχο. Εξάλλου, στη διπλωματία, όπως και στην πολιτική εν γένει, δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Ο τελευταίος μήνας του χρόνου ήταν ιδιαίτερα πλούσιος για την ελληνική διπλωματία.

Ο πρώτος μήνας του νέου έτους φαίνεται να περιλαμβάνει εξίσου πολλά ορόσημα: Ένα από αυτά, εκτείνεται σε μήκος περίπου 1.900 χιλιομέτρων, ξεκινώντας από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο μέχρι το σημείο διασύνδεσης με τον αγωγό ΠΟΣΕΙΔΩΝ! Αναφερόμαστε στον περίφημο αγωγό East Med, για το οποίο αύριο- 2 Ιανουαρίου- «πέφτουν» – οι υπογραφές μεταξύ των ηγετών της Ελλάδας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ, το οποίο τον χαρακτηρίζει ως «έναν άξονα σταθερότητας και συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο με ιδιαίτερη σημασία για την Ευρώπη».

Στην Ελλάδα ο Νετανιάχου, αποστασιοποιείται η Ρωσία

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα για δύο ημέρες ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. Όπως κάνει γνωστό με ανακοίνωσή της η ισραηλινή πρεσβεία στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της παραμονής του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, με τους οποίος θα συζητήσει θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Προβληματίζει, όμως, η αποστασιοποίηση της Ρώμης, η οποία δεν θα υπογράψει τη συμφωνία, αν και θα παραστεί μέσω αντιπροσωπίας της. Η επίσημη εξήγηση που δίδεται αποδίδει την απόφαση αυτή σε αντιδράσεις πολιτών, αντίστοιχες με αυτές που αντιμετώπισε ο TAP. Στην πραγματικότητα, φαίνεται ότι η Ιταλία έχει αποφασίσει να υιοθετήσει μία πιο διαλλακτική στάση απέναντι στην Τουρκία, μετά από σχετικές διαβουλεύσεις.

Όπως και να έχει, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης έστειλε πρόσκληση και προς τους πρώην υπουργούς Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και Πάνο Σκουρλέτη από τον ΣΥΡΙΖΑ και Γιάννη Μανιάτη από το Κίνημα Αλλαγής, ώστε να παραστούν στην τελετή υπογραφής της Διακυβερνητικής Συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ για τον αγωγό. Επιπλέον, πριν την υπογραφή της συμφωνίας, θα υπογραφεί Προσύμφωνο Συνεργασίας (Letter of Intent) μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Energean Oil & Gas, για την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού.

«Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι ζούμε στον 21ο αιώνα»

Ενόψει της αυριανής υπογραφής, ο πρεσβευτής του Ισραήλ Γιόσι Αμράνι έδωσε μία συνέντευξη. Παρ’ ότι σε αυτή προβάλλει την Ελλάδα ως στρατηγική επιλογή του Ισραήλ για την ανάπτυξη των σχέσεων μαζί της, σημειώνοντας τις μεγάλες προοπτικές διεύρυνσης της συνεργασίας, η παρέμβαση αυτή δεν έχει μοναδικό παραλήπτη την Ελλάδα. Αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα και προς την Τουρκία και τις επιδιώξεις της στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η Τουρκία δεν είναι ο μοναδικός παίκτης. Είναι ένας σημαντικός παίκτης, μια σημαντική χώρα, με ιστορία, κληρονομιά, παράδοση, έναν σημαντικό ρόλο στην περιοχή και όχι μόνο. Ωστόσο δεν είναι ούτε μοναχοπαίδι ούτε ο μοναδικός παίκτης στη γειτονιά. Υπάρχουν και άλλες προσεγγίσεις και συμφέροντα. Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι ζούμε στον 21ο αιώνα και όχι στον 17ο, τον 18ο ή τον 19ο….»

Η Τουρκία φρόντισε να δώσει τη δική της έμμεση απάντηση: το κυβερνών κόμμα AKP ανακοίνωσε ότι επισπεύδεται η συνεδρίαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης που θα εγκρίνει την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη.Αρχικά η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη για τις 8-9 Ιανουαρίου, αλλά τώρα θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιανουαρίου, την ημέρα των υπογραφών του East Med. Εξάλλου, δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει… Το Al Arabiya μετέδωσε ότι οι δυνάμεις του Χαφτάρ κατέλαβαν τους πιο σημαντικούς δρόμους που οδηγούν στο κέντρο της πόλης. Να θυμίσουμε ότι ο Χαφτάρ υποστηρίζεται από τη Ρωσία, την Αίγυπτο και τις μοναρχίες του Κόλπου. Βασική δύναμη πυρός του είναι 1.500-2.00 Ρώσοι (Τσετσένοι) μισθοφόροι της εταιρίας Wagner, καθώς και μισθοφόροι από το Σουδάν.

Ο Ιμάμογλου απειλεί την παντοκρατορία Ερντογάν

Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει και μία εξέλιξη στο εσωτερικό της Τουρκίας που αποδεικνύει ότι θα αμφισβητηθεί η παντοκρατορία του Τούρκου προέδρου μετά από χρόνια… Πρόκειται για την πρώτη ουσιαστική αναμέτρηση μεταξύ του Εκρέμ Ιμάμογλου και του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ιμάμογλου εξέφρασε δημοσίως τις έντονες αντιρρήσεις του για τη διώρυγα που θα συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με τη θάλασσα του Μαρμαρά, στην έκθεση περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Κατά πολλούς, η αντιπαράθεση αυτή δεν θα περιοριστεί εκεί, καθώς εμφανίζεται ως πολύ πιθανό ο Ιμάμογλου να είναι ο υποψήφιος των Κεμαλικών για την προεδρία κόντρα στον Ερντογάν επιχειρώντας να σπάσει την κυριαρχία του «σουλτάνου» που ξεκίνησε το 2002.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική