Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Τι σηματοδοτεί η συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου – Τα επόμενα βήματα

Τη λογική της επικράτησης του κοινού οφέλους υιοθετούν στις μεταξύ τους σχέσεις Αθήνα και Άγκυρα, σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσουν το καλό κλίμα που έχει ενσκήψει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις προκειμένου να εξυπηρετήσουν κοινές επιδιώξεις σε επίπεδο διεθνών οργανισμών αλλά και να αναζητήσουν κοινές συνιστάμενες σε ζητήματα «χαμηλής πολιτικής».

Το πρώτο καθοριστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έγινε χθες, Δευτέρα (20/3) όταν κατά τη διάρκεια της διμερούς συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Διάσκεψης Δωρητών για την Τουρκία και την Συρία στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας κ.κ Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσαν ότι η Τουρκία θα στηρίξει και θα ψηφίσει υπέρ της Ελλάδας στην εκστρατεία της για τη θέση μη-μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ’25-’26 και ανάλογα η Ελλάδα θα στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη γενική γραμματεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ).

Της σχετικής δήλωσης είχε προηγηθεί ένα 20ημερο ακάματων διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε υπηρεσιακούς παράγοντες των δύο πλευρών, με απώτερο στόχο την επανεκκίνηση του διμερούς πολιτικού διαλόγου και την διεύρυνση των διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες οι σχετικές συζητήσεις έγιναν μέσα σε κλίμα μετριοπάθειας και «χαμηλών τόνων» επιβεβαιώνοντας το καλό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, έπειτα από τους καταστροφικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου που έπληξαν τις νότιες επαρχίες της Τουρκίας, αλλά και της τραγωδίας των Τεμπών.

Άλλωστε η χώρα μας, έχοντας ως στόχο τη μείωση της έντασης τόσο στο Αιγαίο όσο και στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, επιδιώκει να δημιουργήσει συνθήκες σταθερότητας στην περιοχή και ειλικρινούς διαλόγου με την τουρκική πλευρά, εστιάζοντας στην επανεκκίνηση του διμερούς πολιτικού διαλόγου όχι μόνο σε επίπεδο υπουργείου Εξωτερικών αλλά και σε επίπεδο υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Επίσκεψη στην Τουρκία

Στο πλαίσιο αυτό, μέσα στον Απρίλιο και αμέσως μετά το Πάσχα προγραμματίζεται επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου στην Τουρκία, όπου, μεταξύ άλλων, θα έχει συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, στο επίκεντρο της οποίας αναμένεται να βρεθεί η αναζήτηση τρόπων μείωσης της έντασης ανάμεσα στις δύο πλευρές σε στρατιωτικό επίπεδο, αλλά και η αποκατάσταση των υπηρεσιακών γραμμών επικοινωνίας ανάμεσα στα υπουργεία Άμυνας των δύο χωρών.

Οι συγκεκριμένες «γραμμές» είχαν ουσιαστικά κοπεί τα τελευταία τρία χρόνια, λόγω της ρητορικής της έντασης που συστηματικά καλλιεργούσε η τουρκική κυβέρνηση και ο ίδιος ο τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε βάρος της χώρας μας.

Ως προς την οριστικοποίησης της συνάντησης, αυτή φέρεται να έλαβε χώρα, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν οι κ.κ Παναγιωτόπουλος και Ακάρ στις 9 Μαρτίου κατά τη διάρκεια της οποίας υπογραμμίσθηκε η σημασία διατήρησης ανοιχτών διαύλων και συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών, προκειμένου να δημιουργηθεί κλίμα σταθερότητας και συνεργασίας.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική