Πολιτική

Ελληνοτουρκικά – Τουρκικό TRT: Ο Ερντογάν επιθυμεί μία νέα αρχή στις σχέσεις με την Αθήνα

Μετά τις πληροφορίες που διέρρευσαν για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν και που τη θέλουν χωρίς τα «γεράκια» των ελληνοτουρκικών, δημοσιογράφος τουρκικού καναλιού έκανε λόγο για την έναρξη μιας νέας εποχής στις σχέσεις Αθήνας-Άγκυρας. 

Ειδικότερα ένας από τους δημοσιογράφους του κρατικού καναλιού TRT, κατά τη ζωντανή μετάδοση της ορκωμοσίας του Ερντογάν, είπε ότι ο τούρκος πρόεδρος επιθυμεί μία νέα αρχή.

«Στην περίπτωση επανεκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη θα υπάρχει μία συνέχεια στις διπλωματικές σχέσεις με την Ελλάδα. Θα πρέπει να συνεργαστεί με κάποιον, με τον οποίο έχει πλέον προσωπική σχέση. Θα είναι μία μεγάλη ευκαιρία για τις δύο χώρες να λύσουν τα ζητήματά τους» επισήμανε ειδικότερα ο δημοσιογράφος. 

Τα σενάρια για το νέο υπουργικό

«Δίνουν και παίρνουν» τα σενάρια για το νέο υπουργικό Συμβούλιο της Τουρκίας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι μένουν εκτός «μεγάλα» ονόματα, όπως αυτά των Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Χουλουσί Ακάρ και Σουλεϊμάν Σοιλού.

Σύμφωνα με την τελευταία λίστα που κυκλοφόρησε, νέος υπουργός Οικονομικών θα είναι ο Μεχμέτ Σιμσέκ, ο άνθρωπος που βοήθησε σημαντικά την οικονομία το 2015, ο οποίος επιστρέφει και φέρνει μαζί του την καταξιωμένη Χαφίζ Γκαγιέ Ερκάν, η οποία θα είναι η πρώτη γυναίκα η οποία τοποθετείται επικεφαλής της κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, στη θέση του Σαχάπ Καβτσιόγλου.

Στο υπουργείο Εξωτερικών τοποθετείται ο Χακάν Φιντάν, ο πρώην αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της ΜΙΤ, θέση στην οποία τοποθετείται ο Ιμπραχίμ Καλίν. Η σύνθεση του υπουργικού αναμένεται να ανακοινωθεί απόψε στις 22:00 και αύριο Κυριακή θα γίνει η ορκωμοσία.


cabinet_turkey_new

Ποιοι πήγαν στην τελετή ορκωμοσίας

Σημειώνεται πως προσκεκλημένος της Προεδρίας της Τουρκικής Δημοκρατίας στο τελετουργικό της ορκωμοσίας ήταν ο πρώην Επίτροπος στην ΕΕ, Δημήτρης Αβραμοπουλος, ενώ την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης.


erdogan__2_

Οι 20 αρχηγοί κρατών που είχαν προσκληθεί να παραστούν στην τελετή, ήταν οι εξής:

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, ο πρόεδρος της Γκαμπόν Αλί Μπονγκό Οντίμπα, ο πρόεδρος της Γουινέας Μπισάου Ουμάρο Σισοκό Εμπάλο, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σιρίλ Ραμαφόσα, ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Γιάκοβ Μιλάτοβιτς, ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ Τσέμερτ Τοκάγιεφ, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κιργιζίας Σαντίρ Καπάροφ, ο πρόεδρος του Κονγκό Ντενίς Σασού Ν’Γκουέσο, ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Βιόσα Οσμάνι, ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόσκι, ο Πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Σεβκέτ Μιρζιγιόγιεβ, ο Πρόεδρος της Ρουάντα Πολ Καγκάμε, ο Πρόεδρος της Σενεγάλης Μάκι Σαλ, ο Πρόεδρος της Σομαλίας Χασάν Μαχμουντ, ο Πρόεδρος του Τόγκο Φαουρέ Γκνασίνγκμπε, ο Πρόεδρος του Τουρκμενιστάν Σερντάρ Μπερντιμουχαμέντοφ, ο Πρόεδρος του Μπαγκλαντές Μοχάμεντ Τσούπου και ο Πρόεδρος της Γουινέας Μαμαντί Ντουμπούγια.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική