3 Οκτωβρίου 2022

Ελληνοτουρκικά: «Χαμένη μάχη τα F-16 για την Τουρκία αν δεν συμπεριφερθεί σωστά» λέει ο γερουσιαστής Λεωνίδας Ραπτάκης

«Η συμπεριφορά της Τουρκίας στη Μεσόγειο και το Αιγαίο, είναι απαράδεκτη – Ακόμα κι αν αλλάξει στάση στους S-400, θα πρέπει νασ ξεκινήσουμε από την αρχή», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ελληνοαμερικανός Γερουσιαστής των Δημοκρατικών

Για την πρωτοβουλία μελών του Κογκρέσου στις ΗΠΑ να εμποδίσουν οποιαδήποτε κίνηση για την πώληση νέων F-16 στην Τουρκία, μίλησε στον ΣΚΑΪ ο Ελληνοαμερικανός Γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Λεωνίδας Ραπτάκης, μερικές ώρες μετά τη σχετική επιστολή που έστειλαν 41 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων στον Άντονι Μπλίνκεν.

«Το Κογκρέσο αυτή τη στιγμή, έχει ιστορικό αρνήσεων στην Τουρκία, εξαιτίας της συμπεριφοράς της, για κάθε οπλικό σύστημα. Το είδατε με το “πάγωμα” και την αποπομπή της Τουρκίας, από το πρόγραμμα F-35 και πιστεύω ότι σε επίπεδο Κογκρέσου, σε επίπεδο εκλεγμένων νομοθετών, όπως είδατε τις προηγούμενες εβδομάδες, η ενότητα στο να μπλοκάρουμε τα F-16, είναι τεράστια. Και πολύ αμφιβάλλω αν θα συγκεντρωθεί σημαντικός αριθμός ψήφων, αν ποτέ έρθει για έγκριση στο Κογκρέσο. Οπότε υπάρχει ένας μακρύς δρόμος μπροστά μας, αλλά μιλώντας από την πλευρά μου, ως μέλος των Ελληνοαμερικανών εκλεγμένων νομοθετών, εκλεγόμαστε σε 20 Πολιτείες, αυτές οι Πολιτείες έχουν 40 μέλη στη Γερουσία, δηλαδή περίπου 180 μέλη στο Κογκρέσο. Οπότε, κατά τη γνώμη μου, είναι μια χαμένη μάχη, μέχρι η Τουρκία να συμπεριφερθεί και πάλι σωστά» είπε ο Ραπτάκης, όταν ρωτήθηκε αν ο Μπάιντεν μπορεί να επηρεάσει Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων στο θέμα των F-16.


Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cfgctfwvtatl-se)

Και συνέχισε: «Η συμπεριφορά της Τουρκίας στη Μεσόγειο και το Αιγαίο, είναι απαράδεκτη. Υπερπτήσεις, το θέμα του μεταναστευτικού, είχαμε πάλι ένα πλοίο, με τετρακόσιους πρόσφυγες, το οποίο ήρθε από την Τουρκία. Κανείς δεν ήξερε ότι αυτό το πλοίο έρχεται από την Τουρκία; Φαίνεται πως είναι πολύ δύσκολο να μπεις στην Τουρκία, αλλά εύκολο να φύγεις. Οι απειλές στην Κύπρο, ειδικά στην ΑΟΖ, το τουρκολιβυκό “μνημόνιο” και πάει λέγοντας… Μέχρι η τουρκική κυβέρνηση να πάψει να συμπεριφέρεται έτσι και ο ίδιος ο κ. Ερντογάν, τίποτα δεν θα αλλάξει εδώ στις ΗΠΑ και αν θέλει να απειλεί ότι θα αγοράσει το ρωσικό Sukhoi 57 ή άλλο μαχητικό, τότε το Κογκρέσο θα του αρνηθεί, κάθε ανταλλακτικό, κάθε σύστημα αναβάθμισης για τα F-16 και έτσι τα αεροσκάφη που έχει η αεροπορία της Τουρκίας, θα καταλήξουν παρωχημένα». 

Σε ερώτηση για τη στάση του Κογκρέσου, σε περίπτωση που η Τουρκία κάνει πίσω στο θέμα των S-400, ο κ. Ραπτάκης είπε: «Αυτή είναι μια καλή ερώτηση. Η γνώμη μου και πάλι, είναι ότι πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή. Αν η Τουρκία αποφασίσει να κάνει πίσω στους S-400 και να τους επιστρέψει στη Ρωσία, όχι να τους κρατήσει σε αποθήκες,στην Τουρκία, αυτό δεν είναι αποδεκτό από εμάς, αλλά θα έλεγα ότι και πάλι, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή». 

Για τις παραβιάσεις των Τούρκων στον ελληνικό εναέριο χώρο, στην ελληνική Υφαλοκρηπίδα και τις Θαλάσσιες Ζώνες της Ελλάδας και της Κύπρου, σχεδόν καθημερινά, αλλά και τις τουρκικές απειλές για «απαντήσεις στο πεδίο», ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής είπε: «Ιστορικά, τα τελευταία 10 χρόνια ή ακόμη και 15 ή 20 χρόνια, η Τουρκία παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας. Δεν έχω δει ελληνικά μαχητικά να πετούν στον τουρκικό εναέριο χώρο. Δεν έχω δει ναυτικές μονάδες της Ελλάδας, να εισέρχονται στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Πάντα συμβαίνει το αντίθετο. Η Τουρκία είναι επιθετική γύρω από το Καστελόριζο, στο Αιγαίο, τη Ρόδο, τη Σύμη, τη Λέρο και πάει λέγοντας, ακόμα και στην Κύπρο». 

Όσο για την τουρκική στάση στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που έχει θίξει αρκετές φορές ο Τζο Μπάιντεν, ο κ. Ραπτάκης ανέφερε: «Ο Ερντογάν συστηματικά το αποφεύγει και έχει κοντή μνήμη σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες. Έχει το δικό του εγχειρίδιο, πρέπει να απαντήσει στον εαυτό του, να κοιταχτεί στον καθρέπτη και να πει “γιατί το κάνω αυτό”; Και πάλι, αυτή η συμπεριφορά είναι απαράδεκτη και ακόμη και στη συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν, δεν δέχτηκε ότι η Ανατολική Μεσόγειος συζητήθηκε. Οπότε, σε αυτή την πλευρά του Ατλαντικού, δεν νομίζω ότι έχει πολλούς φίλους, στη Γερουσία ή το Κογκρέσο και οι Έλληνες του Κογκρέσου, τα έξι μέλη και τα 33 μέλη των νομοθετών, δουλεύουν πολύ σκληρά για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θρησκευτικές ελευθερίες, την προστασία της κυριαρχικής ακεραιότητας της Ελλάδας και της Κύπρου και χτίζουν καλύτερες σχέσεις με τις συμφωνίες, για την Ανατολική Μεσόγειο, την Αμυντική Συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ και αυτά δείχνουν το λαμπρό μέλλον των δύο κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου».Πολιτική