20 Σεπτεμβρίου 2020

«Ένα κράτος, δύο συστήματα» για επανένωση της Κορέας πρότεινε ο Βορράς

53B4255450848192E9C6A9CD340CBE26.jpg«Πιστεύουμε ότι η εθνική επανένωση δεν θα πρέπει να γίνει μέσω της αντιπαράθεσης, αλλά μέσω μιας ομοσπονδίας δύο συστημάτων σε μία χώρα», δήλωσε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο υπουργός Εξωτερικών του Βορρά, ατά την πρώτη παρέμβαση τόσο υψηλόβαθμου βορειοκορεάτη αξιωματούχου στα Ηνωμένα Έθνη εδώ και 15 χρόνια.

Μοντέλο «ενός κράτους, δύο συστημάτων» για την επανένωση της Βόρειας Κορέας με τη Νότια πρότεινε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο υπουργός Εξωτερικών του Βορρά Ρι Σου Γιόνγκ, τονίζοντας πως η επανένωση είναι ο βασικός στόχος της Πιονγκγιάνγκ.

Ο κ. Ρι χαρακτήρισε την επανένωση «τη μεγαλύτερη επιθυμία ολόκληρου του έθνους», κατά την πρώτη παρέμβαση τόσο υψηλόβαθμου βορειοκορεάτη αξιωματούχου στη Γενική Συνέλευση εδώ και 15 χρόνια.

«Πιστεύουμε ότι η εθνική επανένωση δεν θα πρέπει να γίνει μέσω της αντιπαράθεσης, αλλά μέσω μιας ομοσπονδίας δύο συστημάτων σε μία χώρα», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Ρι κατηγόρησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι διασπείρει «ψεύδη» και ότι έχει «δύο μέτρα και δύο σταθμά» σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ ζήτησε την χωρίς καθυστέρηση μεταρρύθμισή του.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν θα πρέπει πλέον να χρησιμεύει ως ένα φόρουμ για τη διασπορά ψευδών», είπε ο κ. Ρι, κατηγορώντας το ότι «επιδεικνύει ακραία μεροληψία». «Το Συμβούλιο δεν λαμβάνει υπόψη του τους φόνους παλαιστίνιων πολιτών από το Ισραήλ, το οποίο προστατεύεται από ένα μόνιμο μέλος του, άλλα τιμωρεί επιλεκτικά τη συριακή κυβέρνηση», κατήγγειλε ο βορειοκορεάτης υπουργός Εξωτερικών, σε μια έμμεση βολή κατά των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Αυτές οι άδικες πρακτικές είναι απαράδεκτες», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως «δεν θα πρέπει να γίνει καμία απόπειρα επέμβασης στην κυριαρχία της Συρίας με το πρόσχημα της μάχης εναντίον της τρομοκρατίας», επεσήμανε ο κ. Ρι.

Ο υπουργός επέκρινε επίσης την απουσία αντίδρασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας όταν φέτος το καλοκαίρι η Πιονγκγιάνγκ διαμαρτυρήθηκε για τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ-Νότιας Κορέας. Η Βόρεια Κορέα είχε ζητήσει την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου, όμως «αυτό γύρισε την πλάτη», παρά τον «επικίνδυνο και επιθετικό» χαρακτήρα των γυμνασίων, τόνισε.

Τέλος, ο κ. Ρι εκτίμησε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας «δεν έχει καμία δικαιοδοσία» ώστε να μπορεί να απαγορεύει στην Πιονγκγιάνγκ να προχωρά σε πυρηνικές ή βαλλιστικές δραστηριότητες υπό την ποινή κυρώσεων. «Ο ΟΗΕ δεν είναι μοναρχία και το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν είναι η γερουσία», κατήγγειλε ζητώντας «την χωρίς καθυστέρηση μεταρρύθμιση του Συμβουλίου».

«Το πυρηνικό ζήτημα αφορά την κυριαρχία» της Βόρειας Κορέας και δεν θα λυθεί παρά μόνο όταν οι ΗΠΑ «τερματίσουν την επιθετική πολιτική τους» εναντίον της, υπογράμμισε.

Πάντως, σε ανακοίνωσή του ο ΟΗΕ εκτίμησε ότι η παρουσία του Ρι Σου Γιόνγκ «είναι σημάδι της δέσμευσης της κυβέρνησης της Βόρειας Κορέας στο πρόγραμμα δράσης των Ηνωμένων Εθνών».Διεθνή