30 Σεπτεμβρίου 2020

Ενθαρρυντικό μήνυμα το χτύπημα της Χρυσής Αυγής από το κυρίαρχο ελληνικό πολιτικό σύστημα

93771000285660A378A1F915FB3E99DF.jpgTο Jewish Telegraphic Agency διαπιστώνει γενική έξαρση του αντισημιτισμού στην Ευρώπη

Το κόμμα της Χρυσής Αυγής δέχτηκε, δυο χρόνια μετά την είσοδό του στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ένα «ισχυρό χτύπημα» από το «κυρίαρχο» πολιτικό σύστημα, αναφέρεται σε ανταπόκριση από τη Χάγη του Jewish Telegraphic Agency, την οποία προβάλλουν έντυπα και ιστοσελίδες αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων.

Στο δημοσίευμα γίνεται ανασκόπηση των γεγονότων που συνδέονται με τον αντισημιτισμό στην Ευρώπη, με αφορμή το νέο ημερολογιακό εβραϊκό έτος, υποστηρίζοντας ότι το 5774 είναι για τους Εβραίους της Ευρώπης μια χρονιά «αναστάτωσης και αβεβαιότητας».

Όπως σημειώνεται, «στην Ευρώπη παρατηρήθηκε έξαρση των αντισημιτικών δραστηριοτήτων, αλλά υπάρχουν και κάποια ενθαρρυντικά μηνύματα, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας».
Στην αναφορά για την Ελλάδα υπογραμμίζεται ότι «το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής δέχτηκε, δύο χρόνια μετά την είσοδό του στο Κοινοβούλιο, ένα ισχυρό χτύπημα από το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα».

Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι «καθώς τα περισσότερα από τα ηγετικά του στελέχη είναι φυλακισμένα, από το Σεπτέμβριο του 2013, ή πρόκειται να δικαστούν για εγκλήματα που συνδέονται με τη ρατσιστική βία που ενθαρρύνουν τα μέλη του, το κόμμα καλείται τώρα να αντιμετωπίσει και ένα νέο νόμο που ποινικοποιεί την άρνηση του Ολοκαυτώματος και αυξάνει τις ποινές για “υποκίνηση πράξεων διακρίσεων, μίσους ή βίας”».

Επίσης, μεταξύ άλλων, καταγράφονται γεγονότα που έχουν σχέση με τον αντισημιτισμό σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και διατυπώνεται η άποψη ότι ανάμεσα στους ηγέτες της ΕΕ που μίλησαν αποφασιστικά ενάντια στον αντισημιτισμό στην Ευρώπη ήταν η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ, η οποία την περασμένη εβδομάδα, απηύθυνε μήνυμα σε συλλαλητήριο στο Βερολίνο ενάντια στο μίσος κατά των Εβραίων.

Γίνεται επίσης αναφορά στις συνθήκες εβραϊκών κοινοτήτων στο ανατολικό μέρος της Ευρώπης, προσθέτοντας ότι έχει «εκτιναχθεί στα ύψη» ο αριθμός των Ουκρανών Εβραίων που μετανάστευσαν στο Ισραήλ.Διεθνή