Πολιτική

Έντι Ζεμενίδης: Αν η Τουρκία ξαναρχίσει τις υπερπτήσεις ή τις προβοκάτσιες δεν θα πάρει τα F16

Για την έγκριση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών του αιτήματος της Ελλάδας για τα αεροσκάφη F35, μίλησε στην ΕΡΤ ο Έντι Ζεμενίδης, εκτελεστικός διευθυντής Hellenic American Leadership Council.

Ο κ. Ζεμενίδης τόνισε πως είναι ικανοποιητική η εξασφάλιση των F35, λέγοντας πως «pρώτη φορά – δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο – να δεσμεύσει το Κογκρέσο, το Κογκρέσο να δεσμεύσει το υπουργείο Εξωτερικών, για μια πώληση όπλων σε σε σύμμαχο του ΝΑΤΟ». 

Σχετικά με την πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία, είπε πως: «αυτό είναι μια δέσμευση ότι θα εξετάζουν ότι αμερικανικά όπλα δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να αμφισβητήσουν την κυριαρχία της Ελλάδας ή για υπερπτήσεις» και πως «αν ξαναρχίσει αυτή η πολιτική από την Άγκυρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρέπει να πάρει μέτρα για να τη σταματήσει και αν συνεχίζει η Τουρκία, πρέπει να πάρει μέτρα, να παγώσει ή να ακυρώσει την πώληση στην Τουρκία. Γιατί αυτά τα F-16 δεν είναι στα ράφια, δεν θα τα πάρει ούτε σήμερα ούτε αύριο η Τουρκία. Αυτά θα έρχονται σιγά – σιγά μέχρι το 2028».

Αναφορικά με την υπογραφή του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από τον πρόεδρο Ερντογάν αλλά και της επίσημης ειδοποίησης του Κογκρέσου για την πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία, ο κ. Ζεμενίδης εξήγησε μεταξύ άλλων πώς «είχε πολλά που ζήτησε ο Ερντογάν. Από όλα αυτά πήρε προς το παρόν τα F-16. Τώρα νομίζω και η επιρροή του και η φήμη του στην Ουάσιγκτον έχει πέσει πάρα πολύ και έχει και άλλα μπροστά του. Γιατί και οι Αμερικανοεβραίοι που τώρα είναι απασχολημένοι με τον πόλεμο και το θέμα των ομήρων, όταν τελειώσουν και αυτά, θα αρχίσουν και αυτοί εναντίον να χτυπάνε της Τουρκίας».

Όσο για το αν υπάρχει περίπτωση αυτό το λόμπι να μπλοκάρει τα F-16 και να μην τα πάρει η Τουρκία, ο κ. Ζεμενίδης εξήγησε ότι «εάν συνεχίσει η Τουρκία την πολιτική της με την Χαμάς, αν συνεχίσει να χτυπάει τους Κούρδους τώρα που ακόμα υπάρχει πόλεμος ενάντια στο Ισλαμικό κράτος, αν ξαναρχίσει τις υπερπτήσεις ή τις προβοκάτσιες, αν αρχίσει η κλιμάκωση ξανά στο Αιγαίο, δεν θα τα πάρει. Αν δεν αλλάξει πολιτική, δεν θα τα πάρει».

Η Ελλάδα θα έχει παραλάβει τα πρώτα F-35 έως το 2028 ανέφερε επίσης ο κ. Ζεμενίδης και ισχυρίστηκε πως είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης για τη χώρα μας, όπως ήταν και η αμυντική συμφωνία.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική