Πολιτική

Επικεφαλής PEGA: «Δεν είναι η τελική έκθεση, η Βελντ παρουσίασε προσχέδιο»

Η αναφορά από την εισηγήτρια της PEGA ήταν ένα πρώτο σχέδιο της έκθεσης, τονίζει ο επικεφαλής της επιτροπής Γερόν Λέναρς η οποίος προσθέτει ότι , τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για τελική εκδοχή και ότι «δεν μπορεί -σε αυτό το σημείο- να νοηθεί ως τα συμπεράσματα ή η θέση της επιτροπής της PEGA συνολικά».

Σε γραπτή δήλωσή του ο Γερόν Λέναρς σημειώνει ακόμη ότι «όλα τα μέλη της επιτροπής PEGA θα έχουν την ευκαιρία να υποβάλουν τροπολογίες στο σχέδιο έκθεσης. Μόνο η τελική έκθεση και οι συστάσεις, όπως θα έχουν εγκριθεί στο τέλος της περιόδου δραστηριότητάς μας, αντιπροσωπεύουν τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο σύνολό της».

Ακόμη αναφέρει ότι, λόγω των πολλών ερωτήσεων που έλαβε για τη συνέντευξη Τύπου της εισηγήτριας Σοφί Ιν’τ Βελντ, ο ίδιος προχωρά σε διευκρινίσεις «για αποφυγή οποιασδήποτε σύγχυσης σχετικά με τις διαδικασίες της Επιτροπής» PEGA.

«Οι συζητήσεις για τα πορίσματα της Επιτροπής μας θα πρέπει να πραγματοποιηθούν κατά τις συνεδριάσεις της (Επιτροπής), όπου όλες οι πολιτικές ομάδες μπορούν να παρουσιάσουν τις απόψεις τους για όλες τις σχετικές πτυχές του έργου μας» καταλήγει ο επικεφαλής της PEGA.

Η επιστολή του Juan Ignacio Zoido

Νωρίτερα την Τρίτη, σε επιστολή που υπογράφει ο Juan Ignacio Zoido, μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, εκφράζει την βαθύτατη δυσαρέσκεια των μελών του ΕΛΚ που είναι και μέλη της επιτροπής PEGA, για τον τρόπο με τον οποίο η Σόφι ιν ‘τ Βελντ – ευρωβουλευτής του Renew Europe- χειρίστηκε την υπόθεση της έκθεσης της Επιτροπής PEGA αλλά και τα ίδια τα μέλη της.

«Εκ μέρους των μελών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην επιτροπή PEGA, θα ήθελα να εκφράσω τη δυσαρέσκειά μας για το γεγονός ότι μέλη της ίδιας της Επιτροπής δεν ενημερώθηκαν εκ των προτέρων για τη συνέντευξη τύπου, όπου θα παρουσιαζόταν το προσχέδιο της έκθεσης της εξεταστικής επιτροπής. Επίσης λυπούμαστε πολύ για το γεγονός ότι τα ίδια τα μέλη έλαβαν το προσχέδιο λίγο πριν από την διεξαγωγή της συνέντευξης Τύπου».

Ο Juan Ignacio Zoido συνεχίζει λέγοντας πως «το ίδιο ισχύει και για τη συμπεριφορά της rapporteur κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην Αθήνα, όπου παρουσίασε λεπτομερώς τις δικές τις προσωπικές πεποιθήσεις για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, παρόλο που τα ίδια τα μέλη της Επιτροπής είχαν συμφωνήσει πως θα επεξεργάζονταν μια κοινή δήλωση με στόχο να εκφράσουν την κοινή τους θέση σε επιλεγμένα θέματα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια λανθασμένη εντύπωση ότι (η rapporteur) παρουσίασε την κοινή και ενιαία θέση της Επιτροπής».

Ο Juan Ignacio Zoido καταλήγει πως «υπενθυμίζουμε πως το έργο της Επιτροπής είναι μια συλλογική προσπάθεια και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα για την προσωπικές πολιτικές εκστρατείες (μεμονωμένων προσώπων). Ελπίζουμε πως για το υπόλοιπο της θητείας της επιτροπής PEGA, θα είμαστε σε θέση να εργαστούμε από κοινού σε πνεύμα συνεργασίας».

Υπενθυμίζεται πως το προσχέδιο της έκθεσης παρουσιάστηκε σήμερα και τα επόμενα βήματα όσον αφορά την έκθεση περιλαμβάνουν συζήτηση μεταξύ των ευρωβουλευτών από όλες τις πολιτικές ομάδες και την κατάθεση τροπολογιών.