29 Ιανουαρίου 2023

Επιτροπή PEGA: Κατονομάζει την Κύπρο ως χώρα εξαγωγής κακόβουλων λογισμικών

Τη Κύπρο ως χώρα εξαγωγής κακόβουλων λογισμικών προς χώρες που κυβερνώνται από αυταρχικά καθεστώτα, κατονομάζει η επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου. Παράλληλα κάνεις συστάσεις προς της Κυπριακή Δημοκρατία μεταξύ των οποίων και για δημοσιοποίηση του πορίσματος για το κατασκοπευτικό βαν, το οποίο αρνήθηκε να δώσει στους ευρωβουλευτές ο γενικός εισαγγελέας.

Η PEGA παραπέμπει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Κομισιόν. Το κείμενο-σύσταση της εισηγήτριας της Επιτροπής Sophie Int’ Veld προς τα δύο κορυφαία ευρωπαϊκά όργανα, καλεί σε συμμόρφωση με σειρά νομοθετικών αλλαγών για την απρόσκοπτη διερεύνηση της υπόθεσης και την προάσπιση της διαφάνειας και της ανεξαρτησίας των θεσμών.

Υποψίες για κυβερνών κόμμα

Στο προσχέδιο των συμπερασμάτων αναφέρεται σε ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους το κυβερνών κόμμα της Κύπρου (ΔΗΣΥ) παρακολουθεί τους επικριτές του, αλλά δεν έχουν εντοπιστεί μολύνσεις από λογισμικό υποκλοπής spyware.

Εξαγωγικός κόμβος

Αναφέρεται ακόμη ότι η Κύπρος είναι ένας σημαντικός ευρωπαϊκός εξαγωγικός κόμβος για τις εταιρείες που παράγουν λογισμικά παρακολούθησης και επίσης ελκυστικό κράτος για την βάση τέτοιων εταιρειών που δραστηριοποιούνται και σε άλλα κράτη.

Σημειώνεται πως Όμιλος NSO έχει εταιρική παρουσία στο Λουξεμβούργο, τη Κύπρο, την Ολλανδία και τη Βουλγαρία, όπως και η μητρική εταιρεία της Intellexa, Thalestris. Γίνεται λόγος και για άλλες εταιρείες με παρουσία στη Κύπρο.

Μόνη εκτός Wassenaar

Το προσχέδιο σημειώνει πως η Κύπρος είναι το μοναδικό κράτος μέλος της ΕΕ που δεν έχει προσχωρήσει στη σύμβαση του Wassenaar
για τον έλεγχο των συμβατικών όπλων και των τεχνολογιών διπλής χρήσης. Επισημαίνεται ότι το καθεστώς εξαγωγών του Ισραήλ ισχύει για όλους τους Ισραηλινούς πολίτες, ακόμη και όταν αυτοί δραστηριοποιούνται εντός ΕΕ. Το Ισραήλ δεν συμμετέχει επίσης στη σύμβαση του Wassenaar αλλά ισχυρίζεται ότι εφαρμόζει τα πρότυπά της.
Η PEGA αποφαίνεται ότι διαπιστώνονται παραβάσεις ή και κακοδιοίκηση κατά την εφαρμογή της σύμβασης του Wassenaar ενώ το δίκαιο της Ένωσης όσον αφορά τη χρήση και το εμπόριο κατασκοπευτικού λογισμικού έχουν παραβιάσει η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Κύπρος.

Πάρτε μέτραΠολιτική