Πολιτική

Επιβεβαιώνει το τουρκικό ΥΠΕΞ για την τρίτη γεώτρηση: Το Γιαβούζ βρίσκεται ήδη στα νότια της Κύπρου

«Σε περίπτωση που βρεθεί πετρέλαιο και φυσικό αέριο εδώ, οι δύο πλευρές θα μοιράσουν τα έσοδα» αναφέρει ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ – Επιπλέον, κατηγορεί την Ευρώπη για τη στάση της ενάντια στους τουρκοκύπριους, κάνοντας λόγο «για δύο μέτρα και δύο σταθμά»

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε την έναρξη της τρίτης γεώτρησης από το γεωτρύπανο Γιαβούζ στα νότια της Κύπρου, κάνοντας λόγο για δικαιώματα των τουρκοκυπρίων σε όλη τη θαλάσσια περιοχή που περιβάλλει την Κύπρο.

Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, που υπογράφει ο εκπρόσωπος Χαμί Ακσόι, αναφέρεται πως «το γεωτρύπανό μας Γιαβούζ την περασμένη Παρασκευή μετακινήθηκε στο αδειοδοτημένο τεμάχο G στα νότια του νησιού για να πραγματοποιήσει την τρίτη του γεώτρηση, στο πλαίσιο της άδειας που παραχώρησε η "κυβέρνηση της ΤΔΒΚ" στα Τουρκικά Πετρέλαια το 2011. Ως συνιδιοκτήτες του νησιού οι Τ/Κ έχουν τουλάχιστον τα ίδια δικαιώματα που έχουν και οι Ε/Κ σε αυτή την περιοχή».

Επιπλέον, ο Ακσόι δήλωσε ότι «σε περίπτωση που βρεθεί πετρέλαιο και φυσικό αέριο εδώ, οι δύο πλευρές θα μοιράσουν τα έσοδα» και ότι για την Τουρκία είναι ακόμη σε ισχύ η πρόταση Ακιντζί για την κατανομή του φυσικού αερίου. Στο πλαίσιο αυτό, η πρόταση που υπέβαλλαν οι τουρκοκυπριακές αρχές για τη δίκαιη κατανομή των πηγών υδρογονανθράκων και των εσόδων στις 13 Ιουλίου 2019 εξακολουθεί να ισχύει και αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για λύση».

Ακολούθως, κατηγορεί την Ευρώπη για τη στάση της ενάντια στους τουρκοκύπριους, κάνοντας λόγο «για δύο μέτρα και δύο σταθμά. Η Ε.Ε. από το 2003 κι έπειτα σιωπά μπροστά στο σφετερισμό των δικαιωμάτων της χώρας μας και των Τ/Κ στην ανατολική Μεσόγειο. Σε καμία δήλωσή της δεν έχει απευθυνθεί στους Τ/Κ, ούτε υπολογίζει την παρουσία τους και τα δικαιώματά τους. Η Ε.Ε. καταρχάς πρέπει να σταματήσει με το πρόσχημα της αλληλεγγύης τις προκατειλημμένες πολιτικές και τα δύο μέτρα και δύο σταθμά, που απέχουν πολύ από αυτή την πραγματικότητα».

Ο κ. Ακσόι καταλήγει, λέγοντας πως «κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στα νότια του νησιού μέχρι να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στους φυσικούς πόρους του νησιού και να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός συνεργασίας στο πλαίσιο της πρότασης της 13ης Ιουλίου 2019».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική