Πολιτική

Ερντογάν σε Μέρκελ: Να ενθαρρυνθεί περισσότερο η Ελλάδα για έναν βιώσιμο διάλογο με την Τουρκία

Μπαράζ διπλωματικών επαφών του Τούρκου προέδρου με τους ηγέτες Γερμανίας και Τουρκίας ενόψει της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών – Τι είπε με τον Μάριο Ντράγκι

Πυρετός διπλωματικών επαφών από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει της Σύσκεψης Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις 25 και 26 Μαρτίου, στην οποία οι σχέσες με την Τουρκία αποτελούν βασικό θέμα συζήτησης.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε μέσω βίντεο με την Άνγκελα Μέρκελ, με την οποία συζητήθηκαν τόσο οι διμερείς σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας, όσο και αυτές της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη διάρκεια της συνομιλίας τους, ο Ερντογάν τόνισε στη Μέρκελ πως πιστεύει ότι η καλή προσωπική μεταξύ τους σχέση, μπορεί να παίξει κρίσιμο ρόλο στη δημιουργία θετικής ατμόσφαιρας για τη χώρα του, στον διάλογο με την ΕΕ. Επιπλέον, εξέφρασε την επιθυμία του για μια θετική ατζέντα στη Σύνοδο Κορυφής και ξεκαθάρισε πως η χώρα του δεν θέλει εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, κάτι που δείχνει με αποφασιστικό τρόπο, ενώ επισήμανε πως η Ελλάδα πρέπει να ενθαρρυνθεί περισσότερο, για έναν βιώσιμο διάλογο με την Τουρκία.

Νωρίτερα, ο Ερντογάν συνομίλησε και με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά η προεδρία της ιταλικής κυβέρνησης,

Πιο αναλυτικά, στο ανακοινωθέν της ιταλικής κυβέρνησης υπογραμμίζεται: «Ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι είχε σήμερα αναλυτική τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συνομιλία επικεντρώθηκε στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, στην ημερήσια διάταξη στην επόμενη Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, στην κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και στην Λιβύη, όπως και στις παγκόσμιες προκλήσεις και στις προτεραιότητες της ιταλικής προεδρίας του G20. Συζητήθηκαν, επίσης, οι διμερείς σχέσεις, οι σχέσεις με πολυμερές επίπεδο και εκφράσθηκε ανησυχία για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική