Πολιτική

Ερντογάν: «Τα εδάφη της Κερασούντας είχαν κατατροπώσει τις συμμορίες των Ποντιών»

Τους Έλληνες αντάρτες του Πόντου, των αρχών του 20ου αιώνα, θυμήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συγκρίνοντάς τους προκλητικά με τους Κούρδους αυτονομιστές του ΠΚΚ, αλλά και τους γκιουλενιστές.

Στη διάρκεια προεκλογικής τους ομιλίας στην Κερασούντα, πάλαι ποτέ ισχυρό κέντρο του Ποντιακού Ελληνισμού, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στα αντάρτικα σώματα που έδρασαν στην περιοχή του Πόντου ως αντίδραση στην υλοποίηση σχεδίου που απέβλεπε στον αφανισμό του ελληνικού στοιχείου. «Αυτά τα εδάφη της Κερασούντας είχαν κατατροπώσει τις συμμορίες των Ποντιών. Έτσι πιστεύω πως και σήμερα η Κερασούντα θα κάνει «κόλαση την πατρίδα για τους κλακαδόρους του όρους Καντίλ (Κούρδους) και στους Γκιουλενιστές» δήλωσε προκλητικά ο Τούρκος πρόεδρος, εισπράττοντας το χειροκρότημα και τα επιφωνήματα των ψηφοφόρων του.

Οι διωγμοί από τις εστίες των Ποντίων με τις ατελείωτες πορείες στην τουρκική ενδοχώρα, τα τάγματα εργασίας (αμελέ ταμπουρού) που ήταν στην ουσία διαβατήριο για το θάνατο, οι ληστείες, οι βιασμοί και οι εν ψυχρώ δολοφονίες, οι δημεύσεις των περιουσιών, ήταν μια ζοφερή πραγματικότητα που οδήγησαν στη δημιουργία του ποντιακού αντάρτικου την περίοδο 1914 – 1922. Το αντάρτικο στον Πόντο, ήταν ουσιαστικά η αντίδραση του ελληνικού στοιχείου στο πρόγραμμα της γενοκτονίας πού είχαν σχεδιάσει αρχικά οι Νεότουρκοι Τζεμάλ, Εβρέν και Ταλαάτ και στη συνέχεια ο Κεμάλ Ατατούρκ με τον Ισμετ Ινονού.

Στην ίδια ομιλία ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τους συμπατριώτες τους να μην τον θυσιάσουν «για λίγα κρεμμύδια και λίγες πατάτες», εννοώντας την κρίση και την φτώχεια που έχει κάνει σημαία η αντιπολίτευση και φαίνεται να επηρεάζει την επιλογή των πολιτών στην κάλπη «Εγώ ξέρω πως δεν θα θυσιάσετε τον ηγέτη σας για λίγα κρεμμύδια και λίγες πατάτες» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική