13 Μαΐου 2021

ΕΣΠΑ: Η κυβέρνηση σε 14 μήνες διπλασίασε το ποσοστό απορρόφησης των κονδυλίων

Διπλασιάστηκε το ποσοστό απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ στους 14 μήνες διακυβέρνησης Ν.Δ.

Πιο συγκεκριμένα, από 27,27% τον Ιούλιο του 2019, έφτασε, στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, στο 50,56% (σε όρους κοινοτικής συνδρομής), με τις καταχωρισμένες δαπάνες να ανέρχονται σε 8,13 δισ. ευρώ

Ως προς την απορρόφηση σε όρους δημόσιας δαπάνης, το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώθηκε σε 48,01%. Γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο της Ελλάδας -ανάμεσα στις 28 της Ε.Ε.- από τη 12η θέση (24,45%, Ιούλιος 2019) στην 8η θέση (Σεπτέμβριος 2020), «με προοπτική περαιτέρω βελτίωσης μέχρι το τέλος του 2020», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (ΥΠΑΝ).

Στο πλαίσιο αυτής, υπογραμμίζεται επίσης πως «οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν και δηλώθηκαν τα πρώτα 6,5 έτη του ΕΣΠΑ, ύψους 4,96 δισ. ευρώ (Ιανουάριος 2014 έως Ιούλιος 2019), ισοδυναμούν με τις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους 14 μήνες (Ιούλιος 2019 έως Σεπτέμβριος 2020)».

Από εκεί και πέρα, κοινοτικοί πόροι, ύψους 724,8 εκατ. ευρώ, θα καταβληθούν στη χώρα το επόμενο διάστημα, σε συνέχεια της υποβολής (5.10.2020) νέων αιτημάτων ενδιάμεσης πληρωμής για τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής αιτημάτων του Σεπτεμβρίου προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. έρχεται σε συνέχεια της διαδικασίας του Ιουλίου, μέσω της οποίας εξασφαλίστηκαν για τη χώρα πόροι ύψους 1,32 δισ. ευρώ. Αθροιστικά για το 2020 το ύψος των αιτημάτων πληρωμής ανέρχεται σε 2,4 δισ. ευρώ καθαρά έσοδα προς τα κρατικά ταμεία.

Στο μεταξύ, έως το τέλος του χρόνου αναμένεται τα αιτήματα πληρωμής να ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ, που μαζί με την εθνική συμμετοχή -περίπου 20%- «θα ενισχύσουν ουσιαστικά τη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας», όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΥΠΑΝ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε σχετικά: «Οταν αναλάβαμε την ευθύνη του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μία από τις μεγαλύτερες αγωνίες ήταν αν θα καταφέρναμε να απορροφήσουμε όλα τα χρήματα του τρέχοντος ΕΣΠΑ.

Σε ένα χρόνο η πρόοδος της Ελλάδος ομολογείται από όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά ειδικά τους τελευταίους μήνες έχουμε ξεπεράσει κάθε ρεκόρ όλων των προηγούμενων εποχών. Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μέσω της ορθής πρακτικής απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων, έχει συμβάλει καθοριστικά στο να μείνει η ελληνική οικονομία όρθια σε αυτή την πολύ δύσκολη χρονιά».

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, τόνισε: «Αυτό το αίτημα πληρωμής, όπως και τα προηγούμενα που μαρτυρούν τη μεγάλη απορρόφηση του ΕΣΠΑ και αποδεικνύουν ότι εισέρχεται σημαντική ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, είναι αποτέλεσμα μεθοδικής δουλειάς των υπηρεσιών του υπουργείου, υπό την καθοδήγηση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Σκάλκου, αλλά και των ειδικών γραμματέων κας Δανδόλου και κ. Ζερβού».

Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, σημείωσε: «Το νέο αυξημένο αίτημα πληρωμής προστίθεται στα προηγούμενα ως αποτέλεσμα των αυξημένων ρυθμών απορρόφησης των κοινοτικών πόρων τους τελευταίους μήνες.

Είναι ακόμη ιδιαίτερα σημαντικό ότι το μεγαλύτερο μέρος του νέου αιτήματος πληρωμής, όπως άλλωστε και του προηγούμενου, αφορά δαπάνες του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ (σ.σ. Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία), οι δράσεις του οποίου απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε επιχειρήσεις, ενισχύοντας τη ρευστότητά τους σε μια περίοδο που δοκιμάζονται σκληρά και καταδεικνύοντας τη συμβολή του ΕΣΠΑ στη μάχη απέναντι στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Αντίστοιχα αιτήματα πληρωμής πρόκειται να ακολουθήσουν στους επόμενους μήνες μέχρι το τέλος του έτους».Οικονομία