Διεθνή

Έτοιμη η Βρετανία για βομβαρδισμούς στο B. Ιράκ

8F61A4A8C0F9D166298CC5459DC4A0D6.jpgΗ κατάσταση στο Ιράκ και η αντιμετώπιση της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος είναι το θέμα που κυριαρχεί κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών της Συνόδου της βορειατλαντικής Συμμαχίας στο Νιούπορτ της Ουαλίας.

Η κατάσταση στο Ιράκ και η αντιμετώπιση της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος είναι το θέμα που κυριαρχεί κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών της Συνόδου της βορειατλαντικής Συμμαχίας στο Νιούπορτ της Ουαλίας.

Η κρίση στην Ουκρανία και η σοβαρή απειλή που συνιστούν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, ήταν τα δύο θέματα που μονοπώλησαν την πρώτη ημέρα της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Νιούπορτ της Ουαλίας και τα οποία παραμένουν στην κορυφή της ατζέντας της δεύτερης και τελευταίας ημέρας.

Παρά το γεγονός ότι οι συζητήσεις μέχρι στιγμής επικεντρώθηκαν στην ουκρανική κρίση, με τον γ.γ. Άντερς Ράσμουνσεν να εξαγγέλλει ακόμη και τη λήψη νέων αυστηρότερων μέτρων κατά της Ρωσίας σε περίπτωση που δεν συμβάλει εμπράκτως στην ουσιαστική κατάπαυση του πυρός, τόσο ο Ντέιβιντ Κάμερον όσο και ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισαν την απειλή για τις χώρες της Δύσης από την επέλαση του «Ισλαμικού Κράτους».

Η ισλαμική τρομοκρατία στην κορυφή της ατζέντας Κάμερον

Ιδιαίτερα για τον Ντέιβιντ Κάμερον μια δυναμική απάντηση στην ισλαμική τρομοκρατία, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, με την απειλούμενη δια αποκεφαλισμού εκτέλεση του βρετανού Ντέιβιντ Χέινς, εργαζόμενου σε οργάνωση βοήθειας προσφύγων στη Συρία, ο οποίος απήχθη από τους τζιχαντιστες τον Μάρτιο του 2013.

ΗΠΑ και Βρετανία αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο καταβολής λύτρων για την απελευθέρωση κρατουμένων. Μάλιστα ο Νέιβιντ Κάμερον στο επίσημο δείπνο των 27 ηγετών εγκάλεσε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την «κάτω από το τραπέζι» καταβολή λύτρων στους ισλαμιστές. Τα πυρά του επικεντρώθηκαν κυρίως προς τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, τον οποίο κατηγόρησε ότι παραβίασε σχετική συμφωνία της τελευταίας Συνόδου του G8.

Παράλληλα, ο Ντέιβιντ Κάμερον δηλώνει έτοιμος να συμμετάσχει η Βρετανία σε αεροπορική επιχείρηση εναντίον των ισλαμιστών μαζί με τις ΗΠΑ. Στρατιωτικοί κύκλοι στο Λονδίνο θεωρούν ότι θα λάβουν το «πράσινο φως» για την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Αυτή τη φόρα την επιχείρηση δηλώνει ότι υποστηρίζει και η αντιπολίτευση.

Σημειώνεται ότι ο βρετανός πρέσβης στην Αθήνα Τζων Κίττμερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο SKAI.gr είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο βομβαρδισμών κατά θέσεις των τζιχαντιστών του ΙΚ εκ μέρους της Βρετανίας αν αυτό κριθεί απαραίτητο. 

Οι απαντήσεις του βρετανού πρέσβη αναλυτικά ΕΔΩ 

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή