25 Οκτωβρίου 2020

Έτοιμο το πόρισμα για τις παρακολουθήσεις και το σχέδιο δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή

karamanlhs-parakolouthisiΈνα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ φιλοξενεί σήμερα η εφημερίδα “Παρασκήνιο” για την γνωστή σε όλους πλέον υπόθεση “Πυθία”

Σύμφωνα με το ρεπορταζ της εφημερίδας το πόρισμα του εισαγγελέα Φούκα που ερευνά την υπόθεση «Πυθία», είναι σχεδόν ολοκληρωμένο και θα δει έως το τέλος Σεπτεμβρίου το φως της δημοσιότητας & όχι μόνον πιστοποιεί τις παρακολουθήσεις, αλλά στην ουσία ρίχνει φως σε μιαν εν γένει συνωμοσία, με στόχο ακόμη και το βιολογικό τέλος του πρώην πρωθυπουργού. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι η δημοσιοποίηση του πορίσματος Φούκα θα επηρεάσει… σεισμικά ως και θα ανατρέψει τα πολιτικά δεδομένα όπως έχουν μέχρι σήμερα.

Και τούτο διότι ακόμη κι αν απομονωθούν οι υποκλοπές από όλο το υπόλοιπο σχέδιο που έφτανε μέχρι και τη φυσική εξόντωση του πρώην πρωθυπουργού, φέρονται να έχουν αφήσει το χνάρι τους τόσο υψηλά ιστάμενα πρόσωπα –που έχουν, όπως λένε οι πηγές του «Π» αναφερθεί στην ανάκριση–, ώστε μπορούν να εξηγήσουν πολλά και να τεκμηριώσουν στην κοινή λογική ακόμη περισσότερα από όσα συνέβησαν μετά την ανατροπή του Κώστα Καραμανλή, τον Οκτώβριο του 2009. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι μετά από αυτή την εξέλιξη και με (μια ακόμη) δικαίωση ανά χείρας ίσως δει διαφορετικά έναν μελλοντικό του ρόλο.

Στην ουσία της υπόθεσης τώρα, πέρα από τα έως τώρα γνωστά στοιχεία, που είχαν να κάνουν με το ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ενημέρωσαν τον Κώστα Καραμανλή, διά του τότε υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, για το ότι επέκειτο απόπειρα δολοφονίας του από κάποιους κύκλους που προφανώς ενοχλούνταν από το άνοιγμα Καραμανλή στη Μόσχα, αλλά και την εμπλοκή του ονόματος δύο κορυφαίων πολιτικών παραγόντων στην υπόθεση (Καρχιμάκης, Ρόντος), ακόμη ένα όνομα που απασχολεί τις Αρχές έχει μπει στην «ουρά» των προσώπων-σκιών αυτής της ιστορίας.

Ο μυστηριώδης «Μίστερ Μπαζ»

Οι πληροφορίες θέλουν έναν 65χρονο συνταξιούχο πράκτορα της CIA με το παρατσούκλι «Μίστερ Μπαζ» να έχει πρωταγωνιστήσει στις υποκλοπές τόσο κατά του Κώστα Καραμανλή, όσο και κατά μελών της κυβέρνησής του. Για αυτόν τον τύπο, λοιπόν, αναμένεται σύντομα να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης μετά την έκδοση του πορίσματος. Ο «Μίστερ Μπαζ» πήρε φύλλο πορείας από τη CIA για την Ελλάδα το 1996, όταν ήταν πολύ πρόσφατη η ιστορία των Ιμίων και τα ευχαριστήρια του τότε πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη προς τους Αμερικανούς επί ημερών Νίκολας Μπερνς. Ο «Μίστερ Μπαζ» δικτυώθηκε άμεσα στην ΕΥΠ, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ, ενώ ταξίδευε συχνά από την Αθήνα στον αραβικό κόσμο. Η υπηρεσία του τον ενέπλεξε και στο «κυνήγι» των εγχώριων τρομοκρατικών οργανώσεων εξ ου και οι επαφές του με στελέχη της Αντιτρομοκρατικής, όπου έγινε γνωστός για ιστορίες σχετικά με Αφγανούς μουλάδες, με Ρώσους πράκτορες, με την αποθήκευση εκρηκτικών στην πρεσβεία του Ιράκ. Λέγεται ότι ο «Μίστερ Μπαζ» είχε δείξει έντονο ενδιαφέρον για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων και συμμετείχε σε διάφορες συσκέψεις, μερικές από τις οποίες είχαν αποκλειστικό θέμα την έρευνα, τον εντοπισμό και την παρακολούθηση πιθανών στόχων και υπόπτων. Αυτό πρέπει και να είναι το κομβικό σημείο της υπόθεσης, όπου δημιουργήθηκαν τα 14 τηλέφωνα-«σκιές».

Στις δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί φαίνεται ότι ο «Μίστερ Μπαζ» δεν είχε αναστολές. Για το καλό «της υπηρεσίας» μπορούσε να παρακολουθεί ακόμα και αξιωματούχους με τους οποίους είχε και φιλικές σχέσεις. Ηταν τόσο καλός στη δουλειά του, ώστε μπορούσε να αρχειοθετήσει ακόμα και στοιχεία που άγγιζαν ζητήματα ιδιωτικότητας. Ως συνταξιούχος πια, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, προσελήφθηκε από μια εταιρεία συμβούλων. Η κατάσταση γινόταν όλο και πιο δύσκολη το φθινόπωρο του 2004. Μόλις οι εργοδότες του «Μίστερ Μπαζ» έμαθαν τι συνέβαινε με τις υποκλοπές τον έστειλαν κακήν-κακώς στη Θεσσαλονίκη «για δουλειές». Μόνο που έκανε το λάθος να εμφανίζεται συχνά από το προξενείο των ΗΠΑ.

Στις 10 Μαρτίου 2005, όταν έγινε γνωστό ότι ο υπάλληλος της Voldafone Κώστας Τσαλικίδης βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του, αφού προηγουμένως είχε ενημερώσει τους προϊσταμένους του πως το λογισμικό της εταιρείας στις εγκαταστάσεις της Παιανίας ήταν παραβιασμένο. Έντρομος ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone, Γιώργος Κορωνιάς πληροφορήθηκε το γεγονός από συνεργάτες του ενώ βρισκόταν στο γήπεδο «Καραϊσκάκης» όπου ο Ολυμπιακός αντιμετώπιζε τη Νιουκάστλ. Αμέσως τηλεφώνησε στο γραφείο του τότε πρωθυπουργού και ζήτησε να μιλήσει με τον διευθυντή του, τον κ. Γιάννη Αγγέλου, αιτούμενος εμπιστευτική συνάντηση μαζί του. Η επικοινωνία έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Αγγέλου απάντησε πως θα ενημέρωνε πρώτα τον κ. Καραμανλή και στη συνέχεια θα όριζε το ραντεβού. Ο τότε πρωθυπουργός, ο οποίος βρισκόταν στην Ισπανία, ενημερώθηκε για το περιστατικό και έδωσε την κατεύθυνση να γίνει η συνάντηση του κ. Αγγέλου με τον κ. Κορωνιά, αλλά με την παρουσία του αρμόδιου υπουργού Δημοσίας Τάξεως, που ήταν ο κ. Γιώργος Βουλγαράκης.Πολιτική