Οικονομία

Eurogroup προς Ελλάδα: Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις

AEF2FD2AC03FCAAAE17666F353D70F5D.jpg Ολοκληρώθηκε το άτυπο Eurogroup στο Μιλάνο με τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης να δηλώνουν ουσιαστικά πως περιμένουν την πέμπτη αξιολόγηση της τρόικας για την Ελλάδα πριν λάβουν ή τουλάχιστον ανακοινώσουν τις αποφάσεις του για τη χώρα. Ο πρόεδρος του μπλοκ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως οι «18» συζήτησαν για τη γενικότερη οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη, την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και την κατάσταση σε ορισμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Κύπρος.

«Όλοι συμφωνήσαμε πως απαιτούνται πολιτικές για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, κάτι που αποτελεί ευθύνη τόσων των κρατών – μελών όσο και της ευρωζώνης. Στο αυριανό Συμβούλιο (Ecofin) θα υπάρξει περαιτέρω συζήτηση για τις στρατηγικές ανάπτυξης στην Ε.Ε» υπογράμμισε ο κ. Ντάισελμπλουμ. Σύμφωνα με τον ίδιο όλα τα κράτη- μέλη συμφώνησαν πως θα τηρήσουν τους κανόνες, χρησιμοποιώντας φυσικά κάθε πιθανότητα σχετικής χαλάρωσης που ήδη προβλέπεται.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, αναφέρθηκε και στην χθεσινή ομιλία του Διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και δήλωσε πως δεν πρέπει να βασιζόμαστε μόνο στην νομισματική πολιτική αλλά σε μια συντονισμένη δράση που θα περιλαμβάνει την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και αναπτυξιακές πολιτικές. Συνεπώς το Eurogroup, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν πλέον δημιουργήσει ένα κοινό μέτωπο και συμφωνούν πως απαιτείται ένα μείγμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, επενδύσεων, καθώς και αυστηρή δημοσιονομική σταθερότητα.

«Τα δομικά προβλήματα σε κάποιες χώρες μπορούν να διορθωθούν μόνο με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Είναι για το συμφέρον όχι μόνο των μελών αλλά όλης της Ενωσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Αναφορικά με την Ελλάδα, ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως οι η ελληνική πλευρά ενημέρωσε τους εταίρους για το πρόγραμμα καθώς και για τις εξαιρετικά εποικοδομητικές, όπως τις χαρακτήρισε, συνομιλίες με την τρόικα στο Παρίσι. Ο κ. Ντάισελμπλουμ επανέλαβε πως το Eurogroup περιμένει την αξιολόγηση της τρόικας πριν αναφερθεί δημοσίως στην Ελλάδα.

Η Ιρλανδία έλαβε το πράσινο φως ώστε να αποπληρώσει νωρίτερα μέρος του δανείου της στο ΔΝΤ αλλά το ζήτημα θα συζητηθεί και αύριο και στο Ecofin καθώς απαιτείται ευρύτερη συμφωνία

Ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε και στην Κύπρο τονίζοντας πως λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν στο Κοινοβούλιο σχετικά με κάποιες υποχρεώσεις της χώρας ενδέχεται αν υπάρξει καθυστέρηση μέχρι η τρόικα να ενημερώσει πως όλα πηγαίνουν βάσει των συμφωνηθέντων.

Από την πλευρά του ο Μάριο Ντράγκι επανέλαβε πως οι δημόσιες επενδύσεις θα βοηθήσουν την ανάπτυξη, αλλά μόνο έπειτα από την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγή της φορολογίας στην αγορά εργασίας, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως μόνο αν οι χώρες σεβαστούν το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα επανέλθει η εμπιστοσύνη στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας  Πιερ Κάρλο Παντοάν, ο οποίος ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου, τόνισε πως ο ίδιο το Σύμφωνο Σταθερότητας προβλέπει τη δυνατότητα σχετικής χαλάρωσης κάποιων όρων ιδίως για τις χώρες που πληρούν τις βασικές προϋποθέσεις αλλά επανέλαβε πως αρκετές χώρες χρειάζονται να εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να τονώσουν τις οικονομίες του, το βασικότερο πρόβλημα, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. 

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Οικονομία