Διεθνή

Εξακόσιους άνδρες στέλνει η Αυστραλία κατά του Ισλαμικού Κράτους

38C2556F08FE9D61F26D6693C8201661.jpgΌπως ανακοίνωσε ο ο αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ, έως τώρα δεν έχει ληφθεί απόφαση για το αν η αυστραλιανή δύναμη θα συμμετάσχει ενεργά σε μάχες κατά των τζιχαντιστών. Η αποστολή της αυστραλιανής δύναμης αποφασίστηκε κατόπιν συγκεκριμένου αιτήματος από τις ΗΠΑ.

Εξακόσιους (600) άνδρες και έως οκτώ μαχητικά αεροσκάφη «Super Hornet» στέλνει στη Μέση Ανατολή η Αυστραλία, ενόψει πιθανών επιχειρήσεων κατά του Ισλαμικού Κράτους στο έδαφος του Ιράκ, όπως ανακοίνωσε ο αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ.

Ο κ. Άμποτ τόνισε πως έως τώρα δεν έχει ληφθεί απόφαση για το αν η αυστραλιανή δύναμη θα συμμετάσχει ενεργά σε μάχες κατά των τζιχαντιστών. Οι Αυστραλοί θα αναπτυχθούν αρχικά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Προσέθεσε πως η αποστολή της αυστραλιανής δύναμης αποφασίστηκε κατόπιν συγκεκριμένου αιτήματος από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σχεδόν 40 χώρες, μεταξύ των οποίων 10 αραβικά κράτη έχουν δηλώσει πως υποστηρίζουν τη διεθνή εκστρατεία, υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, κατά του Ισλαμικού Κράτους. Η Ελλάδα έχει εκφράσει την «πολιτική υποστήριξή» της για τη συγκροτούμενη συμμαχία.

Την Δευτέρα, στο Παρίσι, η Γαλλία φιλοξενεί διεθνή συνδιάσκεψη, με συμμετοχή έως και 20 χωρών, με στόχο να εξετασθούν η μορφή της συμμαχίας και ο βαθμός συμμετοχής του κάθε κράτους-μέλους.

Στις συνομιλίες δεν θα λάβει μέρος το Ιράν, με την Τεχεράνη να εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι δεν συμπεριλήφθηκε στους καλεσμένους.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι είχε εκφράσει επιφυλάξεις για το αν το Ιράν θα πρέπει να συμμετάσχει τις επαφές στο Παρίσι, δεδομένου του ρόλου του στον εμφύλιο της Συρίας.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή