Πολιτική

Εύα Καϊλή: Άμεση ανάλυση «Liberation» – Διαφθορά και λομπίστες αποδυναμώνουν το Ευρωκοινοβούλιο

Εκτενή αναφορά στην υπόθεση του Κατάρ – Gate, για την οποία συνελήφθη η Εύα Καϊλή κάνει σε δημοσίευμά της η γαλλική Liberation.

Η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Εύα Καϊλή, ο πρώην ευρωβουλευτής, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι και άλλοι πέντε συνεργάτες τους συνελήφθησαν το Σαββατοκύριακο με τις βελγικές αρχές να κάνουν «φύλλο και φτερό» τα γραφεία και τα σπίτια τους.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται ότι εμπλέκονται μεταξύ άλλων, σε ξέπλυμα χρήματος και άσκηση επιρροής προς όφελος του Κατάρ. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές γκρίζες ζώνες που εγείρουν ερωτήματα, υπογραμμίζει το γαλλικό δημοσίευμα.

Η βελγική δικαιοσύνη πραγματοποίησε επιχείρηση κατά της διαφθοράς στις Βρυξέλλες την Παρασκευή και το Σάββατο, η οποία «αμαυρώνει την εικόνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και βάζει στο στόχαστρο την Ελληνίδα Σοσιαλίστρια Εύα Καϊλή, που πιάστηκε επ’ αυτοφώρω και τέθηκε υπό κράτηση, παρά τη βουλευτική της ασυλία.

Επιπλέον, οι αρχές πραγματοποίησαν έρευνες στους χώρους του Κοινοβουλίου, πολλά γραφεία «σφραγίστηκαν» και συνολικά επτά άτομα, όλοι Ιταλοί, τέθηκαν υπό κράτηση μετά από κατ’ οίκον έρευνες: Ανάμεσά τους, ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, Ιταλός Σοσιαλιστής ευρωβουλευτής από το 2004 έως το 2019 και ο σύντροφος της Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, κοινοβουλευτικός βοηθός του Ιταλού Σοσιαλιστή ευρωβουλευτή Αντρέα Κοζολίνο- και συνεργάτης του Παντσέρι.

Επιπλέον, τέθηκαν υπό κράτηση ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (Ituc) και πρώην αφεντικό της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, Λούκα Βισεντίνι, ο Νικολό Φιγκά Ταλαμάνγκα, επικεφαλής του παραρτήματος των Βρυξελλών της ΜΚΟ «No Peace Without Justice» που ιδρύθηκε από την Έμα Μπονίνο. Στην Ιταλία συνελήφθησαν επίσης η σύζυγος και η κόρη του Παντσέρι. Χθες, ενημερωθήκαμε ότι, εκτός από τον Βισεντίνι, όλοι θα παραμείνουν στη φυλακή.

«Αυτός ο μικρόκοσμος είναι ύποπτος», σύμφωνα με την ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου, για «υποτιθέμενες πράξεις εγκληματικής οργάνωσης, διαφθοράς και ξέπλυμα χρήματος». Η Εισαγγελία του Βελγίου εξηγεί ότι, «μια χώρα του Κόλπου», το Κατάρ, επιχειρούσε «να επηρεάσει τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταβάλλοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας πολύτιμα ώρα σε τρίτους με σημαντική πολιτική ή/και στρατηγική θέση εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Κεντρικό πρόσωπο ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι

Η όλη υπόθεση περιστρέφεται γύρω από τον Πιερ Αντόνιο Παντσέρι και τους συνεργάτες του, σχεδόν όλοι τους Ιταλοί. Ο 67χρονος άνδρας, πρώην επικεφαλής του CGIL, της κύριας ιταλικής συνδικαλιστικής οργάνωσης, προήδρευσε κυρίως της υποεπιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ευρωκοινοβουλίου μεταξύ των ετών 2017-2019, προτού δώσει το «δαχτυλίδι» της διαδοχής στην επιστήθια φίλη του, γαλλόφωνη Βελγίδα σοσιαλίστρια Μαρία Αρένα, ιταλικής καταγωγής.

Το 2019, ο Παντσέρι με ισχυρές διασυνδέσεις στο Μάγκρεμπ και τη Μέση Ανατολή, ίδρυσε, στο τέλος της τρίτης θητείας του ως ευρωβουλευτής, την Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Fight Impunity» (που χρηματοδοτείται κυρίως από την Έμα Μπονίνο), στόχος της οποίας είναι η καταπολέμηση της ατιμωρησίας για όσους παραβιάζουν τα δικαιώματα και διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική