Πολιτική

Εύα Καϊλή: Η έρευνα που αποκάλυψε τα €750.000 στην Καϊλη – Πώς έγινε η επιχείρηση των Βέλγων

Την περιγραφή της επιχείρησης των βελγικών αρχών που οδήγησε στη σύλληψη τεσσάρων ατόμων σχετικά με το Κατάρ-gate, ανάμεσα στα οποία και η αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Εύα Καϊλή, περιγράφει σε άρθρο της η εφημερίδα Le Soir πιάνοντας το νήμα από τα ξημερώματα της 9ης Δεκεμβρίου.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα «ειδική μονάδα της αστυνομίας περίμενε υπονομετικά έξω από το σπίτι της Ελληνίδας ευρωβουλευτή, Εύας Καϊλή, για τον Φραντσέσκο Τζιόρτζι, τον σύζυγό της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς λόγω της ασυλίας της κυρίας Καϊλή δεν μπορούσε να γίνει επιδρομή στο σπίτι».


spiti-kaili3-1024x582

Το σπίτι της Εύας Καϊλή στις Βρυξέλλες

Εξηγώντας τον ρόλο του Τζιόρτζι, η βελγική ερημερίδα γράφει ότι «ο ένας εκ των επικεφαλής της ΜΚΟ Fight impunity, είναι ένας από τους βασικούς υπόπτους της επιχείρησης κατά της διαφθοράς που οι εισαγγελικές αρχές πραγματοποίησαν εκείνο το πρωί (σ.σ. της 9ης Δεκεμβρίου) και σχεδίαζαν προσεκτικά από τα μέσα Ιουλίου».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τον φάκελο χειρίζονταν μετρημένοι στα δάχτυλα ερευνητές ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι τα πρώτα λεπτά της επιχείρησης δεν καταγράφηκαν στην εθνική βάση δεδομένων της βελγικής αστυνομίας «προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν διαρροές».

Το κρίσμο πρώτο βήμα

Κρίσιμο πρώτο βήμα για τα μέλη της ομάδας κατά τη διαφθοράς (OCRC) του Βελγίου με επικεφαλής της τον οικονομικό εισαγγελέα Michel Claise ήταν η κατάσχεση του κινητού τηλεφώνου του Τζιόρτζι με όσους συμμετείχαν στην επιχείρηση να τον ακολουθούν από τη στιγμή που έφυγε από το γκαράζ του σπιτιού και τελικά να τον συλλαμβάνουν, «μια σύλληψη που αποτέλεσε την αρχή συνολικά 16 ερευνών στις Βρυξέλλες και τα περίχωρά τους» όπως γράφει η Le Soir.

Στο πλαίσιο των ερευνών ελέγχθηκαν τα σπίτια αρκετών βοηθών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αξιωματούχων και πάνω από όλα το σπίτι στις Βρυξέλλες του πρώην ευρωβουλευτή και προέδρου της ΜΚΟ, Fight Impunity, Αντόνιο Παντζέρι.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική