Πολιτική

Ευρωεκλογές: Κινητοποίηση της κυβέρνησης κατά της χαλαρής ψήφου – Οι προσθήκες στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ

«Ολοι μαζί θα πάμε πόρτα-πόρτα -δύο μήνες έμειναν- να δώσουμε και αυτή τη μεγάλη μάχη, όπως ξέρουμε να δίνουμε τις μάχες εμείς οι Νεοδημοκράτες, για να πετύχουμε το βράδυ της 9ης Ιουνίου ακόμα μία μεγάλη εκλογική νίκη». Με αυτή τη φράση, λίγο πριν το τέλος της ομιλίας του στο Ζάππειο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το σύνθημα στα στελέχη της ΝΔ για τις επικείμενες εβδομάδες. Εβδομάδες κινητοποίησης του κομματικού μηχανισμού, με μπροστάρη τον πρωθυπουργό, προκειμένου η ΝΔ να αποφύγει τη «νάρκη» της χαλαρής ψήφου που θα μπορούσε να δημιουργήσει πολιτικό ζήτημα στην κυβέρνηση, παρά τη νωπή εντολή της.

Ο κ. Μητσοτάκης θα βρίσκεται όσο το δυνατόν πιο συχνά σε περιοδεία, αρχής γενομένης από σήμερα και τη μετάβασή του σε Τήλο και Ρόδο, αλλά και την αυριανή του άνοδο στη Θεσσαλονίκη για την παρουσίαση της πλατφόρμας κατά του bullying μαζί με τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη. Ομοίως και τα στελέχη της ΝΔ θα βγουν στον δρόμο με κλιμάκια τις επόμενες εβδομάδες, καλύπτοντας όλον τον χάρτη, όπως έγινε και στις εθνικές εκλογές. Παράλληλα, ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στη Βόρεια Ελλάδα, όπου στόχος είναι να περιοριστούν οι διαρροές προς τα δεξιά της ΝΔ.

«Έχουμε περιθώρια ως Ελλάδα, ως Ευρώπη, για πειραματισμούς και νέες περιπέτειες σε αυτή ακριβώς τη συγκυρία;», διερωτήθηκε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιμένοντας στο αφήγημα της πολιτικής σταθερότητας που θα παρουσιάζει μέχρι τις κάλπες. Μάλιστα, σε μια ακόμα πιο ξεκάθαρη προσπάθεια συσπείρωσης των δυνάμεων που συμπορεύθηκαν με τη ΝΔ και στις εκλογές του 2023, ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να ταυτίσει την ψήφο της ΝΔ με ψήφο στο πρόσωπό του. Με απλά λόγια, το επιχείρημα του πρωθυπουργού είναι ότι, όποιος ψηφοφόρος θέλει τον Μητσοτάκη ισχυρό πρωθυπουργό, θα πρέπει να στηρίξει εκ νέου τη ΝΔ στην κάλπη.

«Κάθε σκιά που θα μπορούσε να προκύψει από τις κάλπες μπορεί να θολώσει και να αμφισβητήσει αυτή την πορεία της χώρας, διαταράσσοντας πολλά από όσα σήμερα θα θεωρούνται δεδομένα, ενώ μπορεί να ανοίξει μια κερκόπορτα σε καινούργιες περιπέτειες. Και αναρωτιέμαι πραγματικά, αν οι Έλληνες οι οποίοι στήριξαν τη Νέα Δημοκρατία με την ψήφο τους μόλις πριν από εννέα μήνες, αν αυτό επιθυμούν», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος στον δρόμο προς τις κάλπες θα εντείνει τη λογική των διλημμάτων προς τους πολίτες, σε μια προσπάθεια επίτευξης της μέγιστης δυνατής συσπείρωσης.

Εξετάζεται ένσταση κατά των «Σπαρτιατών»

Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι εκ των πραγμάτων σε εκλογικό κύκλο, καθώς από χθες άνοιξε και επισήμως το «παράθυρο» για την διαδικασία υποβολής των συνδυασμών στον Άρειο Πάγο. Μέχρι τις 19 Απριλίου, παράλληλα, θα πρέπει να έχουν κατατεθεί και οι λίστες των υποψηφίων, ενώ ως τις 20 Απριλιου κατατίθενται οι ενστάσεις των κομμάτων, προκειμένου στις 24 του μήνα να ανακηρυχθούν οι συνδυασμοί των κομμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδια πηγή, η ΝΔ προσανατολίζεται στην κατάθεση ένστασης εναντίον των Σπαρτιατών με βάση τον νόμο για την «πραγματική ηγεσία» που ισχύει από τις περυσινές εκλογές. Με δεδομένες τις διώξεις στους 11 βουλευτές του κόμματος για εξαπάτηση εκλογέων και στον Ηλία Κασιδιάρη για ηθική αυτουργία, η ΝΔ εκτιμά ότι υπάρχει βάση για την απαγόρευση συμμετοχής του κόμματος στις εκλογές. Μάλιστα, είναι ανοιχτό το Εκλογοδικείο να μην έχει αποφανθεί ως τότε επί των ενστάσεων που έχουν υποβληθεί εναντίον των Σπαρτιατών, συνεπώς ο Άρειος Πάγος θα κληθεί να λάβει μια «λεπτή» απόφαση, με επί της ουσίας κρίση αν το κόμμα είναι «κέλυφος» για το κόμμα «Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη που είχε «κοπεί» και δεν είχε συμμετάσχει στις περυσινές εκλογές του Μαϊου.

Η ΝΔ προσανατολίζεται, μάλιστα, σε μια παρασκηνιακή προσπάθεια συνεννόησης τουλάχιστον με το ΠΑΣΟΚ, αλλά ενδεχομένως και με τον ΣΥΡΙΖΑ, για μια κοινή ένσταση έναντι των Σπαρτιατών που βρίσκονται σε πορεία αποδρομής, πλην όμως εξακολουθούν να έχουν μια καταγραφή πέριξ του 3% στις δημοσκοπήσεις.

Οι προσθήκες στο ευρωψηφοδέλτιο

Ο κ. Μητσοτάκης, παράλληλα, πήρε λίγο παραπάνω χρόνο, για να καταλήξει στις τελικές του επιλογές για το ευρωψηφοδέλτιο που θα ανακοινωθεί την επόμενη Δευτέρα. Ήδη, με την ανακοίνωση του δημοσιογράφου και εκδότη Γιώργου Μουρούτη έχουν ανακοινωθεί 31 ονόματα, ενώ εντός των ημερών είναι ανοιχτό να ανακοινωθεί η υποψηφιότητα του Γιώργου Αυτιά, ο οποίος την άλλη εβδομάδα θα βρίσκεται ως προσκεκλημένος στην παρέλαση της ομογένειας για την 25η Μαρτίου στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Μητσοτάκης ακόμα σταθμίζει τα της υποψηφιότητας του Φρέντι Μπελέρη. Αυτές τις μέρες η πλάστιγγα γέρνει υπέρ της υποψηφιότητάς του, αν και το θέμα δεν έχει τελειώσει. Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης αναζητεί την ολοκλήρωση του παζλ και ορισμένα ονόματα που κάνουν «γκελ» και θα δημιουργήσουν ένα πιο ανταγωνιστικό ψηφοδέλτιο στη μάχη της ευρωκάλπης. Αναζητείται, παράλληλα, το πρόσωπο που θα αναλάβει επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα του κόμματος στη θέση του παραιτηθέντος Γιάννη Μπρατάκου.

Σημειωτέον, στη ΝΔ δεν εξεπλάγησαν από τη «μεταγραφή» του Θεόδωρου Ζαγοράκη στο ΠΑΣΟΚ, μετά και τον αποκλεισμό του από το «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο. Πάντως, αρμόδιες πηγές διερωτούνταν πώς γίνεται ο κ. Ζαγοράκης να καταψήφιζε ως ευρωβουλευτής της ΝΔ πριν από ελάχιστους μήνες το ψήφιση του Ευρωκοινοβουλίου εναντίον της Ελλάδας για το κράτος-δικαίου και αμέσως μετά να συμμετέχει στις ευρωεκλογές με ένα κόμμα που πρωτοστάτησε για την υπερψήφισή του και το οποίο ένα «σημαία» προσωπικά ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική