29 Μαΐου 2020

Ευρωπαϊκή στήριξη για το μεταναστευτικό: Η κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δεν είναι αποδεκτή

Το συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών απεφάνθη επισήμως ότι ο Ερντογάν «χρησιμοποιεί την μεταναστευτική πίεση για πολιτικούς σκοπούς» – Είναι σημαντικό να καταφέρουμε να πείσουμε τους εταίρους μας ότι εκτός από το καρότο πρέπει να υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές, λέει για την Τουρκία κυβερνητικό στέλεχος

«Όταν η Ευρώπη δοκιμάζεται, η ενότητα θριαμβεύει (…) Πλήρης αλληλεγγύη με την Ελλάδα. Μια Ευρώπη που προστατεύει, μια Ευρώπη που πετυχαίνει», σχολίασε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Κομισιόν για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ. τόνισε ο κ. Σχοινάς.

«Ενώ το Συμβούλιο αναγνωρίζει το αυξανόμενο μεταναστευτικό βάρος και τους κινδύνους που η Τουρκία αντιμετωπίζει στο έδαφός της και το βάρος από τη φιλοξενία 3,7 εκατ. μεταναστών και προσφύγων απορρίπτει κατηγορηματικά τη χρησιμοποίηση της μεταναστευτικής πίεσης για πολιτικούς σκοπούς. Αυτή η κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δεν είναι αποδεκτή. Το Συμβούλιο περιμένει από την Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως τις προβλέψεις της κοινής δήλωσης του 2016 για όλα τα κράτη μέλη (αυτή η κοινή δήλωση του 2016 παράγει χειροπιαστά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης που δίνει για τις μεγάλες προσπάθειες που κάνει η Τουρκία στη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών). Τόσο η ΕΕ όσο και η Τουρκία μπορούν να κερδίσουν από τη συνέχιση της συνεργασίας» αναφέρεται στην παράγραφο 3 της κοινής δήλωσης.

Από ελληνικής πλευράς επισημαίνεται ότι παρά τις αρχικές αντιδράσεις, τις διαφωνίες και την απροθυμία πολλών ευρωπαϊκών χωρών να καταδικάσουν την τουρκική συμπεριφορά στο μεταναστευτικό, τελικώς κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Εσωτερικών όπου η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης Γιώργο Κουμουτσάκο, το Συμβούλιο απέρριψε κατηγορηματικά τη χρησιμοποίηση από την Τουρκία της μεταναστευτικής πίεσης για πολιτικούς σκοπούς. «Αυτή η κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δεν είναι αποδεκτή» συμπέραναν οι Ευρωπαίοι.

Δείτε το βίντεο που είδαν οι Ευρωπαίοι για τον Έβρο:


Sequence 01

Έμπειροι διπλωμάτες σημειώνουν ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών επέλεξαν να κρατήσουν ισορροπίες και να μην διαταράξουν τις ευρωτουρκικές σχέσεις δίνοντας στην Ελλάδα μια διατύπωση που ήταν το μίνιμουμ που μπορούσε να αποδεχθεί η Αθήνα, αφού οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν είναι διατεθειμένες να ανοίξουν μέτωπο με τον Ερντογάν. «Η Τουρκία δεν είναι εχθρός» επαναλαμβάνουν τις τελευταίες ημέρες κορυφαίοι Ευρωπαίοι παράγοντες από την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μέχρι την επίτροπο Εσωτερικής Ασφάλειας Ίλβα Γιόχανσον και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Υπάρχει στήριξη από τις Βρυξέλλες, είναι όμως σημαντικό να καταφέρουμε να πείσουμε τους εταίρους μας ότι εκτός από το καρότο πρέπει να υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές για την συμπεριφορά της Τουρκίας στο μεταναστευτικό και την οργανωμένη αποστολή χιλιάδων μεταναστών στην Ελλάδα, λέει κυβερνητικό στέλεχος στο protothema.

Οι υπουργοί Εσωτερικών επαναδιαβεβαίωσαν ότι είναι έτοιμοι να διαθέσουν στην Ελλάδα 700 εκατ. ευρώ -σε δύο δόσεις των 350 εκατ.- για το μεταναστευτικό, όπως είπε η πρόεδρος της Κομισιόν την Τρίτη από τις Καστανιές του Έβρου. Η Frontex ετοιμάζει επίσης την ανάπτυξη ενός σκάφους ανοιχτής θαλάσσης και έξι σκαφών για παράκτιες περιπολίες, δύο ελικοπτέρων, ενός αεροσκάφους, δύο οχημάτων με θερμικές κάμερες, 100 συνοριοφύλακες πέραν των ήδη υπαρχόντων 530 που θα αναπτυχθούν από τη Frontex στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα, πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα που εγκρίθηκε από τους Ευρωπαίους υπουργούς Εσωτερικών.Πολιτική