13 Μαΐου 2021

FAZ: Δύο μέτρα και δύο σταθμά από την Κομισιόν

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Την επιεική στάση της Κομισιόν απέναντι στην παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας από τις κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας σχολιάζουν οι αρθογράφοι του γερμανόφωνου τύπου. Και υποστηρίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο τίθεται υπό αμφισβήτηση το ίδιο το Σύμφωνο Σταθερότητας.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να αποφύγει κατά το δυνατόν την μετωπική σύγκρουση με τη Γαλλία και την Ιταλία», επισημαίνει η ελβετική Neue Zürcher Zeitung. «Όσο κατανοητή κι αν είναι αυτή η εξέλιξη από πολιτική οπτική γωνία, άλλο τόσο μοιραία μπορεί να αποβεί για την αξιοπιστία του Συμφώνου Σταθερότητας. Διότι όταν οι δύο χώρες το αμφισβητούν εμμένοντας στην ανάπτυξη με δανεικά, τότε πώς οι επενδυτές θα εμπιστευτούν και πάλι την ευρωζώνη; Πώς χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία θα πείσουν τους πολίτες τους για την αναγκαιότητα της πολιτικής λιτότητας που τους επιβάλει η τρόικα έναντι δανείων»;

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο σχολιαστής της γερμανικής Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Ο στενός έλεγχος έχει την έννοια της έγκαιρης πρόληψης αρνητικών εξελίξεων στους εθνικούς προϋπολογισμούς», σημειώνει ο σχολιαστής. «Η αποδοχή από την Κομισιόν των νέων υπολογισμών από το Παρίσι ισοδυναμεί με αποδυνάμωση της ιδέας πρόληψης και θέτει εν αμφιβόλω όλη τη πολύπλοκη διαδικασία. Το μήνυμα που εκπέμπει η Κομισιόν συνοψίζεται στο ότι υπάρχουν κράτη πιο ίσα από άλλα».

Πηγή: Deutsche WelleΟικονομία