Οικονομία

FAZ: «Η Γερμανία χαρίζει στην Ελλάδα δισεκατομμύρια»

CF75C6182A4E804DDC77C1270250ACD5.jpg Ολιγωρία στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επιρρίπτει η FAZ σχετικά με την πώληση ελληνικών ομολόγων. 

«Η Γερμανία χαρίζει στην Ελλάδα δισεκατομμύρια» είναι ο τίτλος της Frankfurter Allgemeine Zeitung η οποία δημοσιεύει δυο άρθρα τα οποία αφορούν στην αγορά ελληνικών ομολόγων από την γερμανική τράπεζα ακινήτων Hypo Real Estate. H εφημερίδα αναφέρει: «Η Ελλάδα ακόμα και μετά το κούρεμα αποπληρώνει κανονικά τα δάνειά της. Όμως η Γερμανία, ο μεγαλύτερος πιστωτής, δεν επωφελείται».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη δικές της πληροφορίες «Θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί οικονομικές ζημίες ύψους 2,6 δισ. ευρώ που επιβαρύνουν τους Γερμανούς φορολογούμενους εάν η τράπεζα που διαχειρίστηκε την εκκαθάριση της Hypo Real Estate διαπραγματευόταν τα ελληνικά ομόλογα ύψους 3,3 δισ. ευρώ όχι με βάση ξένο δίκαιο αλλά γερμανικό. Το κρατικό ταμείο για τη στήριξη των τραπεζών Soffin, το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών, αρνείται την ορθότητα των στοιχείων και θεωρεί ότι οι πραγματικοί αριθμοί είναι μικρότεροι».

Η FAZ καταλογίζει λάθη στον χειρισμό του υπουργείου Οικονομικών από τα οποία επωφελήθηκαν Hedgefond τα οποία βρίσκονται κυρίως στη Βρετανία. Η “bad bank” FMS, η οποία διέθετε τα περισσότερα ελληνικά ομόλογα από ότι όλες οι γερμανικές τράπεζες μαζί πούλησε στα ξένα Hedgefond με ζημία 475 δολαρίων. Τα εν λόγω ελληνικά ομόλογα είχαν μεγαλύτερη αξία από τα κανονικά ομόλογα διότι δεν θα πλήττονταν από το κούρεμα που είχε συμφωνηθεί να γίνει. Τα ξένα Hedgefond κερδίζουν τώρα χρήματα εις βάρος των γερμανών φορολογουμένων.

Πηγή: DW

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Οικονομία