Πολιτική

Φίλης για Τέμπη: Να μην υπάρξει συγκάλυψη – Ανακρούει πρύμναν ο Άρειος Πάγος και ζητάει πλέον περαιτέρω έρευνα

Για τα αναπάντητα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις στη μνήμη των 57 νεκρών στα Τέμπη μίλησε στην ΕΡΤ ο Νίκος Φίλης, πρώην υπουργός στέλεχος Αριστεράς κάνοντας λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης που επιχειρήθηκε υποστηρίζοντας ωστόσο ότι υπό την πίεση της κοινής γνώμης και των συγγενών αλλάζει στάση η Δικαιοσύνη και ζητάει πλέον περαιτέρω έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας.

«Χθες υπήρξε μια μεγάλη κινητοποίηση στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις και στη Λάρισα και Θεσσαλονίκη και αλλού». ανέφερε ο κ. Φίλης σχολιάζοντας τις εικόνες με τους χιλιάδες πολίτες που βρέθηκαν στους δρόμους ένα χρόνο μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα.

«Φαίνεται ότι επιχειρήθηκε συγκάλυψη»

Μιλώντας για τον ρόλο της Εξεταστικής Επιτροπής ο πρώην υπουργός ζήτησε «να μην υπάρξει συγκάλυψη στο θέμα των Τεμπών», διότι όπως είπε στην EΡT «φαίνεται ότι επιχειρήθηκε συγκάλυψη. Φαίνεται πως έκλεισε άρον άρον η Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή και δεν περίμεναν να έρθει το πόρισμα του ειδικού ανακριτή, ώστε να εκτιμηθούν τα στοιχεία αυτά».

Η «απόπειρα συγκάλυψης», όπως την χαρακτήρισε «φαίνεται από τις δηλώσεις του κ. Καραμανλή, ο οποίος δεν συναισθάνεται τη βαριά ευθύνη που έχει γι’ αυτά τα οποία συνέβησαν πριν και κατά τη διάρκεια του εγκλήματος στα Τέμπη. Φαίνεται από το πως αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την υπόθεση ό,τι έχει λήξει το θέμα των Τεμπών και φαίνεται επίσης και από τη συμπεριφορά της Δικαιοσύνης».

Εστιάζοντας τον επώδυνο αγώνα για δικαίωση στη μνήμη των νεκρών που κάνουν οι συγγενείς τους ο κ. Φίλης σχολίασε την στάση της Δικαιοσύνης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Βλέπουμε ότι ανακρούσει πρύμναν ο Άρειος Πάγος και ζητάει να υπάρξει περαιτέρω έρευνα, να μην κλείσει, να υπάρξει νέος πραγματογνώμονας».

Σχολιάζοντας τις μαζικές συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις στη μνήμη των αδικοχαμένων θυμάτων ο πρώην υπουργός τόνισε ότι «χθες είδαμε μια κοινωνική δυσαρέσκεια να βγαίνει στους δρόμους, κάτι σαν κοινωνική αντιπολίτευση, σε αντίστιξη προς την πολιτική που δεν υπάρχει και πολύ ισχυρή σήμερα στη Βουλή. Αλλά η κοινωνική δυσαρέσκεια είναι πραγματικότητα λίγους μήνες μετά τις εκλογές».

Αλλάζοντας θέμα ο πρώην υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις των φοιτητών για την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων λέγοντας ότι οι κοινωνική δυσαρέσκεια αποτυπώθηκε και στο μεγάλο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο το εκπαιδευτικό. Λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνηση τα έχει βρει μπαστούνια» μια και ο κόσμος είναι κατά της ίδρυσής των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Σε άλλη τοποθέτησή του ο κ. Φίλης εκτίμησε ότι «θα πάμε σε δίδακτρα και στα δημόσια Πανεπιστήμια».

«Η Αριστερά περνάει τη δική της κρίση»
Mιλώντας για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, με αφορμή τα όλα όσα έγιναν στο 4ο Συνέδριο του κόμματος, ο κ. Φίλης δήλωσε ότι «η Αριστερά περνάει τη δική της κρίση». Αναφερόμενος στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και στην παρέμβαση που έκανε δήλωσε ότι «δεν μπορεί να φταίνε οι άλλοι στον ΣΥΡΙΖΑ και να μην φταίει ο Τσίπρας».

Ερωτηθείς εάν θα ξαναγύριζε στο κόμμα από το οποίο αποχώρησε εάν έφευγε ο κ. Κασσελάκης ο κ. Φίλης απάντησε ότι «δεν είναι σωστό να μιλάμε γι’ αυτό όταν χθες επιβεβαιώθηκε ξανά. Είναι λάθος». Μιλώντας για την κρίση που υπάρχει στην Αριστερά υποστήριξε ότι «δεν μπορεί να καλυφθεί με σόουμαν της μεταπολιτικής».

Αναφορικά με το εάν διαβλέπει ότι θα φύγουν μέλη και ψηφοφόροι από τον ΣΥΡΙΖΑ και θα πάνε στη Νέα Αριστερά αρνήθηκε να κάνει προβλέψεις λέγοντας ότι ο πολίτης «βλέπει τον εκφυλισμό αυτού του χώρου και έχει επιλογή να κάνει τις επιλογές του». Kαι όπως είπε το «διάβημα της Νέας Αριστεράς δεν έχει να κάνει με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, παρότι προκύψαμε από εκεί».

Πηγή: ΕΡΤ

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική