ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ
Οικονομία

Financial Times: Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα εγείρει εκ νέου το φόβο του Grexit

09/12/2014 Νεοδημοκράτης

Το πολιτικό και οικονομικό τοπίο στην Ελλάδα, έτσι όπως διαμορφώνεται μετά την απόφαση να επισπευσθεί η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, επιχειρούν να αναλύσουν οι Financial Times. Σε άρθρο της, ...

Financial Times: Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα εγείρει εκ νέου το φόβο του Grexit

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=ZmlsZX Το πολιτικό και οικονομικό τοπίο στην Ελλάδα, έτσι όπως διαμορφώνεται μετά την απόφαση να επισπευσθεί η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, επιχειρούν να αναλύσουν οι Financial Times.

Σε άρθρο της, η έγκριτη βρετανική οικονομική εφημερίδα σχολιάζει την αντίδραση των διεθνών αγορών και την εκτίναξη των speads (στο 8%), αλλά και την ιστορική (από το 1987) κατάρρευση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

FT1.jpg

Όπως παρατηρούν οι αρθρογράφοι Elaine Moore, Robin Wigglesworth, Kerin Hope και Peter Spiegel, εάν ο υποψήφιος που προτάθηκε από την κυβέρνηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Σταύρος Δήμας, αποτύχει να συγκεντρώσει τις απαραίτητες 180 ψήφους για την εκλογή του, τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Και τότε, όπως επισημαίνουν οι συγγραφείς, είναι πολύ πιθανό να επιβεβαιωθούν οι φόβοι των επενδυτών: ήτοι, να εκλεγεί το «ριζοσπαστικό» κίνημα του ΣΥΡΙΖΑ και να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, θέτοντας εκ νέου εν αμφιβόλω τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

FT2.jpg

«Μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες, η Ελλάδα μπορεί να αποδειχθεί για τις διεθνείς αγορές πολύ πιο σημαντική, απ’ ότι ήταν η Ρωσία και η Ουκρανία το 2014» εκτιμά ο Τσάρλς Ρόμπερτσον, επικεφαλής αναλυτής στη Renaissance Capital. Και προσθέτει: «Μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αναγκάσει την ευρωζώνη να διαλέξει ανάμεσα σε μια οικονομική ένωση (με διαγραφή του ελληνικού χρέους) ή στην πρώτη έξοδο μιας χώρας από το ευρώ».

Παράλληλα, ερμηνεύουν την αιφνιδιαστική κίνηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ως μια απόπειρα να τερματιστεί η πολιτική αβεβαιότητα, που δεν επιτρέπει στην Αθήνα να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές και καταστρέφει την εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ελλάδας να επιτύχει την οικονομική ανάκαμψη.

Συνέχεια

Διαβάστε ακόμη